15/05/2021 15/05/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Για ακόμη μία νύχτα η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν λέει να κοπάσει. Αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ στη Γάζα με την απάντηση να έρχεται σχεδόν αμέσως με εκτόξευση ρουκετών προς πόλεις του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ ανέφερε χθες ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια...
15 Μαΐου, 2021 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2021 - 14:47

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Πληθαίνουν οι φωνές για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης

Διαδώστε:
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Πληθαίνουν οι φωνές για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Για ακόμη μία νύχτα η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν λέει να κοπάσει. Αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ στη Γάζα με την απάντηση να έρχεται σχεδόν αμέσως με εκτόξευση ρουκετών προς πόλεις του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ ανέφερε χθες ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας «εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών» μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

Την  ίδια ώρα μετά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τον Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία έκκληση για την παύση των εχθροπραξιών και την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων απευθύνει και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία εξέφρασε αρχικά τη βαθύτατη θλίψη της για τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη υπέρμετρης βίας, την απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και εκτεταμένες υλικές καταστροφές.

Παράλληλα, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφής βία απ’ όπου και αν προέρχεται και καλεί σε άμεση αποκλιμάκωσή της και εκτόνωση της έντασης στην περιοχή ενώ, καλεί τους εμπλεκόμενους να απέχουν από κάθε πολεμική και εν γένει βίαιη ενέργεια, που αυξάνει τον βαρύ φόρο αίματος που έχουν πληρώσει οι λαοί της περιοχής εδώ και δεκαετίες, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και απομακρύνοντας το όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης.

“Οι θρησκευτικοί ηγέτες να γίνουν οι θετικοί καταλύτες των εξελίξεων”

Στην ανακοίνωσή της η Δ.Σ.Ο. καλεί όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής να γίνουν οι θετικοί καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων, συμβάλλοντας ουσιαστικά, λόγω και έργω, στην άμεση επίτευξη της εκεχειρίας και στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης.

Επιπλέον, συντάσσεται υπέρ της έκκλησης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, απευθυνόμενη προς τη διεθνή κοινότητα την καλεί, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να επιδιώξει την άμεση παύση των συγκρούσεων και να ωθήσει τα αντιμαχόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Τέλος, καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετάσχουν σε έναν καλόπιστο διάλογο, με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας που θα εξασφαλίζει μια μόνιμη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Ο ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας «εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών» μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

«Βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία, τεμένη και σε άλλα μέρη εν μέσω μιας της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19 με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, είδη υγιεινής και υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

«Νοσοκομεία και πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης εξαρτώνται από ηλεκτρικό ρεύμα, που θα εξαντληθούν την Κυριακή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ το Γραφείο τόνισε πως οι ισραηλινές αρχές και οι παλαιστινιακές ομάδες πρέπει αμέσως να επιτρέψουν στον ΟΗΕ και σε ανθρωπιστικούς εταίρους του να φέρουν καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια και να αναπτύξουν ανθρωπιστικό προσωπικό.

«Όλα τα μέρη πρέπει πάντα να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση αποκλιμάκωση στη Γάζα και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών και 20 γυναικών, έχουν σκοτωθεί και 900 άλλοι έχουν τραυματιστεί στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

Εννέα Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί – οκτώ από αυτούς σε επιθέσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά την παρέμβαση των ΗΠΑ

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν άμεσα για να τερματιστεί η «ισραηλινή επιθετικότητα».

«Ο πρόεδρος (Μαχμούντ Αμπάς) εναντιώνεται στη συνέχιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο», ανέφερε η Παλαιστινιακή Αρχή σε ανακοίνωσή της.

Δεν θα τερματιστούν σύντομα οι επιχειρήσεις στη Γάζα λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να τερματιστούν σύντομα, μετά την εντατικοποίηση των πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες.

«Λέω ότι θα επιφέρουμε βαρύ πλήγμα στη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις (..) Πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά. Δεν τελείωσε ακόμα», είπε ο Νετανιάχου, αφού ολοκληρώθηκε μια συνεδρίαση στο υπουργείο Άμυνας, προαναγγέλλοντας μια πιθανή ενίσχυση των πληγμάτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων