06/10/2023 06/10/2023 «Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!… γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με την πάνδημη συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και της γείτονος περιοχής του Ζωγράφου – σημειώνουμε εδώ εμφατικά πως η ενορία του Αγίου Θωμά Γουδίου, είναι η μεγαλύτερη και από τις ιστορικότερες των Αθηνών – και σε ένα κλίμα άφατης συγκίνησης...
Ενορίες : Αγιος Θωμάς Γουδίου
06 Οκτωβρίου, 2023 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2023 - 18:20

Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου

Διαδώστε:
Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου

«Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!…

  • γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και της γείτονος περιοχής του Ζωγράφου – σημειώνουμε εδώ εμφατικά πως η ενορία του Αγίου Θωμά Γουδίου, είναι η μεγαλύτερη και από τις ιστορικότερες των Αθηνών – και σε ένα κλίμα άφατης συγκίνησης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, εορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 6-10-23, η ιερή μνήμη του Αγίου Θωμά.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις από την μνήμη του Αγίου Θωμά, αλλά και να τιμήσει συνάμα, την εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, που καίτοι διήλθε από το μονοπάτι της δυσπιστίας, με απαρασάλευτη πίστη έκτοτε διακόνησε την ανάσταση και τον λόγο του Χριστού μας.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο ευλαβής Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Φιλόθεος, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβικό πατέρα και αρχιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Θωμά Γουδίου  Αρχιμανδρίτη κ-ο Αλέξιο Μπουρλή, τους άλλους ιερείς του ναού πατέρες κ.κ. Κανάκη Ευγένιο, Κατσώνη Παναγιώτη, Κολοβό Ισίδωρο, όπως και άλλους ιερείς γειτονικών εκκλησιών, που με ευλάβεια, προσήλθαν για να συλλειτουργήσουν και να δεηθούν στην μνήμη του Αγίου Θωμά.

Μετά το πέρας της συγκινητική θείας λειτουργίας, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος αφού μετέφερε το κατάφορτο από χριστιανική αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου – που καλούσε ως στοργικός ποιμήν το χριστεπώνυμο πλήθος, να ξεπεράσει τις δυσπιστίες  και τις πλάνες της παθογενούς εποχής μας και να αγκαλιάσει την εκκλησία του Χριστού μας, που είναι η μοναδική αληθινή πηγή θαλπωρής και αγάπης – διεκήρυξε μαζί με τις ηθικά ευγενείς και χριστιανικές ευχές του, την αδήριτη ανάγκη περισσότερο από άλλοτε σήμερα, να εδραιώσουμε και να διαφυλάξουμε την πίστη μας, που αποτελεί στην μακρά ελληνική διαχρονία, την τιμαλφή ηθική και πολιτισμική μήτρα του μαρτυρικού ελληνικού λαού. 

Αλλά ας ψαύσουμε λίγη από την ηθική μεγαλοσύνη, του Αποστόλου Αγίου Θωμά, που συνιστά από τις κορυφαίες μορφές της Ορθοδοξίας. Όταν τον καλεί ο κύριος να ψηλαφίσει τις πληγές του από τα καρφιά, για να πειστεί για την Ανάστασή του αναφωνεί εκθαμβω-μένος : «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Και ο αναστάς Χριστός λέγει στον Θωμά : «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Ήτοι πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν.

Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία ! 

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Θωμά :

ς θεος πόστολος, θεολογίας κρουνούς, νθέως ξήντλησας, κ λογχονύκτου πλευρς, Χριστο το Θεο μν. θεν τς εσέβειας, κατασπείρας τν λόγον, λαμψας ν νδί, ς κτς ορανία, Θωμ τν ποστόλων, τ θεον γλάισμα.

         

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων