15/11/2018 15/11/2018 Τα 125 χρόνια λειτουργίας του εορτάζει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Το Ζωγράφειο Σχολείο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά  ιδρύματα με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία από τον 19ο αιώνα στην  Κωνσταντινούπολη, κοντά στη συνοικία Πέραν. Το σχολείο πήρε το όνομά του από τον  μεγάλο...
15 Νοεμβρίου, 2018 - 13:53
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2018 - 13:54

Εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια του Ζωγράφειου

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια του Ζωγράφειου

Τα 125 χρόνια λειτουργίας του εορτάζει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το Ζωγράφειο Σχολείο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά  ιδρύματα με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία από τον 19ο αιώνα στην  Κωνσταντινούπολη, κοντά στη συνοικία Πέραν. Το σχολείο πήρε το όνομά του από τον  μεγάλο ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δωρίσει πάνω από 10.000  χρυσές λίρες της εποχής για την ανέγερσή του. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.
Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το  Ζάππειον μέγαρο από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο  Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής  να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και  έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους  αποφοίτους του.

Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 250 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 350. Σήμερα το  δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 54 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων