17/10/2018 17/10/2018 Ομιλία με θέμα “Οι Άγιοί μας, χειραγωγοί στην πνευματική ζωή” εξεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Δομέτιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Μετεώρων στο πλαίσιο των εορτασμών Δημήτρια 2018, που τελούνται στο Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.   Ο π. Δομέτιος τόνισε ότι η αγιότητα είναι πάντα επίκαιρη, προσθέτοντας ότι “οι...
17 Οκτωβρίου, 2018 - 12:06

Π. Δομέτιος: Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να γίνει Άγιος

Διαδώστε:
Π. Δομέτιος: Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να γίνει Άγιος

Ομιλία με θέμα “Οι Άγιοί μας, χειραγωγοί στην πνευματική ζωή” εξεφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Δομέτιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Μετεώρων στο πλαίσιο των εορτασμών Δημήτρια 2018, που τελούνται στο Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.

 

Ο π. Δομέτιος τόνισε ότι η αγιότητα είναι πάντα επίκαιρη, προσθέτοντας ότι “οι Άγιοι ήταν άνθρωποι που δεν συμβιβάστηκαν με τα κοσμικά πρότυπα, που συνέδεσαν το παρόν με την αιωνιότητα”. “Άγιος είναι αυτός που έχει πραγματική σχέση με το Άγιο Πνεύμα” υπογράμμισε, λέγοντας ότι ο Άγιος βεβαιώνει στην καθημερινή του ζωή τη σχέση του με το Θεό.

Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε ότι με την επενέργεια του Αγ. Πνεύματος εισέρχεται κάποιος στην κατάσταση της Αγιότητος και πως οι Άγιοι αποδεικνύουν ότι ο Θεός είναι ζωή, είναι κοντά μας μέσα μας. “Μέσα από τους αγίους φανερώνεται η δόξα του Θεού στον κόσμο”.

” Η αγιότητα δεν είναι θεωρία ούτε κάτι το ανέφικτο αλλά η κατ’εξοχήν κατά φύσιν κατάσταση του ανθρώπου και απευθύνεται σε όλους. Ο τελικός σκοπός της ζωής μας είναι η Αγιότητα. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να γίνει Άγιος”.

 

Στην αποστροφή του λόγου του ο π. Δομέτιος υπογράμμισε ότι εντός της Εκκλησίας υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να πετύχει ο άνθρωπος την αγιότητα, η οποία είναι μια κατάσταση δυναμική και όχι στατική.

Για τον Ηγούμενο της Μονής Αγ. Τριάδος κινητήριος δύναμη όλων των ανθρωπίνων προσπαθειών είναι η προσευχή και καρπός της προσευχής είναι η Θεία Αγάπη.

“Το χαρακτηριστικό των Αγίων Μετεωριτών πατέρων είναι η απάρνηση και η ακραία άσκηση, αντιστάθηκαν ακόμη και στη γήινη βαρύτητα. Βλέποντας τη μεγάλη άσκηση των Μετεωριτών Αγίων βλέπουμε τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής το μεγαλείο που μπορεί να φτάσει με τη βοήθεια του Θεού” επεσήμανε, προσθέτοντας  ότι, όπως οι Μετεωρίτες Άγιοι κατάφεραν να φτάσουν σε τόσο μεγάλα μέτρα ξεπερνώντας τον εαυτό τους έτσι και εμείς να ξεπερνούμε τα καθημερινά μας προβλήματα επικαλούμενοι την Θεία βοήθεια.

 

Στη συνέχεια μίλησε εκτενώς για τη ζωή και την άσκηση των Μετεωριτών Αγίων και του ιδρυτή του Μοναχισμού των Μετεώρων, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, τον όσιο Θεοφάνη, τον κτήτορα της Μονής Βαρλαάμ.
Φάρος φωτεινός το παράδειγμα των Μετεωριτών πατέρων. Προέτρεψε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας. Ας γίνουμε μιμητές αυτών των αγίων έχοντας μοναδικό σκοπό στη ζωή μας την είσοδο στη βασιλεία του Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων