01/07/2020 01/07/2020 Ένδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα 1η Ιουλίου, από την κοίμηση του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του αναμορφωτή της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και ιδρυτή της Βατοπαιδινής Αδελφότητος. Στην Ιερά Μονή χθες Τρίτη τελέσθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του Μακαριστού Γέροντα. Του μνημοσύνου προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς...
01 Ιουλίου, 2020 - 15:11
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2020 - 15:26

1η Ιουλίου 2009: Η κοίμηση του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού – Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου τιμά τον αναμορφωτή της (βίντεο)

Διαδώστε:
1η Ιουλίου 2009: Η κοίμηση του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού – Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου τιμά τον αναμορφωτή της (βίντεο)

Ένδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα 1η Ιουλίου, από την κοίμηση του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του αναμορφωτή της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και ιδρυτή της Βατοπαιδινής Αδελφότητος.

Στην Ιερά Μονή χθες Τρίτη τελέσθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του Μακαριστού Γέροντα. Του μνημοσύνου προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ.

Αμέσως μετά το μνημόσυνο τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Γέροντα που βρίσκεται έξω από το καθολικό της Μονής.

Ακολούθησε κέρασμα στο μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Μονής όπου μίλησαν οι δύο Γέροντες Καθηγούμενοι, σχετικά με την παρουσία του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γέροντος Εφραίμ του Βατοπαιδινού:

Παρακολουθήστε την ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αρχιμ. Χριστοφόρου:

Ημέρα Κοίμησης του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Ολόκληρη η Βατοπαιδινή οικογένεια, θρηνούσε την 1 Ιουλίου του 2009, την κοίμηση του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες πραγματικούς Αθωνίτες Γέροντες, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί στις 2:30.

Ο Γέροντας εγεννήθη την 1η Ιουλίου του 1921, στην εορτή των Αγίων Αναργύρων. Μετά την κοίμηση του Γέροντα του, Ιωσήφ του Ησυχαστή, είχε φύγει από τη σκήτη που έμενε και είχε πάει στην Σκήτη των Αγίων Αναργύρων. Ο άγιος Κοσμάς και ο άγιος Δαμιανός λοιπόν ήταν εκείνοι που τον προστάτευαν και εκείνοι που διάλεξαν να τον πάρουν μαζί τους ανήμερα της εορτή τους.

Στις 6:00 μ.μ. τελέσθηκε η εξόδιος Ακολουθία για τον μακάριο Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν 4 Αρχιερείς, 10 ηγούμενοι, ο Άγιος Πρώτος Γέρων Συμεών Διονυσιάτης και η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, δεκάδες ιερείς και εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι αφού έμαθαν για την εκδημία του μακαρίου Γέροντος προσήλθαν στην Μονή από πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας τις όποιες εκκρεμότητες εργασιών και δραστηριότητες είχαν.

Επικήδειο λόγο εκφώνησαν κατά σειρά ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ ως πνευματικά παιδιά του Γέροντα τονίζοντας ιδιαίτερα συγκινημένοι την μεγάλη πατρική αγάπη του Γέροντα που βίωσαν όλα αυτά τα χρόνια που συνανεστράφηκαν με τον Γέροντα.

Ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, που επεσήμανε την προσφορά του Γέροντα για τους λαϊκούς χριστιανούς, με τον παρηγορητικό και διακριτικό λόγο του και τα συγγράμματά του, ο οποίος επιπλέον άφησε ένα υπόδειγμα συγχωρητικότητας και ανεξικακίας σε όσους αδίκως τον κατηγόρησαν και τον συκοφάντησαν. Ενώ στο Συνοδικό μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίος τονίζοντας ότι ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν ένα σημείο αναφοράς για το Άγιο Όρος, ο οποίος διακατείχετο από τον πόθο να βλέπει τους μοναχούς να αγαπούν τον Θεό.

To βίντεο που ακολουθεί είναι ένα ντοκουμέντο από την Εξόδιο Ακολουθία του Γέροντα, η οποία τελέστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονη Βατοπαιδίου. Κατά την Εξόδιο Ακολουθία μιλά συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαδίου Γέροντας Εφραίμ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ως υποτακτικός του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

1η ΙΟΥΛΙΟΥ: Το φως δε γεννάται με λόγια

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων