10/11/2018 11/11/2018 Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου,  θα έχει συνάντηση το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα έχει πολλά αγκάθια με τον Προκαθήμενο του Οικουμενικού Θρόνου να έχει το πάνω χέρι στην συνάντηση αυτή. Η διμερής συφωνία για την εκκλησιαστική...
10 Νοεμβρίου, 2018 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2018 - 11:41

Όλο το παρασκήνιο για την συνάντηση του Οικ. Πατριάρχη με τον Υπ. Παιδείας

Διαδώστε:
Όλο το παρασκήνιο για την συνάντηση του Οικ. Πατριάρχη με τον Υπ. Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου,  θα έχει συνάντηση το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα έχει πολλά αγκάθια με τον Προκαθήμενο του Οικουμενικού Θρόνου να έχει το πάνω χέρι στην συνάντηση αυτή.

Η διμερής συφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία και το “ξεφόρτωμα” θα έλεγε κανείς 10.000 ιερέων ήταν το κερασάκι στην τούρτα, για μια σειρά γεγονότων που συνθέτουν ένα όχι και τόσο αισιόδοξο κλίμα για τη συνάντηση αυτή.

Όμως το κλίμα της συνάντησης φαίνεται να το καθορίζει κυρίως η απόφαση του υπουργού Παιδείας κυρίου Γιαβρόγλου, να μπει λουκέτο στα ιστορικά σχολεία της Πόλης με  πρώτο και καλύτερο το Ζωγράφειο από το οποίο μάλιστα αποφοίτησε ο ίδιος ο υπουργός.

Το κλείσιμο των σχολείων ενώ αρχικά φαίνεται να είναι ένα μέρος του σχεδίου της πιο στοχευμένης εκπαίδευσης στην Πόλη για τους Έλληνες και τα παιδιά τους, από την άλλη οι αποφάσεις αυτές, “φωνάζουν” ότι τα σχολεία αυτά δεν τα έκλεισαν ούτε οι Τούρκοι θα τα κλείσουν οι Έλληνες και μάλιστα απόφοιτοί τους;

Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κυρίως ο Παναγιώτατος έχει κάνει μεγάλο αγώνα για την εκπαίδευση και για τους Έλληνες, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ κατάφερε το ακατόρθωτο, να ανοίξει τα σχολεία της Ίμβρου φέρνοντας ισχυρό κομμάτι του ελληνισμού πίσω στο πολύπαθο νησί.

Τώρα όμως η απόφαση να κλείσουν το Ζωγράφειο, να γίνουν ανακατατάξεις στο Ζάππειο και να ευνουχίσουν και την Μεγάλη του Γέννους σχολή συνιστά εγκληματική πράξη για την βαριά ιστορία της εκπαίδευσης στην Πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ Βαρθολομαίος, προσπαθεί σκληρά και διπλωματικά να κρατήσει την εκπαίδευση σε ποιοτικά επίπεδα όχι μόνο στην Ίμβρο αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν  πως η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί καιρό. Ακόμη κι αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον επισπεύθηκε μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδας, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για επικείμενη συμφωνία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η  σημερινή συνάντηση Βαρθολομαίου – Γαβρόγλου ώστε να καταστεί σαφές το πού βρίσκονται οι σχέσεις της Πολιτείας με το Φανάρι, μετά την συμφωνία.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις πρώτες δηλώσεις κ.Γαβρόγλου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτατο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων