08/11/2018 08/11/2018 Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κύκλους της Εκκλησίας η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα. Οι Μητροπολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ ο ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος προαναγγέλει κινητοποιήσεις και έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος καλεί τους πιστούς σε ξεσηκωμό...
08 Νοεμβρίου, 2018 - 8:49
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2018 - 13:02

Διχασμένος ο Κλήρος για τη συμφωνία

Διαδώστε:
Διχασμένος ο Κλήρος για τη συμφωνία

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κύκλους της Εκκλησίας η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα. Οι Μητροπολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ ο ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος προαναγγέλει κινητοποιήσεις και έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος καλεί τους πιστούς σε ξεσηκωμό ενάντια στη συμφωνία, ενώ από τη πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τονίζει πως «όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη».

«Το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο αλλά το έθνος δεν είναι» σχολίασε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ζητώντας συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να επιληφθεί του θέματος.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σταρ Κεντρικής Ελλάδος», τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά συμφωνία δύο ανδρών, του Προέδρου της Ιεραρχίας και του Πρωθυπουργού.

«Η Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι δημοσιογράφοι τα λένε αυτά, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι η Πολιτεία. Είναι οι επικεφαλής και ορθώς είπε ο Μακαριώτατος ότι εγκρίνει αυτή την πρώτη συζήτηση αν θα το εγκρίνει η ΔΙΣ και η Ιεραρχία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου να έρθει σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, όπως γράφει ο politischios.gr.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της Έκτακτης Ιερατικής Σύναξης της Ι.Μ. Χίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και εκπρ. Τύπου του ΙΣΚΕ, εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λέγοντας ότι δεν είναι Πάσης Ελλάδος αλλά Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ότι έχει μόλις μία ψήφο μέσα στην Ιεραρχία.

«Αν δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό λόγο της ηλικίας του να αποχωρήσει και να παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερους», δήλωσε ο π. Γ. Κωνσταντίνου.

«Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για όσα ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, «η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της».

Από την πλευρά του ο ΙΣΚΕ συγκαλεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 το πρωί στα γραφεία του, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων