07/04/2024 07/04/2024 Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στην συνοικία της Πρόνοιας στο Ναύπλιο, την θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως τέλεσε σήμερα ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος. Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης» και μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο...
Ενορίες : Αγίας Τριάδος Ναυπλίου
07 Απριλίου, 2024 - 12:47
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2024 - 12:19

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Ναύπλιο

Διαδώστε:
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Ναύπλιο

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στην συνοικία της Πρόνοιας στο Ναύπλιο, την θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως τέλεσε σήμερα ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος.

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης» και μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού, Κυριακή 7 Απριλίου 2024. Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία προβάλλει στους ιερούς Ναούς τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, κατά την Γ’ Κυριακή των νηστειών.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία η Κυριακή της Σαρακοστής είναι μία Δεσποτική Εορτή και όχι θεομητρική – δηλαδή αναφέρεται στον Ιησού και όχι στην Παναγία – και έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου, τιμούσαν την εύρεση του Τιμίου Σταυρού και κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα ή τους ιερείς με πομπή στο κέντρο του κάθε Ναού. Αφού ολοκληρωθεί η Ακολουθία οι πιστοί προσκυνούν και ασπάζονται το Σταυρό ο οποίος και παραμένει στο κέντρο του Ναού για ολόκληρη την εβδομάδα, την τέταρτη εβδομάδα των Νηστειών.

Στο τέλος της λειτουργίας ο ιερέας μαζί με το αντίδωρο μοιράζει στους πιστούς τα αγιασμένα λουλούδια – Χριστολούλουδα – τα οποία επί το πλείστον τοποθετούνται εμπρός στα Εικονίσματα του σπιτιού για ευλογία και καλοτυχία ή μεταφέρονται σε άλλα σημεία προκειμένου να διώξουν μακριά το κακό και να φέρουν ευζωία.

 

     

 

 

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων