25/02/2023 21/08/2023 «Καὶ εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη» γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Κορινθίους Α’ Επιστολή. Έτσι οι προσευχές και η υποστήριξή μας θα βοηθήσουν όλους όσοι με κίνδυνο τη ζωή τους διατηρούν άσβεστη την πίστη στον Ιησού. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Περισσότεροι από 360...
25 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:09
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2023 - 21:44

2022: 360 εκατ. χριστιανοί εκδιώχθηκαν για την πίστη τους – 5.621 δολοφονήθηκαν – Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία

Διαδώστε:
2022: 360 εκατ. χριστιανοί εκδιώχθηκαν για την πίστη τους – 5.621 δολοφονήθηκαν – Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία

«Καὶ εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη» γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Κορινθίους Α’ Επιστολή. Έτσι οι προσευχές και η υποστήριξή μας θα βοηθήσουν όλους όσοι με κίνδυνο τη ζωή τους διατηρούν άσβεστη την πίστη στον Ιησού.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υφίστανται υψηλά επίπεδα δίωξης και διακρίσεων για την πίστη τους, ένας αριθμός πολύ υψηλός καθώς αντιστοιχεί σε έναν στους επτά πιστούς.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία λίστα της Open Doors World Watch List, μια ετήσια κατάταξη των χωρών όπου οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τις περισσότερες διώξεις, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 έτη, αυξανόμενης βίας.

 

 

Το 1993, οι Χριστιανοί αντιμετώπισαν υψηλά έως ακραία επίπεδα δίωξης σε 40 χώρες. Αυτός ο αριθμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 76 χώρες το 2023. Μόνο στις 50 κορυφαίες χώρες, 312 εκατομμύρια Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τώρα πολύ υψηλά ή ακραία επίπεδα διώξεων.

 

 

Οι αριθμοί σοκάρουν

Το περασμένο έτος 5.621 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν, 2.110 εκκλησίες βανδαλίστικαν και πάνω από 4,5 χιλιάδες Xριστιανοί συνελήφθησαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Στην τελευταία έκθεση καταδεικνύονται διάφορες τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των Χριστιανών στην υποσαχάρια Αφρική που αγγίζει νέα ύψη καθώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν να κάνουν την Αφρική την πρώτη ισλαμική ήπειρο. Αυτό έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες για την εκκλησία – και οι κίνδυνοι μπορεί ακόμη να επιδεινωθούν. Ακριβώς τη στιγμή που άρχιζαν τα φτωχότερα έθνη άρχισαν να αναρρώσουν από την πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων, των λιπασμάτων και της ενέργειας. Αυτό – μαζί με την πολιτική αστάθεια, την αδύναμη διακυβέρνηση και την κλιματική αλλαγή – έχει καταστήσει την περιοχή γόνιμο έδαφος για δραστηριότητες τζιχαντιστικών ομάδων καθώς και εγκληματικών συμμοριών και μισθοφόρων στρατιωτών, με τους Χριστιανούς να είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται σοβαρά και συχνά στοχοποιούνται. Δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στις μισές από τις χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, της Μπουρκίνα Φάσο, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Νίγηρα και της Μοζαμβίκης, τα επίπεδα βίας έφθασαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οι διώξεις των Χριστιανών στη Νιγηρία – το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής – έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με τη βία να εξαπλώνεται στον νότο όπου υπάρχει χριστιανική πλειοψηφία. Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ και του Φουλάνι, μαζί με ένοπλους ληστές, προκαλούν ανείπωτη καταστροφή στις Χριστιανικές κοινότητες.
Σε μέρη που εφαρμόζουν τη Σαρία (ισλαμικός νόμος), όπως η Σομαλία, οι Κομόρες και μέρη της Νιγηρίας, η βία συμβαδίζει με σοβαρές πιέσεις σε άλλους τομείς της ζωής,

 

 

Τι συμβαίνει στην Τουρκία

Η Τουρκία φιγουράρει στην 41η θέση. Όπως αναφέρει η Open Doors USA ο θρησκευτικός εθνικισμός είναι πολύ ισχυρός στην Τουρκία και θέτει τους Xριστιανούς υπό αυξανόμενη πίεση. Ο εθνικισμός και το Ισλάμ συνδέονται εγγενώς και οποιοσδήποτε δεν είναι μουσουλμάνος, ιδιαίτερα κάποιος που ζει ανοιχτά μια διαφορετική πίστη, θεωρείται ότι είναι άπιστος Τούρκος. Ως εκ τούτου, οι Xριστιανοί δεν θεωρούνται πλήρη μέλη της τουρκικής κοινωνίας. Έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κρατική απασχόληση και βιώνουν διακρίσεις στην ιδιωτική απασχόληση, ειδικά όπου οι εργοδότες έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση.
«Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει σε αλλοδαπούς Χριστιανούς με Τούρκους συζύγους και παιδιά να εγκατασταθούν στη χώρα ως κάτοικοι» αναφέρει και προσθέτει: «Αν και ο προσηλυτισμός από το Ισλάμ στο Χριστιανισμό δεν απαγορεύεται νομικά, οι προσήλυτοι υφίστανται πίεση από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους να επιστρέψουν στο Ισλάμ. Εάν αποκαλυφθεί η πίστη τους, μπορεί να απειληθούν με διαζύγιο και απώλεια κληρονομικών δικαιωμάτων. Οι προσήλυτοι από το Ισλάμ μπορούν να αλλάξουν νόμιμα τη θρησκευτική τους πίστη στα δελτία ταυτότητας σε Χριστιανισμό, αλλά είναι μια αγχωτική διαδικασία και μπορεί να αντιμετωπίσουν διακρίσεις από μεμονωμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

 

 

Η πρώτη πεντάδα

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα παραμένει ένα βάναυσα εχθρικό μέρος για να ζουν οι Χριστιανοί. Εάν ανακαλυφθούν από τις αρχές, οι πιστοί είτε στέλνονται σε στρατόπεδα εργασίας ως πολιτικοί κρατούμενοι όπου οι συνθήκες είναι φρικτές είτε σκοτώνονται επί τόπου – και οι οικογένειές τους θα ακολουθήσουν την ίδια μοίρα. Οι Χριστιανοί δεν έχουν καμία απολύτως ελευθερία. Είναι σχεδόν αδύνατο για τους πιστούς να συγκεντρωθούν ή να συναντηθούν για να προσκυνήσουν. Όσοι τολμούν να συναντηθούν πρέπει να το κάνουν με άκρα μυστικότητα – και με τεράστιο κίνδυνο. Ένας νέος «αντι-αντιδραστικός νόμος σκέψης» καθιστά απολύτως σαφές ότι το να είσαι Χριστιανός ή να κατέχεις Βίβλο είναι σοβαρό έγκλημα και τιμωρείται αυστηρά.

 

Σομαλία

Η Σομαλία είναι ένα μουσουλμανικό έθνος και η κοινωνία αναμένει από όλους τους Σομαλούς να είναι μουσουλμάνοι. Οι ιμάμηδες δηλώνουν δημόσια ότι δεν υπάρχει χώρος για τον Χριστιανισμό. Η ομάδα al-Shabaab έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία της να εξολοθρεύσει τους Χριστιανούς από τη χώρα. Οι Χριστιανοί μουσουλμανικής καταγωγής θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας και ενδέχεται να σκοτωθούν επί τόπου εάν ανακαλυφθούν.
Οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρή δίωξη από την οικογένεια και την κοινότητά τους. Η εγκατάλειψη του Ισλάμ θεωρείται ως προδοσία της οικογένειας και της φυλής, και τα μέλη της οικογένειας και οι ηγέτες της φυλής θα εκφοβίσουν και θα σκοτώσουν όποιν αλλάζει πίστη.

 

Υεμένη

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να είσαι χριστιανός στην Υεμένη, λόγω των αυστηρών ισλαμικών νόμων της χώρας και της παρουσίας μαχητικών ισλαμικών ομάδων. Είναι παράνομο να αλλάζει κανείς πίστη από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό. Όσοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να σκοτωθούν, όχι απλώς να εξοστρακιστούν, από τις οικογένειες και την τοπική κοινωνία.
Όλοι οι πολίτες της Υεμένης επηρεάζονται από την ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, αλλά οι Χριστιανοί της Υεμένης είναι επιπλέον ευάλωτοι, καθώς η έκτακτη βοήθεια διανέμεται κυρίως μέσω των ντόπιων μουσουλμάνων και των τζαμιών, τα οποία φέρονται να κάνουν διακρίσεις σε βάρος όλων όσων δεν θεωρούνται πιστοί μουσουλμάνοι.

 

Ερυθραία

Οι πιστοί στην Ερυθραία συνεχίζουν να υφίστανται ακραίες διώξεις, καθιστώντας το ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον κόσμο για να ακολουθήσει κανείς τον Ιησού.
Για 20 χρόνια, η Ερυθραία έχει αναγνωρίσει μόνο τρεις επίσημες Χριστιανικές ομολογίες: Ορθόδοξη, Καθολική και Λουθηρανική, και τις παρακολουθεί στενά. Με τα χρόνια, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές από σπίτι σε σπίτι για να πιάσουν άλλους Χριστιανούς. Πιστεύεται ότι υπάρχουν 1.000 Χριστιανοί που κρατούνται επ’ αόριστον στις φυλακές της Ερυθραίας, χωρίς επίσημες κατηγορίες.
Η βία κατά των Χριστιανών έχει αυξηθεί ελαφρώς τον περασμένο χρόνο. Αυτό το υψηλό επίπεδο διώξεων και βίας κατά των Χριστιανών που επικυρώνεται από το κράτος αναγκάζει ορισμένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά παρ’ όλα αυτά η Εκκλησία μεγαλώνει, καθώς οι Χριστιανοί δείχνουν εξαιρετικό θάρρος.

 

Λιβύη

Η Λιβύη είναι ουσιαστικά μια ακυβέρνητη χώρα όπου τόσο οι ντόπιοι χριστιανοί όσο και όσοι περνούν από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ακραία βία. Χωρίς κεντρική κυβέρνηση για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, οι μαχητικές ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες και οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ασκούν την εξουσία. Στοχεύουν και απάγουν Χριστιανούς που γίνονται θύματα εμπορίας ανθρώπων. Μερικοί πιστοί έχουν σκοτωθεί.
Εάν ένας Λίβυος με μουσουλμανικό υπόβαθρο γίνει Χριστιανός, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έντονη πίεση και κακοποίηση από την οικογένειά του και την ευρύτερη κοινότητα για να τον κάνουν να απαρνηθεί την πίστη του ή ακόμα και να σκοτωθεί. Οι Χριστιανοί που εκφράζουν δημόσια την πίστη τους και προσπαθούν να μοιραστούν το Ευαγγέλιο με άλλους είναι πιθανό να συλληφθούν ή να τιμωρηθούν από εξτρεμιστικές ομάδες.
Υπήρξε μια μικρή μείωση στο «βαθμολόγιο δίωξης» της Λιβύης το περασμένο έτος, κυρίως λόγω της μείωσης των αναφερόμενων βίαιων περιστατικών (αν και ο δείκτης βίας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός). Αν και η χώρα σταθεροποιήθηκε σε κάποιο βαθμό και είδε λιγότερο άμεσες συγκρούσεις πέρυσι, η συνολική ευπάθεια των Χριστιανών στη χώρα παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων