17/07/2020 17/07/2020 Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και πιέσεις η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στην απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Οι εργασίες και οι παρεμβάσεις στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την 24η Ιουλίου. Τουρκικά μέσα επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν μια άνευ προηγουμένου...
17 Ιουλίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2020 - 7:53

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ- Απομακρύνονται τα χριστιανικά σύμβολα -Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν για τις 24 Ιουλίου

Διαδώστε:
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ- Απομακρύνονται τα χριστιανικά σύμβολα -Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν για τις 24 Ιουλίου

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και πιέσεις η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στην απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Οι εργασίες και οι παρεμβάσεις στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την 24η Ιουλίου.

Τουρκικά μέσα επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν μια άνευ προηγουμένου μεγαλειώδη εκδήλωση με προσευχή στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.
Αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα, την ημέρα εκείνη να τεθεί για μία ακόμα φορά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Ερντογάν. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που σήμανε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την μεγάλη φιέστα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται μουσείο κοντά στην Αγία Σοφία όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα.

Γνωστοποίησε ότι για το σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού το κτίριο του Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ και εκεί θα εκτεθούν τα περίπου 1359 και αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.
«Όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’, αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού ισχυριζόμενος ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’»

“Αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στην λίστα της Unesco, το χρωστά στο τουρκικό έθνος το οποίο φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς” υπογράμμισε
Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, ο κ. Ερσόι είπε ότι αυτό πηγάζει από τις διεθνείς συμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε ότι «η Αγία Σοφία έχει λειτουργήσει ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453. Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του ‘τζαμιού της Αγίας Σοφίας’ είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων