06/03/2023 07/03/2023 Μια ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ορισμένα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ενοχλήθηκαν επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών στο μήνυμά του...
06 Μαρτίου, 2023 - 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2023 - 0:56

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το μήνυμα Δένδια στα social media – Αναφέρθηκε στην «Κωνσταντινούπολη» και στον «Οικουμενικό Πατριάρχη»

Διαδώστε:
Αντιδράσεις στην Τουρκία για το μήνυμα Δένδια στα social media – Αναφέρθηκε στην «Κωνσταντινούπολη» και στον «Οικουμενικό Πατριάρχη»

Μια ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ορισμένα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ενοχλήθηκαν επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών στο μήνυμά του στα Αγγλικά, δεν έγραψε “Istanbul”, αλλά “Constantinople” («Κωνσταντινούπολη») και επειδή χρησιμοποίησε τον όρο “Ecumenical” («Οικουμενικός») αναφερόμενος στον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η ανάρτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια:

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Hurriyet”

«Μήνυμα Δένδια που προκάλεσε την αντίδραση», αναφέρει χαρακτηριστικά η “Hurriyet” στο πρωτοσέλιδο της.

Όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της “Hurriyet”, «η έμφαση που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην “Κωνσταντινούπολη” επισκίασε την τελετή».

Και συνεχίζει: «Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς και έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης, ήρθε αυτή τη φορά στην “Istanbul” για τη Λειτουργία. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Δένδια, ο οποίος παρέστη στη Λειτουργία που τελέστηκε στο Ελληνικό Πατριαρχείο στο Φανάρι για όσους έχασαν την ζωή τους στους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στην Ελλάδα, προκάλεσαν αντιδράσεις. Στο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter σχετικά με τις πληροφορίες για το πρόγραμμά του πριν φτάσει στην “Istanbul”, χρησιμοποίησε τις λέξεις “Κωνσταντινούπολη” αντί για “Istanbul” και “Οικουμενικός” αντί για “Μητροπολίτης”».

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της “Hurriyet”

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας ανήρτησε ακόμη δύο μηνύματα χωρίς να διαγράψει το προηγούμενο, στα οποία χρησιμοποίησε την λέξη #Istanbul, αναφερόμενος στην Κωνσταντινούπολη με την επίσημη διεθνή ονομασία της Πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέστη στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

(Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου)

Ο Νίκος Δένδιας παρέστη επίσης στην επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε, για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και για τα θύματα των σεισμών στην Τουρκία και στη Συρία.

(Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου)

Μετά το συλλείτουργο ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στον Αίθουσα του Θρόνου τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Γεώργιο και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

(Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου)

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Τουρκικά ΜΜΕ αντιδρούν για το “Constantinople”

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αντιδρούν στη χρήση της ονομασίας “Constantinople” αντί για “Istanbul” από τον Νίκο Δένδια.

Τον Δεκέμβριο του 2019 σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Ο Νίκος Δένδιας, αφού παρέστη στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στη συνέχεια είχε και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

(Φωτογραφία αρχείου)

Το «παρών» είχε δώσει και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη Θεία Λειτουργία για να του ευχηθεί «Χρόνια Πολλά» για την ημέρα, ενώ είχε μία πολύ σύντομη συνομιλία και με τον Νίκο Δένδια.

Ο Έλληνας Yπουργός Εξωτερικών είχε απασχολήσει τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας επειδή αποκάλεσε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης Δήμαρχο «Κωνσταντινούπολης», κι όχι “Istanbul”. Όπως έγραφε τότε η ιστοσελίδα της φιλο-ερντογανικής εφημερίδας “Takvim”, «Ο Έλληνας Υπουργός, υποστηρικτής του Χαφτάρ, αποκάλεσε τον Ιμάμογλου “Mayor of Contantinople”». Δεν είχαν λείψει, βέβαια, και οι καχυποψίες του Τουρκικού Τύπου, που χαρακτήρισε «περίεργο» το συναπάντημα ΔένδιαΙμάμογλου στο Φανάρι.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Νίκο Δένδια

(Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων