27/04/2020 27/04/2020 Ανοικτές για ατομική προσευχή θα είναι οι εκκλησίες από την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πρακτορείο Ορθοδοξία. Τις επίσημες ανακοινώσεις θα...
27 Απριλίου, 2020 - 14:05
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2020 - 18:27

Ανοίγουν οι πόρτες των εκκλησιών για ατομική προσευχή

Διαδώστε:
Ανοίγουν οι πόρτες των εκκλησιών για ατομική προσευχή

Ανοικτές για ατομική προσευχή θα είναι οι εκκλησίες από την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πρακτορείο Ορθοδοξία.

Τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει αύριο Τρίτη 28 Απριλίου, ο πρωθυπουργός στις 18.00 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει λεπτομερής παρουσίαση όλου του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων από τους αρμοδίους υπουργούς.

 

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται και η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία θα κληθεί να αποφανθεί επί τους νέου σχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και επί των προτάσεων πως θα επανέλθουν οι πιστοί στις Ιερές Ακολουθίες και της Θεία Λειτουργία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, διεμήνυσε ότι το θέμα της παρουσίας του κοινού στις λειτουργίες είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι σε επόμενο στάδιο και σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. “θα ήθελα εδώ να πω ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορεί σε συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις να υπάρξει η είσοδος πιστών στις λειτουργίες. Επαναλαμβάνω, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας κι εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και των αποστάσεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σταγόνα «δηλητήριο» που ξεχείλισε το ποτήρι – Ιεράρχες, Ιερείς και Κλήρος ενώνουν τις φωνές τους: «Ανοίξτε τις Εκκλησίες! – Tο μήνυμα του πρωθυπουργού

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, ο κ. Πέτσας είπε: “Η διαδρομή την οποία είχε ακολουθήσει η κ. Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας είχε ένα μήνυμα να στείλει, ένα μήνυμα το οποίο θα μπορούσε κανείς να το ερμηνεύσει με φαντασία, με μία αυτοπεποίθηση, ότι όντως καταφέραμε και βγαίνουμε από αυτήν την κρίση, τουλάχιστον στην πρώτη της φάση, σε καλύτερη θέση, από πολλούς άλλους, θα μπορούσε να την ερμηνεύσει και με μία μιζέρια”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία- Απάντηση για τη συναυλία

Η κινητή συναυλία που έγινε το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της Αθήνας με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, για όλους εκείνους που με πόνο ψυχής έμεναν μακρυά από τις εκκλησιές τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, αλλά και εκείνους τους Ιερείς που σήκωσαν το μεγάλο βάρος των άδειων ναών.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από Ιερείς και Ιεράρχες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ζητεί με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργός να ανοίξουν οι εκκλησίες. Την είδηση για την επιστολή παρουσίασε πρώτο το Πρακτορείο Ορθοδοξίας.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον Αντ1 αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στις 22 Απριλίου, με την οποία ζητά την σταδιακή επαναλειτουργία των ναών με την παρουσία πιστών, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ορίσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Όπως ενημέρωσε ο Σεβασμιώτατος η επιστολή απεστάλη πριν συμβούν τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου με την ανοικτή συναυλία, και είχε συνοδική έγκριση.
Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ Ιεραρχών προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση προς την Πολιτεία για το άνοιγμα των Εκκλησιών, καθώς οι περισσότεροι Ιεράρχες είχαν δεχθεί αντιδράσεις από πιστούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος στο γεγονός ότι κάποιοι από τους Ιεράρχες είχαν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανωμαλία στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Στο θέμα παρενέβη και η Εκκλησία της Κρήτης.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, με ομόφωνη Απόφασή Της, έστειλε Συνοδικό Γράμμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των Ιερών Ναών εφεξής, τονίζοντας την ανάγκη της επαναλειτουργίας των Ιερών Ναών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.
Αλλά και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με σκληρή ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για το κλείσιμο των εκκλησιών, αλλά και την ανοικτή συναυλία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.
«Αυτή είναι η σταγόνα δηλητηρίου που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε και εμείς και οι λαϊκοί αδελφοί μας ότι στις προθέσεις κάποιων υπάρχει αντιχριστιανικό, αντιεκκλησιαστικό μένος, το οποίο εμφανίζεται με τον μανδύα της προόδου και του εξορθολογισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων