25/03/2020 25/03/2020 25η Μαρτίου- Μια εθνική επέτειος, μια διπλή εορτή! Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με τον εθνικό ξεσηκωμό ! Η διπλή αυτή εορτή αποκτά φέτος μια ιδιαίτερη σημασία και πολλαπλούς συμβολισμούς, ενώ μας φέρνει αντιμέτωπους με δεδομένα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί: Μια εθνική επέτειος χωρίς παρελάσεις – Και μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας με τους πιστούς...
25 Μαρτίου, 2020 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2020 - 9:44

25η Μαρτίου 2020: Μια εθνική επέτειος χωρίς παρελάσεις – Μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας με άδειες εκκλησίες

Διαδώστε:
25η Μαρτίου 2020: Μια εθνική επέτειος χωρίς παρελάσεις – Μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας με άδειες εκκλησίες

25η Μαρτίου- Μια εθνική επέτειος, μια διπλή εορτή! Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με τον εθνικό ξεσηκωμό !

Η διπλή αυτή εορτή αποκτά φέτος μια ιδιαίτερη σημασία και πολλαπλούς συμβολισμούς, ενώ μας φέρνει αντιμέτωπους με δεδομένα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί:

Μια εθνική επέτειος χωρίς παρελάσεις – Και μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας με τους πιστούς μακριά από τις εκκλησίες.

Σημεία των Καιρών. Αυτών των δύσκολων καιρών, που δοκιμάζουν αξίες, ιδανικά αλλά και την Πίστη μας.
Μέσα σε αυτή την δυσμενή και πρωτόγνωρη συγκυρία η Ορθοδοξία υψώνει και πάλι το ανάστημά της, όπως και τότε, το 1821. Με το λάβαρο της Επαναστάσεως να παραμένει ύψιστο ιδανικό και την ιαχή “Ελευθερία ή Θάνατος” να αποκτά μια διαφορετική αξία.
Αν και οι εκκλησίες είναι κλειστές για τον κόσμο, η προσευχή δεν έχει σταματήσει. Οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας μοιράζουν λόγους παρηγορητικούς και το Άγιο Όρος αγρυπνά με προσευχή για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Ιεράρχες καλούν τους πιστούς σήμερα, να υψώσουν την ελληνική σημαία στις αυλές και τα μπαλκόνια: “Να γεμίσει η πλάση γαλανόλευκες σημαίες” .

Και οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρμόσυνα μετά τη Θεία Λειτουργία
Όλες οι καμπάνες θα χτυπήσουν πανηγυρικά σήμερα , έπειτα από εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου προς όλους τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής. Παρά τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα με το θανατηφόρο κορονοϊό, το χαρμόσυνο μήνυμα θα ηχήσει στις καρδιές όλων.
Αναλυτικότερα το εν λόγω μήνυμα αναφέρει, «ΣEBAΣTOI ΠATEPEΣ, KATOΠIN ΠPOΦOPIKHΣ ENTOΛHΣ TOY MAKAPIΩTATOY ΠATPOΣ KAI APXIEΠIΣKOΠOY HMΩN, ΠAPAKAΛEIΣΘE AYPIO, EOPTH TOY EYAΓΓEΛIΣMOY THΣ YΠEPAΓIAΣ ΘEOTOKOY, ΣTIΣ 11 TO ΠPΩI, NA ΣHMANETE ΠANHΓYPIKΩΣ TOYΣ KΩΔΩNEΣ TΩN I. NAΩN OΠOY YΠHPETEITE. H KYPIA ΘEOTOKOΣ EIΘE NA ΔIAΦYΛATTEI ΠANTAΣ HMAΣ EN YΓEIA EIΣ ETH ΠOΛΛA!».

Κάθε σπίτι και μία εκκλησιά, ένα οχυρό πίστης και ελπίδας.
Και οι πιστοί καλούνται να ενώσουν τις προσευχές τους και ψάλλουν δυνατά τον Εθνικό Ύμνο να ακουστεί σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου: Από τον Έβρο και τα ακριτικά μας νησιά που τόσο δοκιμάζονται μέχρι την Κρήτη και τα Διαπόντια Νησιά.
Ο Εθνικός μας Ύμνος και οι προσευχές προς την Παναγία σήμερα θα ακουστούν και σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνισμός και χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Μοναδική εξαίρεση η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους Προέδρους των εκπροσωπούμενων στη Βουλή κομμάτων και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία τελείται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, σε συγκεκριμένους ναούς και μόνο υπό την προϋπόθεση τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής κάλυψης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί προκειμένου να τιμήσει την εθνική επέτειο, στη λιτή τελετή κατάθεσης στεφάνου που θα πραγματοποιηθεί (αντί στρατιωτικής παρέλασης) στις 11:00, στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821, πάνω από την πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί διέλευση 4 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.
Στις 11:30, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου, θα πραγματοποιηθεί απόδοση τιμών από τη Φρουρά στη Σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F – 16 της Π.Α., το οποίο στη συνέχεια θα πετάξει πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο. Διελεύσεις από ζεύγη μαχητικών F-16, θα γίνουν την ίδια ώρα πάνω από:
– Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, ‘Ακτιο, Μεσολόγγι,
– Χανιά, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, ‘Αγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο,
– Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Γύθειο, Πύργο, ‘Αραξο,
– Λάρισα, Βόλο, Σκύρο, Σάμο, Ψαρά, Κάλυμνο και Πάτμο.
Παράλληλα, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Π.Α., θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων