15/10/2018 15/10/2018 Για τη σημαντική αξία της μετάνοιας στην ζωή του πνευματικού ανθρώπου μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Πρόδρομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.  Η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών “Δημήτρια 2018” που τελούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής. Ο π. Πρόδρομος υπογράμμισε ότι η μετάνοια είναι...
15 Οκτωβρίου, 2018 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2018 - 18:22

Γέρων Πρόδρομος: Η μετάνοια- κλειδί για τον Παράδεισο

Διαδώστε:
Γέρων Πρόδρομος: Η μετάνοια- κλειδί για τον Παράδεισο

Για τη σημαντική αξία της μετάνοιας στην ζωή του πνευματικού ανθρώπου μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Πρόδρομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.  Η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών “Δημήτρια 2018” που τελούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.

Ο π. Πρόδρομος υπογράμμισε ότι η μετάνοια είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα του παραδείσου και πρόσθεσε ότι μία από τις πλέον αντιπροσωπευτικές μορφές της ορθοδόξου ασκήσεως είναι η Οσία Μαρία η Αιγυπτία .


“Διδασκόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος όσο αμαρτωλός κι αν είναι μπορεί να συναντήσει τον αναστάντα Χριστό αρκεί να έχει πόθο και ειλικρινή μετάνοια” είπε και τόνισε: “Μας καλεί η εκκλησία να ακολουθήσουμε το πρότυπο αυτό της μετανοίας και ασκήσεως αναζητώντας το βαθύτερο νόημα του επίγειου βίου μας. Περιορίζοντας τις διασκεδάσεις , τις ατελείωτες συζητήσεις, αντίθετα μας προτρέπει να ανακαλύπτουμε το βαθύτερο νόημα των διαπροσωπικών σχέσεων δίοτι μέσα από αυτές ξαναβρίσκουμε τον ίδιο τον Θεό”.

Ο Γέρων Πρόδρομος αναφέρθηκε στην ζωή της Οσίας Μαρίας λέγοντρας ότι μέσα από αυτήν η Εκλησία μας προβαλλει ένα πρότυπο αγιαστικής ζωής, πρότυπο μετανοίας για να εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα .

“Όπου κι αν βρίσκεται κανείς αν κεντρισθεί από τον θείο πόθο μπορεί να βρεί τη συνάντηση με το Χριστό” είπε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να αποθαρρύνεται από την πνευματική του κατάσταση γιατί εν τη εκκλησία για όλους υπάρχει ελπίδα.

“Οι άγιοι μας διδάσκουν ότι το ήθος της ορθοδοξίας είναι σταυροαναστάσιμο που σημαίνει: Συναλληλία, Αυταπάρνησι, χαρμολύπη, ταπείνωση, κόσμου αποταγή, μετάνοια αγόγγυστη, συσταύρωση με τον πόνο του άλλου προσώπου, σκύψιμο πάνω από τις πληγές με άλλα λόγια να μην ζείς εσύ πλέον αλλά ο ίδιος ο Χριστός μέσα σου”.

“Επίσης το ήθος της εκκλησίας είναι αναστάσιμο που αυτό μεταφράζεται σε: Mυστήριο, Νήψη, ευχαριστία ,δοξολογία, βάπτισμα, εορτή, κοινωνία αγάπης, αγιασμός, φωτισμός, πίστη, ελπίδα, αδιάλειπτη προσευχή, θέωσις.


Στο Άγιον Όρος έζησαν από τον 9ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας πάνω από 300 άγιοι και πολλοί άγνωστοι που δόθηκαν ολοκληρωτικά στο θεό μέσα από τους ασκητικούς αγώνες έγιναν δοχεία εκλεκτά δεκτικά της χάριτος.
Το Άγιον Όρος τόπος όπου χιλιάδες άνθρωποι οι αγιορείτες πατέρες αναγεννήθηκαν εν Χριστώ και κατέλαμψαν με τις γλυκύτατες ακτίνες του βίου τους.
Ζώντας στο γνόφο της χάριτος του θεού οι αγιορείτες πατέρες διδάσκουν τη προσευχή μας καθοδηγούν στην πνευματική ζωή αγγίζουν τις διψασμένες ψυχές και μας στέλνουν συνεχώς το Φως του Χριστού.


Η ζωή της μετανοίας για την Οσία Μαρία άρχισε με μεσίτρια την Παναγία η οποία κοιτώντας την εικόνα της φωτίσθηκε και κατάλαβε το πλήθος των αμαρτιών της .
Η εικόνα αυτή της Παναγίας η οποία έγινε αρχή μετανοίας για την Οσία σύμφωνα με την παράδοση ονομάζεται Παναγία εγγυήτρια και βρέθηκε θαυματουργικά στο Άγιον Όρος σε μια σπηλιά από τον άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.
Υπάρχει διέξοδος από τη κρίση που βιώνει ο σημερινός κόσμος και αυτή είναι η μετάνοια η ταπείνωση η ανδρεία και το ηρωικό φρόνημα.
Ο Αναγεννημένος εν Χριστώ άνθρωπος είναι αυτός που αποφασίζει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, τον τρόπο συμπεριφοράς του προς τον συνάνθρωπο, αυτή είναι η εγγύηση μιας υγιούς εύρυθμης κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων