13/01/2020 13/01/2020 Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου Αθηνών ετελέσθη την Κυριακή μετά τα Φώτα 12η Ιανουαρίου, Β’ Κυριακή του Ιανουαρίου, η Σύναξις των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου ( Αγίου Βασιλείου-πατρός-, Αγίας Εμμελείας, Οσίας Μακρίνης, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίου Πέτρου Σεβαστείας, Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Οσίου Ναυκρατίου, Οσίας Θεοσεβείας ), σύμφωνα με την από 4-9-1999...
Ενορίες : Αγίου Βασιλείου Αθηνών
13 Ιανουαρίου, 2020 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2020 - 17:28

Εορτασμός για την Σύναξη της Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου, στον ομώνυμο Ναό

Διαδώστε:
Εορτασμός για την Σύναξη της Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου, στον ομώνυμο Ναό

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου Αθηνών ετελέσθη την Κυριακή μετά τα Φώτα 12η Ιανουαρίου, Β’ Κυριακή του Ιανουαρίου, η Σύναξις των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου ( Αγίου Βασιλείου-πατρός-, Αγίας Εμμελείας, Οσίας Μακρίνης, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίου Πέτρου Σεβαστείας, Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Οσίου Ναυκρατίου, Οσίας Θεοσεβείας ), σύμφωνα με την από 4-9-1999 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού:

”Στον ιστορικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου Αθηνών την Κυριακήν μετά τα Φώτα 12ην Ιανουαρίου, Β’ Κυριακήν του Ιανουαρίου,  ετελέσθη με λαμπρότητα η Σύναξις των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου

( Αγίου Βασιλείου-πατρός-, Αγίας Εμμελείας, Οσίας Μακρίνης, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίου Πέτρου Σεβαστείας, Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Οσίου Ναυκρατίου, Οσίας Θεοσεβείας ), σύμφωνα με την από 4-9-1999 απόφασι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξετέθη προς προσκύνησιν μικρόν απότμημα του λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου, αποτεθησαυρισμένον από τινος χρόνου εις τον  Ιερόν Ναόν.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της γεραράς Ιεράς Μονής Ασωμάτων- Πετράκη, πλαισιούμενος από τον Προιστάμενον του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμανδρίτην Δωρόθεο Κιούση, Ηγουμενοσύμβουλον της ως άνω Ι. Μονής, και τους συνεφημερίους π. Χριστοφόρο και π. Σωκράτη. Παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος ο πολιός εφημέριος Παν. Αρχιμανδρίτης Σάββας Δαμασκηνός,
τ. καθηγητής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Ο Θεοφιλέστατος ετόνισε στο μεστόν θεολογικών νοημάτων κήρυγμά του ιδιαιτέρως την ταυτότητα του κηρύγματος του Βαπτιστού Ιωάννου με το κήρυγμα του Θεανθρώπου : «Μετανοείτε», το οποίον συνιστά διά τους Χριστιανούς ουχί μόνον μεταμέλειαν εσφαλμένων πράξεων η πρακτικών, αλλά οντολογική μετακίνησι από τον Κόσμο στον χώρο της Βασιλείας του Θεού. Κατέκλεισεν αυτό ευχόμενος : « Εύχομαι, αδελφοί μου αγαπητοί,  και αυτήν την νέαν περίοδον της χρονιάς, που μας χαρίζει ο Κύριος, να βιώσουμε την πραγματικότητα της πίστεώς μας ώστε ως άλλοι Πρόδρομοι ν’ αξιωθούμε να δούμε ανεωγμένους τους Ουρανούς, ν’ ακούσωμε την φωνή του Θεού Πατέρα, να έχωμε Θέα του Λυτρωτού και ν’ αισθανθούμε την γλυκύτητα του Παναγίου Πνεύματος ν’ αγκαλιάζη την ύπαρξίν μας.»

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, έλαβε χώρα εις το κάτωθι του Ιερού Ναού Παρεκκλήσιον των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης εορταστική εκδήλωσις με παραδοσιακά άσματα και κάλανδα, τα οποία απέδωσαν μελωδικώτατα η γυναικεία Χορωδία και η παιδική Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνσι της καθ. Μαρίας Κοκολάκη, καθώς παράλληλα ανεγνώσθησαν και επίκαιρα λαογραφικά σχόλια σε έθιμα της πατρίδος μας του ενορίτου και ηθοποιού Γεωργίου Κακή-Κωνσταντινάτου, Καλλιτ. Διευθυντού Παιδείας και Πολιτισμού της Κεφαλληνιακής Αδελφότητος Αθηνών.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Ενορίας, ενώ ο Προιστάμενος του Ναού Αρχιμ. Δωρόθεος ευχαρίστησεν τον Μακαριώτατον Ποιμενάρχην διά την πατρικήν του αρωγήν εις το επιτελούμενον ενοριακόν έργον και τον Θεοφιλέστατον διά την παρουσίαν του, όλες και όλους όσοι συνέβαλαν εις τας πανηγυρικάς  εκδηλώσεις του Ναού, ανέλυσε τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους και ανεκοίνωσε τους στόχους διά το νέον έτος. Διενεμήθησαν δώρα εις τα παιδιά της Χορωδίας. Εν εκ των τριών νομισμάτων έλαχεν εις τον  Άγιον Θαυμακού και τα έτερα δύο εις ενορίτισσες. Η εκδήλωσις επεραιώθη με τον Πολυχρονισμόν του Μακαριωτάτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων