08/10/2019 08/10/2019 Με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Νεκταρίου, λείψανο του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, άρχισαν οι απογευματινές ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», της 2ης ημέρας. Ακολούθησε ομιλία με τη συμμετοχή πλήθους πιστών με θέμα: “Δῴη σοι Κύριος κατὰ τὴν καρδίαν σου”(Ψαλ. 19,5)., με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αρσένιο, τον Σιναΐτη. Ο ομιλητής άρχισε...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου
08 Οκτωβρίου, 2019 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2019 - 10:59

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019: Ομιλία από τον π. Αρσένιο Σιναΐτη

Διαδώστε:
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019: Ομιλία από τον π. Αρσένιο Σιναΐτη

Με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Νεκταρίου, λείψανο του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, άρχισαν οι απογευματινές ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», της 2ης ημέρας.

Ακολούθησε ομιλία με τη συμμετοχή πλήθους πιστών με θέμα: “Δῴη σοι Κύριος κατὰ τὴν καρδίαν σου”(Ψαλ. 19,5)., με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αρσένιο, τον Σιναΐτη.
Ο ομιλητής άρχισε την ομιλία του με αναφορά στο στίχο αυτό, “Δῴη σοι Κύριος κατὰ τὴν καρδίαν σου” τον οποίο και ανέπτυξε διεξοδικά.

Μεταξύ των άλλων είπε: “Εκφράζοντας το ορθόδοξο πατερικό πνεύμα του πατρός Σωφρονίου Σαχάρωφ ο γνήσιος μαθητής του και διάδοχός του Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζαχάρου του Έσσεξ μας αναφέρει τα εξής: Η ορθόδοξη παράδοση είναι βαθιά βιβλική παράδοση. Και στην Αγία Γραφή ο άνθρωπος ορίζεται ως βαθεία καρδία που έχει αίσθηση νοερά και θεία.

Αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει νοερά και θεία αίσθηση. Δηλαδή, πρέπει να ζει ο Θεός μέσα στην καρδιά του.Εκείνο που ανοίγει την καρδιά του ανθρώπου και την καταστεί οικητήριο του Θεού είναι ο Λόγος του Θεού”.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης περί θείου πόθου έλεγε χαρακτηριστικά: είναι αυτός ο πόθος που λαβώνει την καρδιά του Προφήτου Μωυσέως στη συνάντησή του με το Θεό Λόγο λαλούντα εν τη βάτω αποκαλύπτοντάς του για πρώτη φορά στην ιστορία το όνομά Του, Εγώ Ειμί ο Ων.

Αυτός ο πόθος-λαχτάρα έδωσε στο Μωυσή τη δύναμη, τη σοφία και την υπομονή να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες της αποστολής του: α) τη σκληροκαρδια του Φαραώ, β) τις δυσκολίες περιστάσεις της εξόδου και γ) τη δυστροπία του απαιτητικού και σκληροτράχηλου λαού του Ισραήλ.

Είναι ο ίδιος πόθος που λαβώνει τον Προφήτη Μωυσή και τον παρακινεί να ανέβει περισσότερο στον γνόφο της αγάπης του Θεού καθώς ανεβαίνει προς την κορυφή του όρους Χωρήβ. Είναι ο ίδιος πόθος που γέννησε την υπομονή προς το σκληρόκαρδο λαού του Ισραήλ και την απαίτηση από τον Θεό, αν είναι ο Θεός να καταστρέψει αυτό το λαό, να καταστρέψει και τον ίδιο τον Μωυσή μαζί του.”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Αρσένιος αναφερόμενος στα λόγια του πατέρα Ζαχαρία Ζαχάρου του Έσσεξ είπε: “όλη η τραγωδία του παρόντος αιώνος έγκειται στο ότι ζούμε, μιλούμε, σκεπτόμαστε, ακόμη και προσευχόμαστε έξω από την καρδιά μας, έξω από τον οίκο του πατρός μας, βρισκόμαστε και πορευόμαστε μακριά από το πνευματικό μας κέντρο ”.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Eνοριακό Αρχονταρίκι” στο οποίο ο π. Αρσένιος απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλαν οι ακροατές.

Η 2η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλούμενος Ρούμπης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Όπλων – Κάτω Πατησίων και έψαλε ο ψαλτικός μαθητικός χορός ” Ενήχημα” του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων