18/02/2019 18/02/2019 Μέρος της συνέντευξης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το Σαββατοκύριακο αφιερώθηκε σε θέματα που αφορούν την εκκλησία και τη στρατηγική όπως και σε θέματα που αφορούν την Παιδεία κι εγγίζουν τα εθνικά συμφέροντα και συμφωνίες. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε για τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και σημλειωσε ότι θα...
18 Φεβρουαρίου, 2019 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2019 - 9:44

Αλλαγές στα βιβλία όπως επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών

Διαδώστε:
Αλλαγές στα βιβλία όπως επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών

Μέρος της συνέντευξης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το Σαββατοκύριακο αφιερώθηκε σε θέματα που αφορούν την εκκλησία και τη στρατηγική όπως και σε θέματα που αφορούν την Παιδεία κι εγγίζουν τα εθνικά συμφέροντα και συμφωνίες.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε για τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και σημλειωσε ότι θα αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών». Οι αναφορές αυτές δεν θα υπάρχουν σε κανένα βιβλίο από το επόμενο σχολικό έτος.

Συγκεκριμμένα τόνισε: “Οι εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν ήδη ξεκινήσει υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι συζητήσεις, όπως γνωρίζετε, αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αναφορές αυτές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές”

Το ευαίσθητο αυτό θέμα των αλλαγών στα βιβλία φαίνεται όμως να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από μεγάλο μέρος των συλλόγων γονέων κυρίως στη Μακεδονία αλλά και εκπαιδευτικών που ήδη ανασκουμπώνονται.

Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία και τις επισκέψεις του στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «βαρύ συμβολισμό», αλλά και «σαφή μηνύματα» για τις αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ για το πως είδε, από τη δική του σκοπιά, την επίσκεψη αυτή και για το αν είχαν διαίτερο συμβολισμό οι επισκέψεις στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο υπουργός απάντησε:

“Αναμφίβολα ήταν δύο επισκέψεις ιστορικές για Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για βήματα με ιστορικό βάρος. Ταυτίζομαι και προσωπικά με αυτή την αίσθηση και με τη συγκίνηση που προκαλεί η επίσκεψη σε αυτά τα εμβληματικά μέρη με τον τόσο «βαρύ» συμβολισμό. Πέρα, όμως, από τους ισχυρούς συμβολισμούς, υπάρχουν και σαφή μηνύματα: οι αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών είναι αδιαπραγμάτευτες και αυτό πράττουμε στη χώρα μας και ζητάμε από άλλους να κάνουν το ίδιο. Μόνον οφέλη θα προσκομίσει για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, αν οι αίθουσες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης γεμίσουν ξανά με σπουδαστές. Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι η επίσκεψη αυτή έδωσε τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Μαζί μας στη Χάλκη ήταν και ο σύμβουλος του κ. Ερντογαν, ο κ. Ιμπραχήμ Καλίν, ένας πολιτικός με βαθιά μόρφωση σε θέματα ισλαμικής φιλοσοφίας που έχει διδάξει και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εκτός από ζητήματα συγκυρίας.”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων