13/04/2019 13/04/2019 Στην 2η ακολουθία του Ακαθίστου  Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 12 Απριλίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Αθανασίου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019». Ο π. Αθανάσιος στην ομιλία του αναφέρθηκε...
Ενορίες : Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
13 Απριλίου, 2019 - 14:52

Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου: Ο Σταυρός είναι η δύναμη του Θεού

Διαδώστε:
Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου: Ο Σταυρός είναι η δύναμη του Θεού

Στην 2η ακολουθία του Ακαθίστου  Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 12 Απριλίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Αθανασίου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Ο π. Αθανάσιος στην ομιλία του αναφέρθηκε καταρχήν στο ιστορικό του Ακαθίστου Ύμνου και στη συνέχεια στο περιεχόμενο του.
Τα 12 πρώτα γράμματα, από τα «α» μέχρι το «μ», είναι ιστορικά γράμματα και ο υμνογράφος αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία έχει πάρει από τα Ευαγγέλια Ματθαίου και Λουκά.
Αρχίζει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τελειώνει με την φυγή στην Αίγυπτο και την προσκύνηση του Ιωσήφ και της Παναγίας στο Ναό του Σολομώντος.
Τα 12τελευταία γράμματα, είναι καθαρά θεολογικά και υμνολογικά γράμματα.
Θεολογικά γιατί μιλούν για το μυστήριο της θείας οικονομίας. «Αναφέρονται στο πως ο Θεός, μέσα από την άπειρη ευσπλαχνία και αγάπη Του, οικονόμησε τα πράγματα για τη σωτηρία του γένους των ανθρώπων.
Έγινε άνθρωπος, αυτό το μεγαλειώδες και άφθαστο μυστήριο, που δεν μπορούν να το συλλάβουν ούτε καν οι άγγελοι».
Και στη συνέχεια, ως τέλειος θεάνθρωπος, ολοκλήρωσε το έργο Του επί της γης, και επί του Σταυρού καθαίρεσε το κράτος του διαβόλου και της αμαρτίας και άνοιξε τον και απελευθέρωσε τους απ’ αιώνος κεκοιμημένους.
«Ο Σταυρός για τον Κύριο, είναι η δόξα. Και για μας τους χριστιανούς είναι η δύναμη του Θεού και ο θρίαμβος της Εκκλησίας».
Σε αυτά τα μυστήρια αναφέρονται τα 12 τελευταία γράμματα του Ακαθίστου Ύμνου. Και ενδιάμεσα και στο τέλος, υπάρχει ύμνος ευχαριστήριος, πρώτιστα προς τον Κύριο και στην συνέχεια στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Και ολοκληρώνοντας ο π. Αθανάσιος τόνισε:
«Πως να μην Την ευχαριστούμε, πως να μην Την δοξολογούμε. Αυτή έγινε η κλίμακα που ανεβάζει από την γη στους ουρανούς. 
Η βέβαιη ελπίδα μας είναι ότι, Αυτή θα μας προσμένει στους ουρανούς, για να μας εισαγάγει στην χαρά του Κυρίου μας».
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Δείτε εδώ την ομιλία:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων