11/06/2023 11/06/2023 Στους τόπους της εξορίας του, δεν έπαψε να ομολογεί το όνομα του Ιησού Χριστού αλλά και να θεραπεύει ασθενείς ανθρώπους. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση τον λαό του Θεού, σαν ποιμένας αγαθός καν σπουδαίος ιατρός. Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Με λαμπρότητα και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε...
Ενορίες : ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
11 Ιουνίου, 2023 - 16:49
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2023 - 16:44

Ο Πειραιάς τίμησε με λαμπρότητα τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Πειραιάς τίμησε με λαμπρότητα τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό (ΒΙΝΤΕΟ)

Στους τόπους της εξορίας του, δεν έπαψε να ομολογεί το όνομα του Ιησού Χριστού αλλά και να θεραπεύει ασθενείς ανθρώπους. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση τον λαό του Θεού, σαν ποιμένας αγαθός καν σπουδαίος ιατρός.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Με λαμπρότητα και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε την Κυριακή 11 Ιουνίου, την μνήμη του προστάτη της Ενορίας, Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Οι  πιστοί που συμμετείχαν στις ιερές Ακολουθίες είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου που είναι θησαυρισμένο μόνιμα στο Ναό, και να προσκυνήσουν το Παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο προς τιμήν του, στον περίβολο του Ναού.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου.

Έψαλλε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Ρισάνου.

Κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού ευλογήθηκε και διανεμήθηκε λαδάκι του Αγίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε  ιερά αγρυπνία, κατά την διάρκεια της οποίας εψάλησαν οι Χαιρετισμοί του Αγίου, ενώ την ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της εορτής ο μεθέορτος Εσπερινός και η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο.

Ο Θεοφιλέστατος στον λόγο του, κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου, σημείωσε ότι ευαρέστησε τόσο πολύ τον Θεό, ώστε η δόξα που του χάρισε, να έχει ξεπεράσει τα όρια της πατρίδας του και να είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, έχει κερδίσει τις καρδιές των πιστών και η αγιότητα του έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση τους.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο βίο του αγίου και τους σταθμούς της ζωής του, τονίζοντας τις εξορίες, τις φυλακίσεις αλλά και το θάρρος με το οποίο ομολογούσε την πίστη του ενώπιον των διωκτών του.

«Στους τόπους της εξορίας του, δεν έπαψε να ομολογεί το όνομα του Ιησού Χριστού αλλά και να θεραπεύει ασθενείς ανθρώπους. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση τον λαό του Θεού, σαν ποιμένας αγαθός καν σπουδαίος ιατρός.

Ο δικαιοκρίτης Θεός, του χάρισε και εν ζωή και μετά θάνατον, τη δύναμη να επιτελεί μεγάλα και σπουδαία θαύματα, που έχουν απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Δοξάζεται με αυτά τα θαύματα ο Θεός κι Εκείνος έχει αντιδοξάσει τον Άγιο σε όλη την οικουμένη

Μελετώντας το βίο του, όπως παρατήρησε ο Θεοφιλέστατος, δεν μας συγκινεί μόνο η βαθιά πίστη του στον Χριστό που τον παρότρυνε σε μεγάλη κι αξιοζήλευτη αυταπάρνηση. Αλλά μας εντυπωσιάζει και μας παραδειγματίζει η μεγάλη του υπομονή, μια αρετή που κοσμεί όλους τους αγίους και πρέπει να κοσμεί όλους τους πιστούς που ασπάζονται την διδασκαλία του Χριστού και ακολουθούν το παράδειγμα Του.

Διότι, όπως επεσήμανε, η υπομονή είναι εκείνη η αρετή που χρειάζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, όπως στη συζυγία και τις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους, στην αντιμετώπιση των θλίψεων και των ασθενειών, της ανεργίας και της ανέχειας, του θανάτου των αγαπημένων προσώπων και όλων των δοκιμασιών.

«Πως θα αποκτήσουμε αυτήν την αρετή; Σε αυτό το ερώτημα, πολύ θα μας βοηθήσει η μελέτη της ζωής των αγίων, όπως η ζωή του Αγίου Λουκά, ο οποίος έκανε μεγάλη και σπουδαία υπομονή, ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες στιγμές του.

Πολύ βέβαια βοηθάει, να σκεφτόμαστε και πόση υπομονή έκανε στη ζωή της η Υπεραγία Θεοτόκος και προπάντων ο Θεάνθρωπος Υιός Της, που αγόγγυστα υπέμεινε ύβρεις, κατατρεγμούς, περιφρονήσεις, εμπαιγμούς και τελικά τον σταυρικό θάνατο προς χάριν όλων μας

Περισσότερο απ’ όλα, τόνισε ο Θεοφιλέστατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βοηθάει στην απόκτηση της υπομονής, η καταφυγή, δια των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας, στην παντοδύναμη χάρη του Θεού, ο Οποίος στην Αγία Γραφή ονομάζεται «Θεός της υπομονής» και την χαρίζει σε όλους μας.

Το δίδαγμα της ζωής του Αγίου Λουκά του Ιατρού προς τους πιστούς, είναι πως με την χάρη του Χριστού και τον προσωπικό τους αγώνα, θα αποκτήσουν την τόσο απαραίτητη, για τη ζωή τους, αρετή.

«Και να είμαστε βέβαιοι, ότι όποια δοκιμασία κι να συναντήσουμε, ακόμα και στις πιο μεγάλες τρικυμίες της ζωής μας, θα μείνουμε ήρεμοι. Γιατί η καρτερική υπομονή μας, που στηρίζεται στην πίστη ότι υπάρχει Θεός ζωντανός και ενεργών, θα φέρει την ευλογία στη ζωή μας και τη σωτηρία μας από τον παντοδύναμο και φιλάνθρωπο Κύριο μας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων