22/07/2020 22/07/2020 Ο Συντονισμός ενεργειών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, απασχόλησε την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια  και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η πρέσβης της Ελλάδος...
22 Ιουλίου, 2020 - 12:54
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2020 - 20:14

Αγία Σοφία: Δημιουργείται ομάδα εργασίας για την προστασία της

Διαδώστε:
Αγία Σοφία: Δημιουργείται ομάδα εργασίας για την προστασία της

Ο Συντονισμός ενεργειών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, απασχόλησε την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια  και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

“Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη, σύσκεψη με θέμα την Αγία Σοφία, παρουσία και της Αντιπροσώπου μας στην UNESCO. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά. Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό” δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO. O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε, ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην UNESCO. Την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου”.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού, η δημιουργία ολιγομελούς ομάδας εργασίας η οποία εντός 10ημέρου,  “θα προτείνει έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα”.

“Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος. Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα” υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: “Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων