05/01/2022 05/01/2022 Με λαμπρότητα τελέσθηκε η Θεία λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ή Πρωταγιασμού, παραμονή των Θεοφανίων, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου. Τη θεία λειτουργία καθώς και τον Μεγάλο Αγιασμό τέλεσε ο Εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος. Ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος χτίσθηκε το 1836 και αποτελεί ένα ιστορικό...
Ενορίες : Αγίας Τριάδας Πρόνοιας Ναυπλίου
05 Ιανουαρίου, 2022 - 13:01
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2022 - 12:44

Ο Πρωταγιασμός στην Πρόνοια Ναυπλίου

Διαδώστε:
Ο Πρωταγιασμός στην Πρόνοια Ναυπλίου

Με λαμπρότητα τελέσθηκε η Θεία λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ή Πρωταγιασμού, παραμονή των Θεοφανίων, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου.

Τη θεία λειτουργία καθώς και τον Μεγάλο Αγιασμό τέλεσε ο Εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος χτίσθηκε το 1836 και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο της πόλης. Βάσει μαρτυριών, αναφέρεται πως μετά την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον τουρκικό ζυγό, η πόλη επεκτάθηκε προς την σημερινή περιοχή της Πρόνοιας. Οι κάτοικοι τότε ζήτησαν από τον νέο κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, να τους φτιάξει σχολείο και εκκλησία. Στην Ελλάδα ο Μεγάλος Αγιασμός ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση» γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων . Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Ο Αγιασμός που τελείται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων είναι ακριβώς ο ίδιος.

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος χτίσθηκε το 1836 και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο της πόλης . Βάση μαρτυριών από το βιβλίο για την πρόνοια Ναυπλίου, που έγραψε ο τέως διευθυντής του υπουργείου παιδείας , ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Χώρας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως μετά την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό , η πόλη επεκτάθηκε προς την σημερινή περιοχή της πρόνοιας . Οι κάτοικοι τότε ζήτησαν από τον νέο κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια να τους φτιάξει σχολείο και εκκλησία. Ο Καποδίστριας έδωσε την άδεια και τα χρήματα για να ξεκινήσει ο ναός που θα ήταν αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο και θα γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου μία ημέρα μετά τα Θεοφάνια.

Να σημειωθεί πως ο Καποδίστριας ήρθε στο Ναύπλιο το βράδυ των Θεοφανείων του 1828.

Τελικά ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος δεν έζησε για να δει το έργο του. Φυσικά ο ναός ολοκληρώθηκε το 1836 και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα ,βάση ενός μικρού ναΐσκου που προϋπήρχε στο χώρο που χτίσθηκε ο ναός. Πάντως αφιερώθηκε στο Καποδίστρια το δεύτερο κλίτος του ναού να τιμάται στη σύναξη του προδρόμου στις 7 Ιανουαρίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων