15/02/2023 15/02/2023 Με την ευλογία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, το διήμερο 10-12 Φεβρουαρίου 2023, εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας, στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή-ρεκόρ νέων και από το εξωτερικό. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η Παγκόσμια Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας έχει καθιερωθεί να τιμάται ετησίως στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στις 2...
15 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:17
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2023 - 9:20

Βαρσοβία: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ορθόδοξης Νεολαίας

Διαδώστε:
Βαρσοβία: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ορθόδοξης Νεολαίας

Με την ευλογία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα, το διήμερο 10-12 Φεβρουαρίου 2023, εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας, στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή-ρεκόρ νέων και από το εξωτερικό.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ορθόδοξης Νεολαίας έχει καθιερωθεί να τιμάται ετησίως στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου (15 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο).

Την οργάνωσή τους ανέλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Ορθόδοξων Νέων στην Πολωνία, η Ιερά Μητρόπολη Βαρσοβίας, η Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος στη Βαρσοβία και το Forest Education Center στο Celestynów. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημαρχείου της πρωτεύουσας.

Οι Ορθόδοξοι νέοι ξεκίνησαν τους εορτασμούς ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, με την παρακολούθηση της παράστασης «Road to Paradise» (ο δρόμος προς τον Παράδεισο) που φιλοξενήθηκε στο θέατρο «Zatopienie w History», καθώς με παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσε το συγκρότημα Żemerwa.

Το πρωί του Σαββάτου, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας, την Αόρατη Έκθεση, το Βασιλικό Κάστρο, την Παλιά Πόλη και να κάνουν μια βόλτα με ένα τουριστικό λεωφορείο. Το απόγευμα, η νεολαία πήγε σε συναυλία, στην περιοχή Wola της Βαρσοβίας, όπου, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, απόλαυσαν τη χορωδία “Rikhi” και διασκέδασαν με το συγκρότημα Enej.

Μετά το πέρας του καλλιτεχνικού μέρους, οι συμμετέχοντες μαζί με τους κληρικούς μετέβησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου πραγματοποιήθηκε θεολογική συνάντηση με τίτλο «100 ερωτήσεις προς …». Στην αρχή της συνάντησης μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιεμιατίτσε κ. Βαρσανούφιος.

Το αποκορύφωμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ορθόδοξης Νεολαίας 2023 ήταν η συμμετοχή των νέων στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε από τον Μακαριώτατο κ.κ. Σάββα στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας. Στο τέλος, παρατέθηκε γεύμα.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σάββα

Όπως έγραψε το ope.gr, στο περσινό του μήνυμα ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αγαπητοί μου, ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος από προκλήσεις και κινδύνους για όλους και ειδικά για έναν νέο. Από όλες τις πλευρές, μας εκπλήσσει η πληθώρα πληροφοριών, οι οποίες είναι συχνά ψευδείς, προκατειλημμένες και άνευ αξίας. Καταστρέφουν την ελευθερία της δράσης, της άποψης, τον πολύτιμο χρόνο και την ενότητα της κοινωνίας.

Μιλώντας για ελευθερία, συχνά καταστρέφουν ότι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο – τον Νόμο του Θεού, επηρεάζοντας συχνά τους πιο ευάλωτους και άπειρους στις εμπειρίες της ζωής, τους νέους. Ένας νέος πύργος της Βαβέλ χτίζεται. Η ψευδαίσθηση, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο, πάντα διεγείρει την απόλαυση και έχει οδηγήσει πολλούς σε λάθος δρόμο.

Αγαπητή νεολαία, να θυμάστε ότι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον ένας νέος χρειάζεται έναν φάρο που να του δείχνει έναν ασφαλή δρόμο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της ζωής, έναν που να τον οδηγεί μέσα από πειρασμούς και αμφιβολίες προς ένα καταφύγιο σωτηρίας.

Σήμερα, εδώ στην Πολωνία, στην Εκκλησία μας, αυτός ο φάρος είστε εσείς – o Σύλλογος της Ορθοδόξου Νεολαίας. Είστε μέρος της Μητέρας Εκκλησίας και εντός της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας στο πλευρό των νέων

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Σάββας μεριμνά για τα προβλήματα των νέων και για αυτό κατά καιρούς υποδέχεται ή επισκέπτεται τους νέους. Το προηγούμενο έτος συναντήθηκε με το Κεντρικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Ορθοδόξων Νέων στην Πολωνία, για να ενημερωθεί για τις τρέχουσες δραστηριότητές της.

Ο Μακαριώτατος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες των μελών της Αδελφότητας, επισημαίνοντας ότι ως νέοι πρέπει πάντα να είναι γεμάτοι ενέργεια και θέληση για δράση.

Επίσης ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η πραγματική σοφία προέρχεται από τα πολλά χρόνια συνεισφοράς για το καλό της Εκκλησίας.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Παγκόσμια Ημέρα

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από orthodox.pl

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων