11/03/2021 11/03/2021 Ακριβώς ένας χρόνος πριν: Ήταν 11 Μαρτίου του 2020, στις 19.30 το απόγευμα όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του, απευθυνόταν για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό για την πανδημία… «Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας», είχε πει τότε και κλείνοντας αναφέρθηκε στην Εκκλησία: “Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον...
11 Μαρτίου, 2021 - 8:19
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2021 - 8:09

11 Μαρτίου 2020: Το διάγγελμα, το tweet για τους ναούς και οι ΚΥΑ

Διαδώστε:
11 Μαρτίου 2020: Το διάγγελμα, το tweet για τους ναούς και οι ΚΥΑ

Ακριβώς ένας χρόνος πριν: Ήταν 11 Μαρτίου του 2020, στις 19.30 το απόγευμα όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του, απευθυνόταν για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό για την πανδημία…

«Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας», είχε πει τότε και κλείνοντας αναφέρθηκε στην Εκκλησία:
“Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα. Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση»
Λίγες ημέρες μετά στις 16 Μαρτίου, με ένα μήνυμα στο Twitter, o πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.


Ο Πρωθυπουργός έγγραφε :«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις»
Ακολούθησε η δήλωση της υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία διευκρίνιζε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση: α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).
Οι πρώτοι περιορισμοί

“Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους” έγραφε η ΚΥΑ που Όριζε επίσης ότι “επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου”

Διαβάστε την 1η ΚΥΑ με ισχύ από 16 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020

ΠΑΣΧΑ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ
Στις 29 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την εκπνοή των αρχικών περιορισμών για τις εκκλησίες, υπεγράφη η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που παρατείνει το μέτρο έως το Σάββατο Λαζάρου (11 Απριλίου).
Την ΚΥΑ συνυπογράφουν και πάλι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση παρατείνει την διάρκεια της προηγούμενης απόφασης με την προσθήκη ότι «Η διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας επιτρέπεται μόνο από το ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει και την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή».
Η 2η ΚΥΑ με ισχύ έως τις 11 Απριλίου
Στις 6 Απριλίου μία ακόμα ΚΥΑ (η τρίτη κατά σειρά) επέβαλε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στους ναούς, ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα Οι λειτουργίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών ενώ απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων έξω από τους ναούς.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ είχε ισχύ έως τις 20 Απριλίου (Δευτέρα της Διακαινησίμου)
Η 3η ΚΥΑ με ισχύ έως τις 20 Απριλίου
Την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου, μία ακόμα ΚΥΑ παρέτεινε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 28 Απριλίου κρατώντας για ακόμα μία εβδομάδα τους πιστούς μακριά από τους ναούς.
Η 4η ΚΥΑ με ισχύ έως τις 28 Απριλίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΥΑ

Έκτοτε ακολούθησαν πολλές ΚΥΑ, πολλά ΦΕΚ και μπήκαν στη ζωή μας πολλοί νέοι όροι στην εκκλησιαστική ζωή: Live streaming, απευθείας σύνδεση, on line εξομολόγηση, διαδικτυακή θεία λειτουργία, εθισμός στον ιντερνετικό εκκλησιασμό, λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κατηχητικά από το διαδίκτυο, Facebook, YouTube.
Και φτάσαμε στο σήμερα και πάλι λίγο πριν από την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τις εκκλησίες να λειτουργούν με περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής.

Και ευλόγως τίθεται το ερώτημα: Πώς θα εορτάσουμε φέτος το Πάσχα;

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων