08/06/2022 08/06/2022 Η ελληνικής καταγωγής Βλάντα Iεβρείμοβα, πρόσφυγας από τη Μαριούπολη στη Γερμανία, τραγούδησε με την υπέροχη φωνή της, ελληνικά, πολωνικά και ουκρανικά, το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου 2022 στην μουσικοχορευτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το πολωνικό ίδρυμα «Αγία Μαρίνα», σε συνεργασία με τον ιερό ναό αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του...
Ενορίες : Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως
08 Ιουνίου, 2022 - 11:36

Με αγάπη για την ειρήνη

Διαδώστε:
Με αγάπη για την ειρήνη

Η ελληνικής καταγωγής Βλάντα Iεβρείμοβα, πρόσφυγας από τη Μαριούπολη στη Γερμανία, τραγούδησε με την υπέροχη φωνή της, ελληνικά, πολωνικά και ουκρανικά, το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου 2022 στην μουσικοχορευτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το πολωνικό ίδρυμα «Αγία Μαρίνα», σε συνεργασία με τον ιερό ναό αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Πολωνίας και του δήμου Ηλιουπόλεως, και πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ιερού ναού αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Διοργανώθηκε με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 29ης Μαΐου 1453 και ήταν αφιερωμένη στους ουκρανούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνας.

Με τον συμβολικό τίτλο “με αγάπη για την ειρήνη” παρουσιάστηκε ενώπιον Ουκρανών προσφύγων, επισκεπτών και ενοριτών το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης με παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης και το μουσικό σχήμα Bud’ mo πού έφτασε στην Αθήνα από την Ουκρανία τραγουδώντας και παίζοντας παραδοσιακά ουκρανικά τραγούδια.

Οι Κρήτες ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Πόλης και η παρουσία του χορευτικού τμήματος αλλά και του προέδρου του συλλόγου Κωνσταντίνου Μανταδάκη στην εκδήλωση είχε τιμητικό χαρακτήρα, αφού αγωνίστηκαν κατά των επιτιθεμένων, ως και σήμερα κάνουν οι Ουκρανοί.

Μετά τους χορούς από την Κρήτη, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, χαιρέτησε τους παρόντες στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στην συλλογιστική της πραγμάτωσης της. Εν συνεχεία επιδόθηκε από τον Δήμαρχο Ηλιουπόλεως Γεώργιο Χατζηδάκη στον δήμαρχο του Σούπρας Radosław Dobrowolski το μετάλλιο τιμής της ενορίας αγίας Μαρίνης. Κατόπιν προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στον επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, ο Σταυρός αγιασμού με τον οποίο ευλόγησε τον αγιασμό των εγκαινίων του φιλανθρωπικού καταστήματος της ενορίας, και άλλα είδη λειτουργικής χρήσεως.

Αμέσως μετά, ο Nazar Lekh παρουσίασε το μουσικό συγκρότημα bud’ mo και το έργο του, στο κοινό της εκδήλωσης, ενώ την μετάφραση από τα Ουκρανικά εξυπηρέτησε η συνεργάτης του ναού Σβετλάνα Σόσκο. Το συγκρότημα εκτός την τραγουδίστρια Vlanda Ievreimova και τον φλαουτίστα Nazar Lekh, αποτελούν ακόμα οι Dmytro Moturok στο ακορντεόν, Volοdymyr Mamotiuk στα κύμβαλα, Volodymyr Mydzyn στο κλαρινέτο και ο Serhii Radion στο μπάσο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων της Ηλιουπόλεως, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, Πολωνοί Βουλευτές και λοιποί επίσημοί εκ Πολωνίας και Ουκρανίας, ενορίτες, αλλά και φιλοξενούμενοι πρόσφυγες.

Από το πρωί ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού πατριάρχου στο Κίεβο της Ουκρανίας με την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, είχε ιερουργήσει στην πρώτη Θεία Λειτουργία και τέλεσε μνημόσυνο για τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τους υπερασπιστές της Πόλεως αλλά και υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της συρράξεως στην Ουκρανία. Ενώ εν συνεχεία τέλεσε και τον αγιασμό των εγκαινίων του νέου φιλανθρωπικού καταστήματος της ενορίας, «η γωνιά της Παναγίας της Ακαθής»

Την Τρίτη 31 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάστηκε φωτογραφική έκθεση με την αρωγή από Πολωνούς και Έλληνες στους Ουκρανούς πρόσφυγες και συναυλία του μουσικού συγκροτήματος bud΄ mo με την παρουσία των πρεσβευτών της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Όλγας Κεφαλογιάννη και Χριστοφόρου -Εμμανουήλ Μπουστικάκη από την ομάδα ελληνοπολωνικής φιλίας, των Πολωνών επισήμων βουλευτών του πολωνικού κοινοβουλίου από την ομάδα ελληνοπολωνικής φιλίας Δανιήλ Μιλέφσκι, Θωμά Κόστους και Θωμά Σιμάνσκι, των συμβούλων του πολωνού πρωθυπουργού, Χριστιανού Γιαβόρσκι και Ιωάννου Βαλτσούκ, της προέδρου του συνδέσμου δημάρχων Πολωνίας Ιβόνας Βιετσόρεκ, της εκπροσώπου των Ουκρανικών ΜΚΟ στην Πολωνία Λέσια Γκαμπέλτσουκ, και το προέδρου του πολωνικού Ιδρύματος Αγία Μαρίνα Πατρίκιου Πανάσιουκ και του διευθυντου αυτού Θωμά Νικολάγιουκ ως και του Επισκόπου Κομάνων Μιχαήλ.

Φωτογραφίες : Καμίλ Cywoniuk και Ανδριανός Kazimiruk

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων