15/02/2023 16/02/2023 Ξεκίνησε από την Ελλάδα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμοπαθών από το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μετέβη στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ μαζί με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, όπου είδε τις εργασίες προετοιμασίας αποστολής...
15 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:35
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2023 - 13:16

Απεστάλη το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία – Το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην πρώτη γραμμή στήριξης των σεισμοπαθών

Διαδώστε:
Απεστάλη το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία – Το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην πρώτη γραμμή στήριξης των σεισμοπαθών

Ξεκίνησε από την Ελλάδα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμοπαθών από το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μετέβη στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ μαζί με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, όπου είδε τις εργασίες προετοιμασίας αποστολής της νέας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ στην πρώτη γραμμή στήριξης των σεισμοπαθών βρίσκεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης ο οποίος συνεχίζει να δέχεται επιστολές συμπαράστασης από τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες και το Άγιο Όρος. Το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2023 αναχώρησε από την Ιερά Πατριαρχική Μονή της Παναγίας του Μπαλαμάντ η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες των περιοχών της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Έρανο σε όλες τις ελεύθερες περιοχές για τη στήριξη των σεισμοπαθών σε Τουρκία και Συρία διενεργεί η Εκκλησία της Κύπρου ενώ και η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει σε μετρητά μισό εκατομμύριο ευρώ.

Αναχώρησε το πρώτο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Πειραιά

Αναλυτικότερα, σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά (Car Terminal – G2) με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) το πλοίο M/V Neptune Okeanis με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία, αναφέρει.

Το ανθρωπιστικό υλικό αποτελεί τμήμα της αρωγής των Ελλήνων πολιτών που συγκέντρωσαν δήμοι, περιφέρειες και φορείς της χώρας. Ειδικότερα, τέσσερα φορτηγά μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όγκου 250 κυβικών μέτρων όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα τα οποία ζήτησαν, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές αρχές.
Το πλοίο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία προσφέρεται αφιλοκερδώς, από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελίνας Τραυλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο θα τροποποιήσει την προγραμματισμένη του πορεία προκειμένου να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για την παροχή βοήθειας, καθώς από την πρώτη στιγμή μετέβησαν Έλληνες διασώστες στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας ανεδείχθη και από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια».

Ανδρέας Κατσανιώτης και Τούρκος Πρέσβης στο ΣΕΦ

Τις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου εθελοντές συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να σταλούν άμεσα στους πληγέντες από καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Τσαγατάι Ερτσιγιές. Τον υφυπουργό και τον πρέσβη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» Γιάννης Σπανολιός, σημειώνεται σε ανάρτηση του Ανδρέα Κατσανιώτη. Έως τις 13 Φεβρουαρίου είχαν συγκεντρωθεί στο ΣΕΦ 160 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Μισό εκατομμύριο ευρώ σε Τουρκία και Συρία δίνει η Κύπρος

Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο κράτησε ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας για τα θύματα του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε βοήθεια στους σεισμόπληκτους και στις δύο χώρες ύψους €0.5 εκατομμυρίου και είπε ότι η αποδέσμευση των χρημάτων θα γίνει μέσω των διαδικασιών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κύπρος: Πνευματικό χρέος για την Εκκλησία η στήριξη των σεισμόπληκτων σε Τουρκία και Συρία – Έρανος σε όλες τις ελεύθερες επαρχίες

Πνευματικό χρέος θεωρεί η Εκκλησίας της Κύπρου την παροχή βοήθειας και την στήριξη της προς τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία καθώς όπως τονίζεται στην Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο που υπογράφει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ Χριστιανών και αλλοθρήσκων, ούτε μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Την ώρα που οι μάχες με τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός Εγκέλαδος συνεχίζονται, η Εκκλησία της Κύπρου καλεί τον λαό της να ανταποκριθεί στον έρανο που θα διεξαχθεί σε όλες της επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Η Μεγαλόνησος, δυστυχώς, εδώ και 49 χρόνια βρίσκεται υπό κατοχή μετά την Τουρκική εισβολή, ωστόσο ο ανθρώπινος πόνος δεν επιτρέπει στην Εκκλησία να μείνει απαθής. Αυτό άλλωστε τονίζεται και στην Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο.

“Οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις”

Με γνώμονα ότι οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων η Εκκλησία της Κύπρου απευθύνει κάλεσμα στο ποίμνιό της την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου να ανταποκριθεί στον έρανο που θα διενεργηθεί για την οικονομική στήριξη για όσους επλήγησαν από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία.

“Κατά τις ημέρες αυτές όλοι είμαστε μάρτυρες του θρήνου, του πόνου, και της συμφοράς των γειτονικών μας λαών που προκάλεσε στη χώρα τους ο φονικός σεισμός. Όπως θα έχετε, ήδη, πληροφορηθεί στις εν λόγω περιοχές ζουν πολλοί χριστιανοί, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες του σεισμού. Επίσης, ανάμεσα στις ζημιές συγκαταλέγονται και Εκκλησίες που κατέρρευσαν. Οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν διακρίσεις μεταξύ Χριστιανών και αλλοθρήσκων, ούτε μεταξύ πλουσίων και φτωχών”, αναφέρεται.

“Ως Εκκλησία, βεβαίως, δεν είναι δυνατό να μείνουμε αδιάφορη. Αντίθετα, πνευματικό χρέος μας είναι να τους προσφέρουμε όλη μας τη βοήθεια και συμπαράσταση. Ολόψυχα ευχόμαστε, ακόμη, όπως ο Θεός παράσχει πλούσιους τους οικτιρμούς και τις ευλογίες Του προς ανακούφιση των παθόντων και αποκατάσταση των ζημιών”, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια του Πατριαρχείου Αντιοχείας για τους σεισμοπαθείς

Με προορισμό το Χαλέπι, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βερροίας και Αλεξανδρέττας, και με ενδιάμεσο σταθμό τα σύνορα Λιβάνου-Συρίας αναχώρησε οδικώς το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2023 από την Ιερά Πατριαρχική Μονή της Παναγίας του Μπαλαμάντ η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες των περιοχών της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου το ανθρωπιστικό υλικό τοποθετήθηκε σε φορτηγό παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’ ο οποίος ευλόγησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στήριξης και αλληλεγγύης των σεισμοπαθών. Στη διαδικασία της φόρτωσης συμμετείχαν μέλη της Κίνησης Ορθοδόξου Νεολαίας και των Ορθοδόξων Προσκόπων, φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ, η αδελφότητα της Μονής και πλήθος πιστών.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά και ρουχισμό, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η ποσότητα που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις προσδοκίες καθώς υπερκαλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες.

Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε

Παρατίθενται οι πληροφορίες για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν, είτε χρηματικά ή σε είδος, τους σεισμοπαθείς μέσω του αρμοδίου φορέα έκτακτης ανάγκης του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Στη Συρία:

Τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης – Αρχιμ. π. Μελέτιος Chatahi.

Διεύθυνση: Δαμασκός, Bab Sharqi, Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής.

Τηλ.: +963 11 541 4490

Κινητό: +963 941 333 850

Τραπεζικός Λογαριασμός: Byblos Bank, αριθμός λογαριασμού: 2350203788008

Στο Λίβανο:

Ι. Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Μπάλαμαντ – Αρχιμ. π. Georges Yaaqoub

Διεύθυνση: Ι. Μονή της Παναγίας Balamand, Al Koura, Βόρεια Λιβάνου.

Κινητό: +961 3 080 550

Τραπεζικός Λογαριασμός:

Λογαριασμός Κατόχου: Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής

Τράπεζα: IBL Bank S.A.L.

Υποκατάστημα: Balamand – Lebanon

Αριθμός λογαριασμού: 022 0023010220700026

IBAN: LB67005200220023010220700026

Κωδικός Swift: INLELBBE

Νόμισμα: USD (Αμερικανικό Δολάριο).

Οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου των πληγέντων.

Πλήθος συλλυπητήριων στον Πατριάρχη Αντιοχείας από τον Ορθόδοξο κόσμο

Πλήθος συλλυπητήριων επιστολών από τον Ορθόδοξο κόσμο συνεχίζει να δέχεται ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης για τα θύματα και τους πληγέντες των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Μετά τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Μακαριώτατος δέχτηκε συλλυπητήρια μηνύματα, μεταξύ άλλων, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Ελισαίο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων