12/10/2019 12/10/2019 Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Κονάνος ήταν ο ομιλητής της 7ης ημέρας των πολυήμερων ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”, που πραγματοποιούνται για 23ο χρόνο με μεγάλη επιτυχία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ο π. Ανδρέας, μπροστά σε μια λαοθάλασσα πιστών, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Ιερού Ναού,(Ναό, γυναικωνίτη, ισόγειο Ναό),...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου
12 Οκτωβρίου, 2019 - 22:37
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2019 - 22:39

”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019” 7η ΜΕΡΑ – Ομιλία από τον π. Ανδρέα Κονάνο

Διαδώστε:
”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019” 7η ΜΕΡΑ – Ομιλία από τον π. Ανδρέα Κονάνο

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Κονάνος ήταν ο ομιλητής της 7ης ημέρας των πολυήμερων ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”, που πραγματοποιούνται για 23ο χρόνο με μεγάλη επιτυχία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Ο π. Ανδρέας, μπροστά σε μια λαοθάλασσα πιστών, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Ιερού Ναού,(Ναό, γυναικωνίτη, ισόγειο Ναό), ανέπτυξε το θέμα: “Χριστέ μου, φώτισέ με και άλλαξέ με”.

Με το μοναδικό γλαφυρό του ύφος, τον απλό και κατανοητό από το ακροατήριο λόγο του με πληθώρα παραδειγμάτων, προσέφερε στους πιστούς αμέτρητα ερεθίσματα αυτογνωσίας και πνευματικής εγρήγορσης.

Μεταξύ των άλλων ο π. Ανδρέας είπε: “Χριστέ μου όχι απλά φώτισέ αλλά και άλλαξε με. Και μετά τη φώτιση θα έρθει αυθόρμητα και μία αλλαγή στη ζωή μας. Στην Αγία Γραφή σε διάφορους Αγίους το όνομά τους άλλαξε όταν τους επισκέφθηκε ο Θεός. Ο Αβραάμ δεν λεγόταν Αβραάμ ονομαζόταν Άβραμ και μετά την πρόσκληση του από το Θεό ονομάστηκε Αβραάμ. Ο Απόστολος Πέτρος λεγόταν Σίμων και ο Χριστός του είπε θα σε ονομάσω Πέτρο, η πέτρα της πίστεως. Ο Απόστολος Παύλος ήταν ο Σαύλος και μετά έγινε ο Παύλος. Πράγμα που σημαίνει, πως όταν ο Χριστός «αγγίξει» κάποιον άνθρωπο στη ζωή του, του αλλάζει τη ζωή του, αλλάζει το σκεπτικό του, αλλάζει το πνεύμα του, αλλάζει την καρδιά του, τον κάνει καινούργιο άνθρωπο. Αν είναι και εμένα να με «αγγίξει» ο Θεός, θα πρέπει αυτός που είμαι φέτος να μην είναι ίδιος όπως πριν και να μην είναι ίδιος μετά. Είναι ανάγκη, είναι φυσική συνέπεια, φυσικό αποτέλεσμα, όταν σε «αγγίζει» ο Θεός, να γίνεσαι κάθε φορά καινούργιους και διαφορετικός άνθρωπος, να μην είσαι ίδιος άνθρωπος. Στην Αγία Γραφή μια φράση του Χριστού λέει: «τα αρχαία παρήλθεν , ιδού γέγονε καινά τα πάντα» – «εν γαρ Χριστώ Ιησού ισχύει καινή κτίσις». Αν είσαι κοντά στο Χριστό, είσαι καινούργιος άνθρωπος, δεν είσαι ο ίδιος, είσαι απρόβλεπτος, είσαι έκπληξη, είσαι δώρο για τους άλλους. Άρα δεν είσαι βαρετός, δεν είσαι κουραστικός, δεν είσαι μονοκόμματος, δεν είσαι μονόχνοτος, είσαι όπως ήταν ο Χριστός, που όταν περπατούσε όλοι τον αγαπούσαν, όταν μιλούσε, τα πλήθη ένιωθαν την καρδιά τους να μαλακώνει και να αλλάζει, να αλλοιώνεται η παρουσία τους, η ψυχή τους και η διάθεσή τους, η θέλησή τους”.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφερόμενος στην εκπαιδευτική του ιδιότητα όταν δίδασκε στο Σχολείο είπε: “Στο Άγιο Όρος οι πατέρες που κάνουν πολλή προσευχή μου λέγανε,
-μην πιέζουμε τους άλλους, ας ασχολούμαστε με τον εαυτό μας. Να προσευχόμαστε εμείς και ο Θεός θα βοηθήσει και τους άλλους με απαλό τρόπο.
Στα πρώτα χρόνια στο Σχολείο που δίδασκα τα παιδιά με απέφευγαν, γιατί κάθε φορά που τα έβλεπα στο διάλειμμα κάτι στραβό θα έβλεπα πάνω τους και συνέχεια θα τους μάλωνα. Πέρασαν τα χρόνια… Τα τελευταία χρόνια πριν παραιτηθώ από την εκπαίδευση, τα παιδιά τα παιδιά ακόμα και στο διάλειμμα ήταν δίπλα μου και συζητούσαμε συνέχεια λέγοντάς μου θέλουμε να κάνουμε παρέα.
Όταν διορίστηκα με έβλεπαν και έφευγαν. Μετά από 20 χρόνια με έβλεπαν και μου έλεγαν θέλουμε να μιλήσουμε… Κάτι λοιπόν άλλαξε. Τι άλλαξε; Τι άλλο; Η σκέψη, η καρδιά και η ζωή. Και ήρθε στη ζωή αυτό που λέμε σωστή αντιμετώπιση των άλλων, σεβασμός στον άλλον και αλλαγή τρόπου ζωής. Όταν αλλάξω εγώ, θα αλλάξει και ο συνάνθρωπός μου. «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν.. είπε ο Κύριος», όποιος θέλει, όχι με το ζόρι και όχι με καταπιεστικό τρόπο. Υπάρχουν «χριστιανοί» κατ’ όνομα, που τους βλέπεις και λες αν είναι έτσι ο παράδεισος ευχαριστώ πολύ δεν θα πάω… Άλλοι πάλι «χριστιανοί» κατ’ όνομα, λένε, είναι δύσκολος άνθρωπος αυτός, δεν μπορώ να ζήσω, να συνεργαστώ μαζί του. Πρέπει να λέμε να μας φωτίσει ο Θεός να αλλάξουμε. Προλαβαίνουμε. Μην αναβάλουμε για αύριο. Μην πούμε ότι είναι εύκολο να αλλάξουμε, άμα δεν το εννοούμε. Αν πεις θέλω να αλλάξω στο Θεό, τότε θα σε αναλάβει ο Θεός και θα σου φέρει περιστατικά στη ζωή σου, που θα δοκιμαστείς, θα πονέσεις θα στριμωχτείς, θα ασκηθείς… και όλα αυτά βέβαια για το όφελος της ψυχής σου ”.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο π. Ανδρέας συμπέρανε: “Είναι δύσκολο να βρεις άνθρωπο που να θέλει πραγματικά να αλλάξει, με ότι αυτό πνευματικά σημαίνει. Στο Άγιο Όρος το 1986 όταν πήγαμε να δούμε τον Άγιο Παΐσιο και δεν το βρήκαμε, μετά πήγαμε πιο κάτω σε ένα κελλάκι ενός μαθητή του, ο οποίος ήταν μες στη σιωπή, δεν έλεγε τίποτα. Και εμείς περιμέναμε να πει κάτι… Ύστερα, κάποιος απ’ την παρέα τον ρώτησε: “ψάχνουμε να βρούμε στη ζωή μας το σωστό δρόμο, να μας φωτίσει ο Θεός να κάνουμε αυτό που θα τον ευαρεστήσει”. Πάλι δεν μιλούσε και μετά από δύο λεπτά είπε: “όποιος πραγματικά ψάχνει και θέλει, θα βρει…”. Από το 1986 θυμάμαι αυτή τη φράση “όποιος πραγματικά θέλει και ψάχνει, θα βρει”. Να είστε σίγουροι συνέχισε ο μαθητής του Αγίου Παϊσίου, ότι όσοι έρχονται εδώ στο Άγιο όρος και πάνε στον Γέροντα Παΐσιο δεν έρχονται λέει, όλοι για να τους φωτίσει ο Θεός τη ζωή. Έρχονται για να εκφράσουν όλα τα θέλω τους και έπειτα ο Γέροντας Παΐσιος να τους εκπληρώσει τα θελήματά τους… Ελάχιστοι άνθρωποι έρχονται στο Άγιο Όρος με συναίσθηση της πνευματικής καταστάσεώς τους…. ”.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, στο οποίο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ο π. Ανδρέας απήντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλλαν νέοι και νέες από το ακροατήριο.

Η 7η ημέρα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”, ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Λαφυστίου Λεβαδείας.

Έψαλε βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Δεμελή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων