05/07/2020 05/07/2020 Όλο και περισσότερες είναι μέρα με την ημέρα οι φωνές που εκφράζονται κατά της πρόθεσης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να εμμένει στην πρόθεση του παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Του Ρωμανού Αλβέρτη Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...
05 Ιουλίου, 2020 - 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2020 - 21:09

Αγιά Σοφιά: Ερντογάν εναντίον όλων για την μετατροπή σε τζαμί

Διαδώστε:
Αγιά Σοφιά: Ερντογάν εναντίον όλων για την μετατροπή σε τζαμί

Όλο και περισσότερες είναι μέρα με την ημέρα οι φωνές που εκφράζονται κατά της πρόθεσης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να εμμένει στην πρόθεση του παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Του Ρωμανού Αλβέρτη

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο να δηλώνει σήμερα: «Παίζουν με όποιο παιχνίδι βρουν. Είναι και αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα τολμήσουν να την κάνουν τζαμί» συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά της προθέσεως για την μετατροπή του καθεστώτος του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

“Το θέμα με την Αγία Σοφία, δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, αλλά έχει σχέση μόνο με το κεφάλαιο της Πίστεως. Εφόσον όπως λέμε, ζούμε σε μια εποχή όπου σεβόμαστε την διαχρονικότητα των πάντων, σεβόμαστε την θρησκεία του άλλου, σεβόμαστε την πίστη του άλλου, οφείλουν τότε και οι αδελφοί μας μουσουλμάνοι, όπως εμείς του σεβόμαστε, έτσι και αυτοί να σεβαστούν την παράδοση και τα ιερά που διέπουν τον τόπο μας, και να ξαναγίνει ο Ναός, ολόκληρης της Οικουμένης και όχι ένα απλό επισκέψιμο μνημείο” δήλωσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ενώ από τις προηγούμενες μέρες έχουν πάρει θέση για το ζήτημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αλλά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Έκκληση έχει απευθύνει και η παγκόσμια χριστιανική νεολαία ώστε να διατηρηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και να μην μετατραπεί σε τζαμί. Ο Ερντογάν από τη μεριά του κρατάει την ίδια στάση, χωρίς όμως να προχωράει σε επιπλέον κινήσεις, μιλώντας με αυστηρό ύφος σε εκδήλωση τονίζοντας ότι: “Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους χώρους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγιά Σοφία αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Με τη μέρα για να δημοσιευτεί η επίσημη απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας, μετά τη συνεδρίαση των 17 περίπου λεπτών που έκρινε σύννομη την πρόθεση μετατροπής σε τζαμί και πρακτικά παρέδωσε την ευθύνη της απόφασης στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και την επέτειο των τριών χρόνων του πραξικοπήματος κατά του Τούρκου Προέδρου να πλησιάζει, ο Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια θέση στην οποία θέλει να προκαλέσει τόσο τις εντυπώσεις όσο και ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Οι φωνές της λογικής πληθαίνουν, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και εκτός, και συντάσσονται με το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ο οποίος τονίζει ότι “Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ”.

Επίσης το μήνυμά του στον τουρκικό λαό και το κάλεσμα για ενότητα έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση μέσα στην Τουρκία.

Έτσι, ο Ερντογάν, πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας που δεν επιθυμούν την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς εκτός από την παγκόσμια Κοινότητα. Κατά της πρόθεσης μετατροπής έχει ταχθεί και το Πατριαρχείο Μόσχας όπου εκπρόσωποί του εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος “θα επιδείξει σοφία” και δεν θα προκαλέσει αναταραχή. Ακόμα έθεσαν και το πρακτικό ζήτημα αφού στον Ιερό Ναό υπάρχουν βυζαντινά ψηφιδωτά με τα οποία δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τζαμί, και τα οποία αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Οργανισμός της UNESCO λόγω της πανδημίας δεν συνεδριάζει προς το παρόν, και έτσι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά σίγουρα ο Τούρκος Πρόεδρος δε μπορεί να τον αψηφίσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει για την Αγία Σοφία όταν υπάρξει απόφαση όπως επεσήμανε ο κ. Σχοινάς.

Απέναντι σε όλους ο Τούρκος πρόεδρος, με μόνους υποστηρικτές τους εξτρεμιστές της χώρας του, βρίσκεται κοντά στην τελική απόφασή του, έχοντας όμως να ζυγίσει το κόστος που θα βρεθεί αντιμέτωπος σε περίπτωση που αποφασίσει εν τέλει την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αφού σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα θα αντιδράσει. 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων