11/11/2022 11/11/2022 Αφιερωμένη στην Δυτική Θράκη ήταν η λαογραφική και χορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «Ο Σταυραετός» παρουσίασε τοπικές φορεσιές και αντιπροσωπευτικούς χορούς από διάφορες περιοχές της Θρακικής γης. Την επιμέλεια του λαογραφικού υλικού και την διδασκαλία χορών, είχε ο Κώστας Τσαπρούνης....
Ενορίες : Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
11 Νοεμβρίου, 2022 - 16:06
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 - 14:20

Λαογραφική και χορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στη Δυτική Θράκη

Διαδώστε:
Λαογραφική και χορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στη Δυτική Θράκη

Αφιερωμένη στην Δυτική Θράκη ήταν η λαογραφική και χορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «Ο Σταυραετός» παρουσίασε τοπικές φορεσιές και αντιπροσωπευτικούς χορούς από διάφορες περιοχές της Θρακικής γης.

Την επιμέλεια του λαογραφικού υλικού και την διδασκαλία χορών, είχε ο Κώστας Τσαπρούνης.

Η εκδήλωση, μεταδόθηκε από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η Θράκη αποτελεί το βορειότερο και ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας τα περιφερειακά διαμερίσματα της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου.

Η ιστορική της διαδρομή ξεκινάει από τον 7ο αιώνα π.Χ. διασχίζοντας τον χρόνο μέχρι σήμερα με ισχυρά βασίλεια, επιδρομές, καταλήψεις, πληθυσμιακές μετακινήσεις, πολεμικές συγκρούσεις, εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών.

Περιγράφοντας τις τοπικές φορεσιές, οι Θρακιώτες φορούσαν στο κεφάλι δέρματα αλεπούδων, στο σώμα χιτώνες τους οποίους περιέβαλλαν με πολύχρωμους μανδύες, στα πόδια φορούσαν πέδιλα από δέρμα μικρών ελαφιών, ενώ το καλοκαίρι τα κανάβινα δεν ξεχώριζαν από τα λινά.

Άλλα στοιχεία της ανδρικής φορεσιά ήταν το ποτούρι, το κοντό υφαντό πουκάμισο, οι αμάνικοι επενδύτες, το γιλέκο, το ζωνάρι, η σερβέτα και στα πόδια τα γρουνοτσάρουχα.

Από τις γυναικείες φορεσιές πιο χαρακτηριστικές είναι των Μάρηδων, του Σουφλίου, της Ν. Βύσσας, των τουρκόφωνων χριστιανών από την Ανδριανούπολη, της Μακράς Γέφυρας της Ανατολικής Θράκης, του Ορμένιου και των Μεταξάδων.

Αναφορικά με τους τοπικούς χορούς, οι κυριότεροι ρυθμοί που απαντώνται στην Θράκη είναι 2σημοι, 4σημοι, 5σημοι, 6σημοι, 7σημοι και 9σημοι. Από αυτούς, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι χοροί Συρτός, Χασαπιά, Ξεσυρτός, Ζωναράδικος, Παϊντούσκα, Ζερβός, Κουλουριαστός και ο Συρτός Συγκαθιστός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων