13/10/2023 14/10/2023 Στο πλαίσιο της 13ης ημέρας των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου της Αττικής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος παραχώρησε ομιλία με θέμα: «Οι Όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες και η προσφορά τους στον κόσμο». Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, με την ομιλία του στο Ιερό Ναό, θέλησε...
Ενορίες : Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ομωνύμου Δήμου Αττικής
13 Οκτωβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2023 - 1:43

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» – 13η μέρα: Ομιλία και αρχονταρίκι με τον Μητροπολίτη Σταγών

Διαδώστε:
«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» – 13η μέρα: Ομιλία και αρχονταρίκι με τον Μητροπολίτη Σταγών

Στο πλαίσιο της 13ης ημέρας των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου της Αττικής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος παραχώρησε ομιλία με θέμα: «Οι Όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες και η προσφορά τους στον κόσμο».

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, με την ομιλία του στο Ιερό Ναό, θέλησε να γνωρίσει στους παρευρισκόμενους τους Οσίους Μετεωρίτες Πατέρες.

Στην αρχή της ομιλίας του επεσήμανε ότι «το θαυμασμό που προξενούν τα Μετέωρα, όση γοητεία και αν ασκούν με την θεόπλαστη ομορφιά τους και τα περιώνυμα μοναστήρια τους, την πραγματική τους αξία, το μεγαλείο και την αίγλη τους, πρωτίστως και κυρίως το οφείλουν στους αγίους οικιστές τους».

Στην συνέχεια ανέφερε ενδεικτικά λίγα βιογραφικά στοιχεία από τους Οσίους Μετεωρίτες Πατέρες, αρχίζοντας με τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, τους Οσίους Θεοφάνη και Νεκτάριο που ήταν αδέλφια κατά σάρκα, εν συνεχεία τον Όσιο Γρηγόριο και τον Όσιο Αναστάσιο τον Στυλίτη και έπειτα στους κτήτορες την Μονής του Αγίου Στεφάνου, τον Όσιο Αντώνιο Κατακουζηνό και τον Όσιο Φιλόθεο, τον Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω και πολλών άλλων.

Ο Σεβασμιώτος υπογράμμισε: «Κοινό γνώρισμα των οσίων μας, αρχή και τέλος της πορείας τους, αφετηρία και στέφανος είναι η θεοποιός αγάπη. Αγάπη διττή προς τον Θεό και τους ανθρώπους» και πρόσθεσε: «Εκείνος πρώτος μας αγάπησε, μας αγαπά και θα μας αγαπά αιώνια τον καθένα χωριστά. Στην θεανθρώπινη καρδιά Του έχουμε όλοι την θέση μας, μοναδική και αναντικατάστατη, και για αυτή την αγάπη οι μοναχοί τα άφησαν όλα».

Έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην σημερινή απελπιστική κατάσταση του κόσμου, λέγοντας: «Η αγάπη των πολλών εψήγει, ακόμα και των χριστιανών μεταξύ τους. Ασφαλώς οι συνθήκες άλλαξαν με το πέρασμα των αιώνων, όμως η εντολή της αγάπης παραμένει ακέραιη και η παρούσα ζωή ανοίγει στάδιο λαμπρό για την άσκηση της. Στα αιτήματα της προσευχής ας είναι πρώτα τα πνευματικά και κυρίως η αγάπη!»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» όπου ο Σεβασμιώτατος απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.

Η 13η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος, εκ της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου Σιατίστης.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ. Χαράλαμπος Καλαπανίδας και Παναγιώτης Διαμαντόπουλος.

Περισσότερες φωτογραφίες:

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023'' 13η μέρα - Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων