14/12/2021 14/12/2021 Το δρόμο για τα 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, όπου θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών, έχουν πάρει οι 60.000 δόσεις σκευασμάτων της Pfizer/Biontech που παρέλαβε χθες η χώρα μας. Μέχρι χθες τα ραντεβού που είχαν κλειστεί για αυτήν την ηλικιακή ομάδα από την Παρασκευή...
14 Δεκεμβρίου, 2021 - 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2021 - 11:27

Από Τετάρτη οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 σε 75 εμβολιαστικά κέντρα

Διαδώστε:
Από Τετάρτη οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 σε 75 εμβολιαστικά κέντρα

Το δρόμο για τα 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, όπου θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών, έχουν πάρει οι 60.000 δόσεις σκευασμάτων της Pfizer/Biontech που παρέλαβε χθες η χώρα μας. Μέχρι χθες τα ραντεβού που είχαν κλειστεί για αυτήν την ηλικιακή ομάδα από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα είχαν ξεπεράσει τις 29.000. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ασφάλεια του έναντι στους δυνητικούς κινδύνους της μόλυνσης από κορονοϊό.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

“Η επιλογή ενός γονέα δεν είναι απλά να εμβολιάσει το παιδί του ή όχι. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο ή στο να ρισκάρει να νοσήσει το παιδί (…) τα παιδιά έχουν μεγάλες κοινωνικές συναναστροφές και αργά ή γρήγορα τα περισσότερα θα κολλήσουν. Ειδικά αν επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, που φαίνεται ότι είναι πολύ μολυσματική, αυτό θα συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο με την κυκλοφορία της Δέλτα. Και ίσως να μην το πάρουν καν είδηση λόγω της πιθανής ασυμπτωματικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένα παιδί δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Προβλήματα μακροχρόνιας νόσου Covid έχουν αναφερθεί και σε ορισμένους ασυμπτωματικούς”,  σημειώνει σε σχετική ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Σε σχέση με πιθανές παρενέργειες σημειώνει πως τα περισσότερα παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, δεν είχαν άλλες παρενέργειες εκτός από κάποιο πόνο στο σημείο της ένεσης. Κάποια εμφάνισαν κόπωση, πονοκεφάλους και/ή μυϊκούς πόνους μετά τη δεύτερη δόση μόνο. Επίσης ένα 6% είχαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο, ενώ μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών δεν υπήρξαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα λάβουν μειωμένη δόση 10 μικρογραμμαρίων και όχι 30 μικρογραμμάρια όπως τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Σήμερα η ομιλία της κ. Μαρίας Θεοδωρίδου περί τον εμβολιασμό των παιδιών

Απόψε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας στις 17:00. Την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος, από το κανάλι του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο YouTube και από τον λογαριασμό του υπουργείου στο Facebook.

Στο ζήτημα της επιτάχυνσης της εμβολιαστικής κάλυψης ενόψει των δύσκολης χειμερινής περιόδου και της επικείμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον εστιάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες τονίζοντας τη σημασία της αναμνηστικής, τρίτης δόσης.

Με τον εμβολιασμό κερδίζουμε χρόνο έναντι της νέας μετάλλαξης γιατί μπαίνουμε σε δύσκολους επιδημιολογικά μήνες λόγω καιρικών συνθηκών και έχουμε το πλεονέκτημα να θωρακίσουμε ό,τι έχουμε πετύχει” είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους πάνω από 7,2 εκατ. έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, που αντιστοιχεί στο 69,1% του γενικού πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,2% του γενικού πληθυσμού και 82,8% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.795.000 πολίτες, δηλαδή το 64,7% του γενικού πληθυσμού και 74,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,8% του γενικού πληθυσμού και 78% του ενήλικου πληθυσμού. Στους άνω των 60 ετών με την αναμνηστική δόση έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 85%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 53,6%.

Πηγή ERT

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων