20/12/2021 20/12/2021 Την ελπίδα όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι η στάση της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με ψηφίσματα και συμβάσεις των ΗΕ εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, εισερχόμενος στην 38η Ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να θεωρείται πεπερασμένη...
20 Δεκεμβρίου, 2021 - 16:03
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2021 - 15:53

Αναστασιάδης: Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Διαδώστε:
Αναστασιάδης: Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Την ελπίδα όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι η στάση της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με ψηφίσματα και συμβάσεις των ΗΕ εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, εισερχόμενος στην 38η Ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να θεωρείται πεπερασμένη η προσπάθεια διορισμού από τα Ηνωμένα Έθνη Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν μιλάμε για τον διορισμό «μέχρι το τέλος του χρόνου, ναι» θα πρέπει να θεωρείται πεπερασμένη.

«Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή και ο ΓΓ του ΟΗΕ και όσοι εμπλέκονται και η ΕΕ θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, οι απαράδεκτες αξιώσεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που σίγουρα δεν συμβαδίζουν με κανένα, μα κανένα είτε ψήφισμα, είτε άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Ακόμη ο Κύπριος Πρόεδρος ευχήθηκε να υπάρξουν συνθήκες επανένωσης, σημειώνοντας ότι το βάρος της κατοχής «δεν αφορά μόνο πλέον τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους», σε μια έμμεση αναφορά του αντικτύπου στα κατεχόμενα από την συνεχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όπως είπε, οι αξιώσεις της Τουρκίας για αναγνώριση της κυριαρχίας και της κυριαρχικής ισότητας των κατεχομένων πριν την έναρξη του διαλόγου «δεν είναι ούτε όροι ούτε προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός διαλόγου».

«Αυτό που έχω εισηγηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα είναι ότι έφθασε η ώρα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε κάποια σημαντικά βήματα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα αρχίσουν να αποκαθιστούν το κλίμα δυσπιστίας», πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε, δεν είναι άλλα από του να ανατεθεί η διοίκηση ή η προστασία του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, εις αντάλλαγμα, ναι, το αεροδρόμιο της Τύμπου να τεθεί υπό τη διοίκηση των ΗΕ αρκεί να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η προστασία του FIR, η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου με την εποπτεία της ΕΕ όσον αφορά τους δασμούς και τελωνεία, ενώ η Τουρκία να επιτρέψει την προσέγγιση των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν χρειάζονται τα όποια άλλα από όσα αποτελούν οι συγκλίσεις, από όσα αποτελούν οι προτάσεις που μετουσιώνονται σε νομοθέτημα όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, όπως ήταν η πρόταση για άνοιγμα καταπιστευματικού λογαριασμού και κατάθεση όταν και εφόσον υπάρξουν έσοδα κατά αναλογία πληθυσμού προς όφελος των Τ/κ.

Πρόσθεσε ακόμη πως εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τ/κ θα έχουν το δικαίωμα και προ της λύσης του Κυπριακού να αντλούν κεφάλαια από τον λογαριασμό αυτό.

«Αυτά είναι μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στο να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «την ίδια ώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η τ/κ κοινότητα και η Τουρκία ιδιαίτερα που καθοδηγεί την σημερινή τ/κ διοίκηση – χωρίς να συμβαίνει ότι δεν παρενέβαινε στις παλαιότερες, θέτοντας φραγμούς στην διαπραγμάτευση – να προσαρμοστούν με τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως αποτυπώνεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ως προς την πορεία της πανδημίας

Κληθείς να δώσει μήνυμα προς τον λαό ενόψει των γιορτών και σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που καταγράφεται παγκόσμια είναι μια έξαρση. Χρειάζεται, συνεπώς, προσοχή από όλους. Εάν συγκρίνετε το τι συμβαίνει στην Κύπρο με το τι συμβαίνει είτε στην Ευρώπη είτε στον υπόλοιπο κόσμο, θα διαπιστώσετε πως προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαχειριστούμε τις ελευθερίες του πολίτη, των επαγγελματιών, κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Όμως, αυτό που προέχει να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι ότι αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε αυστηρότερα. Διότι εκείνο που προέχει είναι η υγεία του καθενός από εμάς, του καθενός από τους συνανθρώπους μας, αλλά ταυτόχρονα, βεβαίως, και η οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αυτοτελώς εργαζομένων και κατ’ επέκταση, βεβαίως, και του κράτους».

Ερωτηθείς αν υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενο lockdown, ο Πρόεδρος είπε ότι «ευελπιστώ ότι θα αποφύγουμε ανάλογα μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων