06/12/2020 06/12/2020 Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, τίμησε η Εκκλησία μας, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου. Φέτος, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί  για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Άγιος Νικόλαος τιμήθηκε στη χώρα μας κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την προειδοποίηση για την...
06 Δεκεμβρίου, 2020 - 6:53
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2020 - 23:06

“Αν χρειαστεί θα πληρώσουμε τα πρόστιμα από το φιλόπτωχο”

Διαδώστε:
“Αν χρειαστεί θα πληρώσουμε τα πρόστιμα από το φιλόπτωχο”

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, τίμησε η Εκκλησία μας, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου. Φέτος, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί  για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Άγιος Νικόλαος τιμήθηκε στη χώρα μας κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς, μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την προειδοποίηση για την επιβολή αυστηρών μέτρων.

Το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) και η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ (pemptousia.gr), συμμεριζόμενοι την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί για τον Ορθόδοξο λαό μας, μετέδωσαν ΖΩΝΤΑΝΑ τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάτων Αττικής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ο οποίος άγει και τα Ονομαστήριά του.

Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας η αστυνομία βρισκόταν έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για την παρουσία της, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τονίζοντας από μέρες και ειδικά χθες, στον Σεβασμιώτατο και στους Ιερείς ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιον πιστό παραβρεθεί ακόμη και έξω από τον Ιερό Ναό .

Η απάντηση της Μητρόπολης όμως σε αυτή την προειδοποίσηση ήταν ότι αν αυτό συμβεί τότε δε θα αφήσει κανέναν πιστό να πληρώσει το πρόστιμο και θα το πληρώσει η Μητρόπολη από το φιλόπτωχο ταμείο της.

Παρακολουθήστε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ Νικόλαος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου αλλά και στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε λόγω της πανδημίας τονίζοντας και τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω και της παρουσίας της αστυνομίας αυτές τις μέρες στους Ναούς λόγω των εορτών πολλών Αγίων.

Μιλώντας για τον Άγιο είπε μεταξύ άλλων :”Θα μπορούσε κανείς να δει ότι  στο Άγιο Όρος υπάρχουν 2 Μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο ενώ οι περισσότεροι μητροπολιτικοί ναοί είναι αφιερωμένοι στο όνομά του.

Είναι ένας Άγιος που ιδιαίτερα τιμάται στην Εκκλησία. Είναι ο μόνος Άγιος που τιμάται εβδομαδιαία στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Ποιος είναι ο λόγος που τον αξίωσε ο Θεός να είναι θαυματουργός ενώ δεν ήταν ούτε μέγας ασκητής, ούτε μέγας μάρτυς ούτε ξακουστός Θεολόγος. Για τον Άγιο Νικόλαο στο Μηναίο υπάρχουν 47 σελίδες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο, πρέπει να ψάξουμε το μυστικό του, διαβάζοντας τη ζωή του βλέπουμε ότι υπάρχει καρδιά καθαρή, που εκγχέεται ανάμεσα στους πιστούς”

“Αγάπη προς τους αμαρτωλούς και τους αδικημένους, αγάπη στους εν ανάγκαις και στους φτωχούς, σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη ο Άγιος Νικόλαος φαίνεται να παρεμβαίνει” αναφέρει ο Σεβασμιώτατος, για τα θαύματα τα οποία κάνει ο Άγιος Νικόλαος τόσο όσο ήταν εν ζωή όσο και μετά την κοίμησή του. Έπειτα περιέγραψε μια ιστορία από το βίο του Αγίου Νικολάου “που σώζει τους εν αδικία ευρισκομένους” και στη συνέχεια με άλλο παράδειγμα για παρέμβαση του Αγίου Νικολάου όσο ήταν Επίσκοπος Μύρων σε μια οικογένεια που ήταν φτωχή και βοήθησε να σωθούν από την αμαρτία οι τρεις κόρες.

“Οι 16 Μητροπολιτικοί Ναοί από τους 82 της χώρας μας ανήκουν στον Άγιο Νικόλαο” σημείωσε και μιλώντας για το τροπάριο του Αγίου ανέφερε ότι “Είναι μέγιστος Ιεράρχης, Πανάγιε Άγιε Νικόλαε αναφέρει το τροπάριο επειδή δεν είναι απλός  Άγιος αλλά Πανάγιος”.

“Είναι ίσως η χειρότερη περίοδος που βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης ενώ οι λαοί δεν προσφεύγουν στον Θεό και σε εμάς τους Ορθοδόξους ο Άγιος Νικόλαος είναι γνωστός Άγιος και πρέπει να εμπνευστούμε από το πρόσωπο του Αγίου και των Αγίων γενικότερα και να γίνουμε όλοι άνθρωποι της Αγάπης. Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας της Αγάπης. Η Αγάπη δεν είναι μόνο πράξη είναι κίνηση της ψυχής” ανέφερε ο Μητροπολίτης για τη φετινή χρονιά και παρότρυνε τους πιστούς “Να σκεφτεί ο καθένας μας, τώρα που δεν έχουμε άλλο τρόπο να εκφράσουμε την πίστη μας, να εκφράσουμε την αγάπη μας διαφορετικά, εμπνευσμένοι από τον Άγιο Νικόλαο και το δεύτερο η προσευχή μας, η προσευχή και η βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει το θαύμα του και σε εμάς”.

Στρεφόμαστε και εμείς και του λέμε Πανάγιε Νικόλαε έλα γρήγορα και λύτρωσε μας από αυτό το διέξοδο και δώσε μας τη Σωτηρία και τη Χάρις του Θεού. Να δώσει ο Θεός να είναι βοήθεια μας ο Άγιος Νικόλαος και να μας δίνει τη χάρη του, τη δύναμη και την ευλογία του. Χρόνια πολλά σε όλους και Βοήθεια μας ο Άγιος Νικόλαος.”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου στο παραπάνω βίντεο το οποίο κατεγράφη την ώρα της αναμετάδοσης της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας αλλά και σύντομα μπορείτε να ακούσετε την ομιλία του ολόκληρη σε νέα ανάρτηση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: Ο Άγιος Νικόλαος έχει καρδιά καθαρή που εγχέεται στους πιστούς

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων