26/11/2022 26/11/2022 Αρκετοί βασιλιάδες, πρόεδροι, ηγέτες, ανώτεροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες ετοίμασαν τις βαλίτσες τους μετά τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής της COP27 στο SharmEl-Sheikh και κατευθύνθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, κυρίως στις πυραμίδες και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο, ωστόσο το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά κέρδισε την προσοχή πολλών. Της Δέσποινας...
26 Νοεμβρίου, 2022 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2022 - 16:59

Αγία Αικατερίνη του Σινά: Η επίσκεψη των ηγετών της COP27 και τα σχέδια για να γίνει Πρωτεύουσα του Παγκόσμιου προσκυνηματικού Τουρισμού

Διαδώστε:
Αγία Αικατερίνη του Σινά: Η επίσκεψη των ηγετών της COP27 και τα σχέδια για να γίνει Πρωτεύουσα του Παγκόσμιου προσκυνηματικού Τουρισμού

Αρκετοί βασιλιάδες, πρόεδροι, ηγέτες, ανώτεροι αξιωματούχοι και διπλωμάτες ετοίμασαν τις βαλίτσες τους μετά τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής της COP27 στο SharmEl-Sheikh και κατευθύνθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, κυρίως στις πυραμίδες και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο, ωστόσο το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά κέρδισε την προσοχή πολλών.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Αξιωματούχοι από πολλές χώρες του κόσμου επισκέφθηκαν τον ιερό αυτόν τόπο και γοητεύτηκαν.

Τον τελευταίο χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, σε παγκόσμια πρωτεύουσα του προσκυνηματικού τουρισμού. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάϊρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Το έργο ανάπτυξης για την Αγία Αικατερίνη, που ονομάζεται «Μεγάλη Μεταμόρφωση», χρηματοδοτείται προσωπικά από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ΑμπντέλΦατάχαλ-Σίσι.Στόχος του είναι να αξιοποιήσει τη σημασία της πόλης μετατρέποντάς την σε σημαντικό πνευματικό αξιοθέατο και κέντρο του παγκόσμιου προσκυνηματικού τουρισμού.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στις περιοχές γύρω από το όρος Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Η ανάπτυξη της πόλης θα περιλαμβάνει μια υδρολογική μελέτη για την προστασία της Αγίας Αικατερίνης από πλημμύρες στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση σχετικά με το έργο.

Θα περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση της Μονής Αγίας Αικατερίνης, την αποκατάσταση ορισμένων εκκλησιών στο εσωτερικό της μονής και την εισαγωγή νέου συστήματος φωτισμού στην πόλη και τα περίχωρα της μονής.

«Το έργο θα βάλει την πόλη στον τουριστικό χάρτη για άλλη μια φορά, πολύ καιρό μετά την παραμέλησή της και την αποφυγή των τουριστών λόγω έλλειψης των απαραίτητων υπηρεσιών. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θα εφαρμοστούν σε ολόκληρο το Σινά», δήλωσε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της Αγίας Αικατερίνης, Ταλαάταλ-Ανάνι.

Το 2002, η Unesco ανακήρυξε την πόλη, η οποία κατοικείται από περίπου 10.000 ανθρώπους, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάϊρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στην περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Σπάνια φυσική ομορφιά
Εκτός από την κληρονομιά και την ιστορική του σημασία, η περιοχή φιλοξενεί σπάνια πουλιά όπως το ροζ σπουργίτι, καθώς και σπάνια είδη φυτών, πάνω από 120 από τα οποία είναι φαρμακευτικά. Αυτά τα φυτά έχουν τις ρίζες τους σε βραχώδεις σχηματισμούς ηλικίας άνω των 800 εκατομμυρίων ετών, παρέχοντας βοσκότοπο και βιότοπο για δεκάδες ζώα υπό εξαφάνιση, όπως το αγριοκάτσικο του Νουβίου και τη λεοπάρδαλη του Σινά.

Το 1989, η κυβέρνηση ανακήρυξε την περιοχή φυσικό καταφύγιο αφού οι περιβαλλοντικοί ειδικοί διεξήγαγαν μια ευρωπαϊκή χρηματοδοτούμενη μελέτη για την περιοχή και το οικοσύστημά της, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Nature Conservation Egypt, Sharif Bahaa Eddin.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα κατασκευαστούν δύο ξενοδοχεία, το ένα κοντά στο βουνό και το άλλο, ένα «οικολογικό θέρετρο» με συνολικά 366 δωμάτια, περίπου 1.500 σαλέ και βίλες, μια αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα εκδηλώσεων, θέατρο και μουσείο. Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων οικιστικών και τουριστικών περιοχών καθώς και την ανάπτυξη παλαιών περιοχών και τη βελτίωση δρόμων .

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων