20/01/2021 20/01/2021 Για την επικείμενη επιστροφή στην Ελλάδα των δύο πολύτιμων εικόνων του 18ου αιώνα, που είχαν κατασχεθεί στον Λίβανο μετά την κλοπή τους, το 2006, από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Καρδίτσας, μίλησε η Πρέσβειρα της Ελλάδος στη Βηρυτό, Αικατερίνη Φουντουλάκη, στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα» και τη Μαρία Γιαχνάκη. Οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας...
20 Ιανουαρίου, 2021 - 16:46
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2021 - 16:55

Η Πρέσβειρα στη Βηρυτό για τον επαναπατρισμό των εικόνων

Διαδώστε:
Η Πρέσβειρα στη Βηρυτό για τον επαναπατρισμό των εικόνων

Για την επικείμενη επιστροφή στην Ελλάδα των δύο πολύτιμων εικόνων του 18ου αιώνα, που είχαν κατασχεθεί στον Λίβανο μετά την κλοπή τους, το 2006, από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Καρδίτσας, μίλησε η Πρέσβειρα της Ελλάδος στη Βηρυτό, Αικατερίνη Φουντουλάκη, στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα» και τη Μαρία Γιαχνάκη.

Οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας είχαν κατασχεθεί λίγο πριν βγουν σε δημοπρασία.

Χθες το πρωί (Τρίτης, 19 Ιανουαρίου), οι αρχές του Λιβάνου, δια του δικαστού, κ. Imad Kabalan, παρέδωσαν τις εικόνες στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βηρυτό, προκειμένου να τις επιστρέψει σύντομα στη χώρα μας.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Τον Οκτώβριο του 2020 οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο ελέγχου καταλόγου δημοπρασίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Ντίσελντορφ (Düsseldorf) της Γερμανίας. Καταλυτικά στοιχεία για την ταύτισή τους, εκτός των εικονογραφικών στοιχείων, ήταν τα συμπιλήματα και οι επιγραφές, όπως αυτή που φέρει η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα «εκ Θεσσαλονίκης. χειρ Μαργαρίτη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Αστυνομικής Συνεργασίας για τον εντοπισμό, την κατάσχεση και την απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος. Οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν εν τέλει στον Λίβανο και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Ντίσελντορφ μετά την πώλησή τους.

Ακολούθησε η ενημέρωση -εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ- των αρμόδιων δικαστικών Αρχών και κατατέθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις εισαγγελικές Αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, οι δύο εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος.

Οι δύο εικόνες φυλάσσονται προσωρινά στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό και πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα και να αποδοθούν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Οξυάς Καρδίτσας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένες εικόνες του 18ου αι.

.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων