23/05/2023 23/05/2023 Για δεύτερη χρονιά μετά την επίσημη αναγραφή του στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εορτάζεται πανηγυρικά η ιερά μνήμη του Αγίου Ευμενίου του Νέου (Σαριδάκη), ο οποίος με τα χαρίσματά του και τον οσιακό βίο που διήγαγε βρέθηκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Εθιά, στη χωρία των...
23 Μαΐου, 2023 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2023 - 8:42

Άγιος Ευμένιος ο Νέος: Ένα υπόδειγμα αρετής στις μέρες μας – Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από τον βίο του (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Άγιος Ευμένιος ο Νέος: Ένα υπόδειγμα αρετής στις μέρες μας – Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από τον βίο του (ΒΙΝΤΕΟ)

Για δεύτερη χρονιά μετά την επίσημη αναγραφή του στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εορτάζεται πανηγυρικά η ιερά μνήμη του Αγίου Ευμενίου του Νέου (Σαριδάκη), ο οποίος με τα χαρίσματά του και τον οσιακό βίο που διήγαγε βρέθηκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Εθιά, στη χωρία των Αγίων.

Ο Άγιος Ευμένιος ήταν γόνος μιας πολυμελούς και πάμπτωχης οικογενείας και γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του έτους 1931. Ιδιαίτερα το όνομά του ταυτίστηκε με το νοσοκομείο Λοιμωδών όπου διακόνησε επί σειρά ετών, ενώ διακρίθηκε και για το πνευματικό του χάρισμα καθώς κάτω από το πετραχίλι του ανέπαυσε και έσωσε πολλές ψυχές. Δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγάλους νεοφανείς Αγίους, ως ο “Άγιος του Λοιμωδών”.

Τον σεβαστό πατέρα Ευμένιο, τον αγαπημένο «Παππούλη» όπως τον αποκαλούσαν, κάλεσε ο Κύριός μας κοντά του στις 23 Μαΐου του έτους 1999, ημέρα Κυριακή, στην μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων, της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, γύρω στις τέσσερεις το απόγευμα, ενώ ευρισκόταν στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός. Την ημέρα αυτή όρισε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να τιμάται και η μνήμη του, ύστερα από την απόφαση του στις 14 Απριλίου 2022 να τον αναγράψει στο Αγιολόγιο. Άλλωστε ήταν ένα αίτημα το οποίο είχε κατατεθεί και επίσημα από την Εκκλησία Κρήτης η οποία σήμερα τιμά πανηγυρικά τον Άγιο.

Δείτε ένα βίντεο ντοκουμέντο από την Εξόδιο Ακολουθία του Αγίου το 1999: 

Ο τάφος του αποκτά στέγη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι η Ενορία Εθιάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, όπου από χθες, Δευτέρα 22 Μαϊου, ξεκίνησαν οι εορτασμοί.

Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων σήμετα, Τρίτη 23 Μαϊου, θα τελεσθεί ο Αγιασμός της καταθέσεως του θεμελίου λίθου για την ανέγερση κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τον τάφο του Αγίου.

O Άγιος Ευμένιος όπως τον έζησα

Για τη γνωριμία του και τις εμπειρίες που είχε από τον Άγιο Ευμένιο Σαριδάκη μίλησε στην Pemptousia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το Α’ μέρος του αφιερώματος:

Το Β’ μέρος μπορείτε να το δείτε σήμερα στο ψηφιακό πρόγραμμα της Pemptousia TV στις 10:35 και σε επανάληψη στις 18:35.

Από ασθενής λειτουργός του υψίστου στο Λοιμωδών

Μεγάλη υπήρξε η δράση και η διακονία του προς τους πάσχοντες αδελφούς μας στο νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα όπου είχε νοσηλευτεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας καθώς προσβλήθηκε από λέπρα.

Η αγάπη του και ο ασκητικός του αγώνας έφεραν σ’ αυτόν τη χάρη του Θεού και ο ταπεινός ιερέας (λειτουργούσε στο ναό των αγίων Αναργύρων Ιατρών Κοσμά & Δαμιανού, μέσα στο Λοιμωδών) έφτασε σε μεγάλο ύψος αγιότητας -το οποίο διατηρούσε κρυφό όσο μπορούσε- και αξιώθηκε να λάβει το προορατικό χάρισμα, να ζήσει υψηλά πνευματικά βιώματα και οράματα και να βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, όχι μόνο με τις συμβουλές και την προσευχή του αλλά και με την αγιασμένη παρουσία του.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τον αγαπούσαν πολύ και έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον. Και μόνο που έμεινε δύο χρόνια εκεί μέσα και με τόσο κόσμο κάθε μέρα και τόση ενόχληση, λέει πολλά. Ο θάλαμος 653 σαν να ήταν καλογερικό κελί. Τις τελευταίες εικοσιδύο μέρες ο Γέροντας είχε πέσει σε κώμα και ούτε μιλούσε, ούτε εκινείτο. Εκτός τα μάτια, είχαν πάθει και άλλα ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά, η καρδιά και το συκώτι και πλησίαζε το τέλος.

Τελευταία, τον είχαν βάλει και στο τεχνητό νεφρό, αλλά ο οργανισμός του δεν δεχόταν την αιμοκάθαρση και υπέφερε πολύ. Το αίμα που καθάριζε, σε δυο ώρες είχε ξανά μολυνθεί, και έτσι περιήλθε, όπως μας είπε ο καθηγητής, σε σηψαιμικό κώμα και επήλθε ο θάνατος.

Ο μοναχός Σίμων στο βιβλίο του “Πατήρ Ευμένιος – Ο κρυφός άγιος της εποχής μας”, γράφει: “Ευλογούσε συνέχεια και έλεγε: «Ωραία που είναι η Αθήνα! Ωραία Αθήνα, ευλογημένη Αθήνα! Τίποτε άλλο δεν υπάρχει πιο ωραίο από την Αθήνα». Ευλογούσε τους δρόμους, την Ομόνοια, την Αγορά, την Μητρόπολη, την Βουλή των Ελλήνων, τους πάντες και τα πάντα. Ανεξίτηλα έχουν μείνει στην μνήμη μου τα λόγια, που είπε την Πέμπτη 29 Απριλίου του 1999, τα μεσάνυκτα: «Σήμερα ήθελαν πάλι να μου κάνουν αιμοκάθαρσι δύο ώρες. Με τρύπησαν επτά-οκτώ φορές. Με τρύπαγαν αυτές, με τρύπαγαν σαν τον Δεσπότη Χριστό. Μαρτύρησα, μαρτύρησα σαν τον Δεσπότη Χριστό. Γιατί το κάνουν αυτές αυτό;» «Γέροντα», του απαντώ, «δεν θα ήξεραν οι νοσοκόμες». «Θέλετε να αλλάξουμε γιατρούς και νοσοκομείο», του πρότεινα. «Μπά, δεν χρειάζεται», μου απαντάει. «Μου αρέσει πολύ ο Ευαγγελισμός….»”

Ακούστε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τον Γέροντα Ευμένιο Σαριδάκη να ομιλεί ο ίδιος:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων