17/03/2021 17/03/2021 Περίπου μία εβδομάδα, πριν από την 25η Μαρτίου, κλιμακώνονται οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Η 17η Μαρτίου, αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για την εθνική παλιγγενεσία. Τιμώντας την επέτειο αυτή, υπό αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα λόγω Covid-19 σήμερα στην Αρεόπολη πραγματοποιείται ο εορτασμός...
17 Μαρτίου, 2021 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2021 - 9:16

Στη Μάνη η ΠτΔ -Κωδωνοκρουσίες στους ναούς

Διαδώστε:
Στη Μάνη η ΠτΔ -Κωδωνοκρουσίες στους ναούς

Περίπου μία εβδομάδα, πριν από την 25η Μαρτίου, κλιμακώνονται οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Η 17η Μαρτίου, αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για την εθνική παλιγγενεσία.

Τιμώντας την επέτειο αυτή, υπό αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα λόγω Covid-19 σήμερα στην Αρεόπολη πραγματοποιείται ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του υφ. Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδου, του τ. υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Επικρατείας κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος θα είναι και ομιλητής, και τέλος του βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη ως εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Χθες, στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, το διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία (www.pemptousia.gr) και το Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία (www.ope.gr) μετέδωσαν ζωντανά την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, όπως αυτή έγινε 200 χρόνια πριν.

 

Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- 200 χρόνια μετά: Έτσι ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις μίλησε αποκλειστικά στο ope.gr από το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
“Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν τα διακόσια χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι εκδηλώσεις του Δήμου μας έχουν ήδη ξεκινήσει. Αποκορύφωμα η γιορτή του Αγίου Αλεξίου. Στις 17 Μαρτίου 1821 στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε και μετά από συνεννόηση με τα παλληκάρια της περιοχής αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης του Έθνους. Το προπέτασμα της Ωραίας Πύλης έγινε η σημαία του Αγώνα. Το λάβαρο του ’21, το Εθνικό μας σύμβολο. Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν, το ’21 μας καθοδηγεί. Το ’21 είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Αυτό είναι το πρόγραμμα των σημερινών εορτασμών στην Αρεόπολη
7:30: Χαιρετισμοί της ημέρας. Ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.
8:00: Πλατεία Αθανάτων. Έπαρση της Σημαίας.
11:00: Ιερός Ναός Παμεγγίστων Ταξιαρχών. Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’. Καλωσόρισμα του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία Αθανάτων.
11:30: Πλατεία Αθανάτων. Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Κατάθεση τιμητικού στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.
11:45: Πλατεία 17ης Μαρτίου. Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα: «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
18:00: Υποστολή της Σημαίας.

Η ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Στις 17 Μαρτίου του 1821 συγκεντρώθηκαν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, που ήταν η πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων.
Εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων» -όπως μαρτυρεί ο Γενναίος Κολοκοτρώνης- και ο παριστάμενος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας.
Στην τοπική παράδοση, το γεγονός διασώθηκε σαν θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο.
Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (και όχι «Ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρείτο ελεύθερη και αδούλωτη), και στην κάτω «ταν ή επί τας».
Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, με προεξάρχοντα τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη, ορκίσθηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους.

Ο όρκος των Μανιατών μπροστά στην εκκλησία των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη:

«Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.
Ορκίζομαι, «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.»
Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από την γνωστή σε όλους έναρξη (25η Μαρτίου).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων