13/02/2023 13/02/2023 Στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων μετά την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε στο Πρέσοβ της Σλοβακίας στις 7 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας...
13 Φεβρουαρίου, 2023 - 13:08
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2023 - 13:12

Η Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας χαιρετίζει την αποκατάσταση της Εκκλησίας των Σκοπίων

Διαδώστε:
Η Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας χαιρετίζει την αποκατάσταση της Εκκλησίας των Σκοπίων

Στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων μετά την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε στο Πρέσοβ της Σλοβακίας στις 7 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ όπου, μεταξύ άλλων, εξέτασε και τις εξελίξεις γύρο από την Εκκλησία των Σκοπίων η οποία σταδιακά αναγνωρίζεται από Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τις Επιστολές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τις επισκοπές της “Βόρειας Μακεδονίας” καθώς και τις Επιστολές του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Σερβίας για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με την “Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία” και την παραχώρηση “αυτοκεφαλίας” από το Πατριαρχείο Σερβίας.

Ωστόσο, όπως και σε άλλες περιπτώσεις αναγνώρισης από τοπικές Εκκλησίες έτσι και σε αυτή την περίπτωση το όνομα την Εκκλησίας των Σκοπίων φαίνεται ότι παραμένει το μεγάλο ζήτημα καθώς και το καθεστώς της τοπικής αυτής Εκκλησίας που 55 χρόνια μετά την απόσχισή της βρίσκει και πάλι τα πατήματά της στον Πανορθόδοξο κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ικανοποίηση για την αναγνώριση από μία ακόμη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ωστόσο πουθενά στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, αλλά για ‘Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Επίσης, αναφέρεται σε χορήγηση “αυτοκεφάλου” ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια ενέργεια από το μόνο αρμόδιο να τη χορηγήσει, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο αναγνώρισε τον Μάιο του 2022 την σχισματική Εκκλησία με το όνομα «Αχρίδος», αποκλείοντας την χρήση του όρου «Μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία».

Η Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας είναι η δεύτερη η οποία αναγνωρίζει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το 2023, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στην ονομασία. Στην πρόσφατη συνεδρίασή της σε αναγνώριση προέβη και το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος είχε συλλειτουργήσει με Επισκόπους της Εκκλησίας της Αχρίδος κατά την καθιέρωση των εορτής πάντων των εν Σερβία Αγίων στο Νόβι Σαντ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων