10/02/2023 11/02/2023 Συνεχίζεται το κύμα έμπρακτης συμπαράστασης από τον Ορθόδοξο κόσμο ανά την υφήλιο με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται στην Τουρκία και στη Συρία εξαιτίας των δύο φονικών σεισμών άνω των 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τις δύο χώρες τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023. Η μια μετά την άλλη, οι Ιερές Μητροπόλεις της...
10 Φεβρουαρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2023 - 2:26

Αμείωτο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τον Ορθόδοξο κόσμο στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία

Διαδώστε:
Αμείωτο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τον Ορθόδοξο κόσμο στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία

Συνεχίζεται το κύμα έμπρακτης συμπαράστασης από τον Ορθόδοξο κόσμο ανά την υφήλιο με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται στην Τουρκία και στη Συρία εξαιτίας των δύο φονικών σεισμών άνω των 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τις δύο χώρες τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Η μια μετά την άλλη, οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και οι Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου σε Ελλάδα και εξωτερικό ανακοινώνουν και υλοποιούν φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μπαίνοντας στη μάχη της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς.

 

Περισσότεροι από 23.000 νεκροί από τους σεισμούς

Αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών, ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες. Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.

 

H Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Αρωγής Σεισμοπαθών

Το ταμείο αρωγής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα των πρόσφατων σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

«Στόχος του Ταμείου Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, είναι η βοήθεια τόσο στις άμεσες ανάγκες όσο και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφών από τους θανατηφόρους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Η Αρχιεπισκοπή μας θα συνεργαστεί με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC) για τον εντοπισμό αξιόπιστων οργανισμών για τη διανομή της βοήθειας», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει θέσει ως αρχικό στόχο την συγκέντρωση 500.000 δολαρίων. Οι δωρεές μπορούν να γίνουν είτε ηλεκτρονικά είτε με επιταγές οι οποίες θα σταλούν στη διεύθυνση:

Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής
8 East 79th St.
Νέα Υόρκη, NY 10075

«Η IOCC είναι ένας μακροχρόνιος και έμπιστος εταίρος», αναφέρει ο Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στην ανθρωπιστική και έκτακτη βοήθεια και θα προσφέρει την υλικοτεχνική και επιτόπια τεχνογνωσία της για να διασφαλίσει την αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από την Αρχιεπισκοπή. Η διανομή θα απευθύνεται κυρίως σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία».

Η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα ίδρυμα που συνδέεται άμεσα με την Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σε πρώτο στάδιο προσανατολίζεται να προσφέρει άμεσα  50.000 δολάρια για το Ταμείο Αρωγής της Αρχιεπισκοπής. Παράλληλα θα ξεκινήσει νέα εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. Η «Ηγεσία των 100» έχει δεσμευθεί επίσης να παρέχει υποστήριξη στο Ταμείο Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής για τους Σεισμούς.

Ταυτόχρονα, η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στηρίζει ε άμεσα τις προσπάθειες αρωγής της IOCC. Μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Αγ.Ανδρέας» και ο κ. Ιωάννης Κατσιματίδης, Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, θα προσφέρουν από 50.000 απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το οποίο θα τα διανείμει στους πληγέντες στην Τουρκία.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής απευθύνει έκκληση σε όλες τις ενορίες και τους πιστούς να στηρίξουν το Ταμείο Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής για τους σεισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταμείο Αρωγής για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία δημιουργεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ΗΠΑ: Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ομογενείς συγκεντρώνουν χρήματα για τους σεισμοπαθείς σε Συρία και Τουρκία

 

Δίσκος υπέρ των σεισμοπαθών από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων

Έκκληση για συνεισφορά, ως προς την στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό στην νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία, απευθύνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας. Οι εισφορές που θα συγκεντρωθούν από τις ενορίες θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτό μόνο δια μέσου της εκκλησιαστικής οδού, διασφαλίζοντας έτσι την μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

Η Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας:

Αγαπητοί εν Κυρίω,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας παρακαλεί όπως περιαχθεί δίσκος αυτή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπέρ της στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων αδελφών μας από τον καταστροφικό σεισμό στην νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Οι εισφορές που θα συγκεντρωθούν από τις ενορίες θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτό μόνο δια μέσου της εκκλησιαστικής οδού, διασφαλίζοντας έτσι την μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Οι εισφορές μπορούν να αποσταλούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή είτε με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής (παρακαλούμε γράψετε «Σεισμός» στην περιγραφή), είτε με τραπεζική επιταγή (cheque).

Το τελικό προϊόν του εκτάκτου αυτού δίσκου και όλες οι σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπως και στο παρελθόν.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας

 

Μητροπολίτης Σουηδίας: Έκκληση για ενίσχυση των πληγέντων στη Συρία και την Τουρκία

Συγκλονισμένος από την τραγωδία στη Συρία και την Τουρκία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας απευθύνει έκκληση για  παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον φονικό σεισμό.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σουηδίας:

Ἐν Στοκχόλμῃ, τῇ 8η Φεβρουαρίου 2023
Π ρ ό ς
Τούς Πανοσιολογιωτάτους
καί Αἰδεσιμολογιωτάτους Ἐφημερίους
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Εἰς τάς ἕδρας αὐτῶν.

Ἀγαπητοί Ἀδελφοί καί Πατέρες,

Συγκλονισμένοι ἐκ τοῦ προσφάτως ἐπισυμβάντος καταστροφικοῦ σεισμοῦ εἰς τάς περιοχάς τῆς Νοτιοανατολικῆς Τουρκίας καί Συρίας, ἐκ τε τοῦ ἀριθμοῦ τῶν θυμάτων καί τῶν ὑλικῶν καταστροφῶν, ἐναρμονιζόμενοι δέ πλήρως πρός ὅσα προσφάτως ἐδήλωσε ἡ Α.Θ.Π., ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος: «Ἐλπίζω ὅτι θά ἔχουμε ἀπό τίς ἐπαρχίες τοῦ θρόνου στό ἐξωτερικό, κάποια ὑλική βοήθεια γιά νά τήν στείλουμε σέ αὐτές τίς περιοχές γιά τίς πρῶτες ἄμεσες ἀνάγκες», διά τοῦ παρόντος Ἐγκυκλίου Σημειώματος προτρέπομεν ὑμᾶς ὅπως τήν προσεχῆ Κυριακήν, 12ην Φεβρουαρίου 2023, κατά τήν διάρκειαν τῆς Θείας Λειτουργίας, περιαχθῇ δίσκος, μετά ἀπό κατάλληλον ἀνακοίνωσιν πρός τό ἐκκλησίασμα, τό προϊόν τοῦ ὁποίου νά ἀποσταλῇ εἰς τήν Ἱ. Μητρόπολιν μέ τήν ἔνδειξιν «διά τούς σεισμοπαθεῖς τῆς Τουρκίας καί Συρίας», ὥστε ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἱ. Μητρόπολις νά τό προωθήσῃ ἁρμοδίως εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, προκειμένου νά ἐνεργήσῃ τά περαιτέρω διά τήν ἀνθρωπιστικήν βοήθειαν.

Ἅς ἐντείνωμεν τάς δεήσεις καί ἱκεσίας ἡμῶν πρός τόν Κύριον ἡμῶν, ὅπως ἀναπαύσῃ μέν τάς ψυχάς τῶν αἰφνιδίως ἀποθανόντων, χαρίσηται δέ δύναμιν καί παρηγορίαν πρός τούς περιλειπομένους καί ἐν ταιαύτῃ δυσμενῇ περιστάσει εὐρισκομένους ἀδελφούς ἡμῶν.

Βέβαιος ὤν ὅτι διά θερμῶν λόγων καί ἔργων θά ὐποστηρίξητε τήν τοιαύτην πρωτοβουλίαν, πρός ἐπιστηριγμόν καί ἐνίσχυσιν τῶν σεισμοπαθῶν, διατελῶ
Μετά πάσης τῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης και πολλῶν πατρικῶν εὐχῶν.

ὁ Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Στοιχεῖα τραπεζικοῦ λογαριασμοῦ Ἱ. Μητροπόλεως Σουηδίας
Greek Orthodox Metropolis of Sweden and All Scandinavia
Birger Jarlsgatan 92, Stockholm 11420, Sweden
Grekisk-Ortodoxa Metropolitdömet
IBAN.NR SE16500000000 52121025014
BIC Code: ESSESESS
Bg: 659-1564
Swish: 1232371037

 

Η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου κοντά στους σεισμοπαθείς


Η Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, συγκέντρωσε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Νότιο Τουρκία και τη Συρία.

Ήδη αναχώρησε όχημα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο, προκειμένου να παραδώσει την βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

 

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Με εγκύκλιό του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος κάνει έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης:

Προς τους
πανοσιολογιωτάτους και αιδεσιμολογιωτάτους
Προισταμένους των ιερών Ναών
και άπαντας τους ευλαβεστάτους
εφημερίους
των ιερών Ναών της καθ’ημάς Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Ενταύθα

Θέμα: «Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας».

Ευλαβέστατοι, Εξ αφορμής, του επισυμβάντος προσφάτως καταστρεπτικού και φονικού σεισμού που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, ο οποίος αφάνισε ολοσχερώς πόλεις και χωριά και προεξένησε εκατόμβες θυμάτων και κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της
Ελλάδος, της 8η ς μηνός Φεβρουαρίου 2023, απεφασίσθη η άμεση συλλογή ανθρωπιστικής βοηθείας εκ των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και εν συνεχεία η αποστολή αυτής διά του Υπουργείου Εξωτερικών στις πληγείσες περιοχές, προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν υποστή αυτή την μεγάλη δοκιμασία.

Όθεν, παρακαλείσθε, όπως αναγνώσετε την ακόλουθη Ανακοίνωση προς το Εκκλησίασμα κατά την ώραν του Κοινωνικού της Θείας Λειτουργίας την προσεχή Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 και αναλάβετε -μερίμνη των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων- την συγκέντρωση του απαιτουμένου υλικού.

Ανακοίνωση προς το Εκκλησίασμα

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Όλοι γνωρίζομε τις φοβερές απώλειες που προκάλεσε τελευταία ο κατάστρεπτικός σεισμός, ο οποίος αφάνισε ολοσχερώς πόλεις και χωριά σε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Οι νεκροί δεκάδες χιλιάδων. Οι πληγέντες και άστεγοι αναρίθμητοι. Οι συνθήκες ζωής δύσκολες και τραγικές.

Εξ αφορμής, λοιπόν, αυτού του επισυμβάντος προσφάτως τραγικού γεγονότος και κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 8ης μηνός Φεβρουαρίου 2023, απεφασίσθη η άμεση συλλογή ανθρωπιστικής βοηθείας εκ των Ιερών Μητροπόλεων της
Εκκλησίας της Ελλάδος και εν συνεχεία η αποστολή αυτής διά του Υπουργείου Εξωτερικών στις πληγείσες περιοχές, προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν υποστή αυτή την μεγάλη δοκιμασία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό (υπ’ αριθμ. 603/229/08.02.2023) Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καλούμαστε όπως προβούμε στην συγκέντρωση του ως κάτωθι ανθρωπιστικού υλικού:

1) Καινούρια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα)
2) Εμφιαλωμένο νερό
3) Γάλα μακράς διαρκείας
4) Ζυμαρικά
5) Ρύζι και
6) Όσπρια

Όλα τα παραπάνω είδη θα παραδίδονται στις Ενορίες της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου θα συγκεντρώνονται και θα φυλάσσονται με μέριμνα και ευθύνη των Προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων. Εν ευθέτω χρόνω θα υπάρξει ενημέρωση για τον τρόπο, καθ΄ον τα συγκεντρωθησόμενα είδη θα προωθηθούν αρμοδίως. Η συγκέντρωση δύναται να ξεκινήσει άμεσα, από σήμερα Κυριακή, 12η Φεβρουαρίου και πρέπει να ολοκληρωθεί έως την επομενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023.
Ας πράξωμε το χρέος μας. Άλλωστε για μας τους Θεσσαλονικείς γράφει ο Απόστολος Παύλος.

“Αδελφοί, αυτοί γαρ υμείς θεοδίδακτοι εστέ εις το
αγαπάν αλλήλους” (Θεσσ. Α΄4,9).
Ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

 

Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας στο πλευρό των σεισμοπαθών

Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κατόπιν απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα προβεί στη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού, για την ανακούφιση των εκατομμυρίων σεισμοπαθών συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία.

Από την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 έως και την επόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της τοπικής Εκκλησίας θα συγκεντρώνονται:

α) καινούργια κλινοσκεπάσματα  (κουβέρτες και παπλώματα)

β) εμφιαλωμένο νερό

γ) γάλα μακράς διαρκείας

δ) ζυμαρικά

ε) ρύζι και

στ) όσπρια.

Το υλικό αυτό θα προωθηθεί, με τη μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην φιλανθρωπική οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», για να αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές.

Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να συμμετέχουν και σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια αγάπης προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, προσφέροντας ό,τι μπορούν για τη θεραπεία των υλικών αναγκών τους και συμπροσευχόμενοι στον Θεό να αναπαύσει τα θύματα αυτής της τραγωδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων