02/05/2020 02/05/2020 Στους ναούς θα μπορέσουν να βρεθούν για ατομική προσευχή από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πιστοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.   Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου, υποδέχθηκε με ελπίδα το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το σταδιακό άνοιγμα των ναών από τις 4 Μαΐου για ατομική...
02 Μαΐου, 2020 - 10:24
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2020 - 14:29

Από τη Δευτέρα ανοίγουν οι ναοί σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαδώστε:
Από τη Δευτέρα ανοίγουν οι ναοί σε Ελλάδα και Κύπρο

Στους ναούς θα μπορέσουν να βρεθούν για ατομική προσευχή από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πιστοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.  

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου, υποδέχθηκε με ελπίδα το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το σταδιακό άνοιγμα των ναών από τις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή αρχικά και από τις 17 Μαΐου με τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία.

Την ίδια ώρα σε απολυμάνσεις αλλά και ρυθμίσεις στον εσωτερικό χώρο, προχωρούν οι εκκλησίες,  προκειμένου να είναι έτοιμες να δεχθούν τους πιστούς αρχικά για ατομική προσευχή και σε δύο εβδομάδες για συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία. Για τον σκοπό αυ­τόν η ΔΙΣ α­πε­φά­σισε να συγ­κλη­θεί την Τρίτη 12η Μα­ΐου 2020 προ­κει­μέ­νου να δι­ευ­κρι­νή­σει τους τρό­πους της ε­πα­να­φο­ράς στην κα­νο­νική λει­τουρ­γική ζωή μας σύμ­φωνα με την σχε­τική α­να­φορά του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού.

Η αναφορά της υπουργού Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, κατά την παρουσίαση του σχεδίου της σταδιακής επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών αναφέρθηκε και στην επιστροφή στους χώρους λατρείας, επαναλαμβάνοντας τις ημερομηνίες επιστροφής στις Εκκλησίες, όπως είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός.

“Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια. Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.”

Πως θα γίνει η σταδιακή επιστροφή

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά έχουν ήδη αποτυπωθεί στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό ο Μακαριώτατος, και αφορούν στην παραμονή συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων μέσα στις εκκλησίες αλλά και στην τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ τους.

Θα υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο των εκκλησιών, θα γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις και εξαερισμοί του χώρου, και οι πιστοί θα καλούνται να τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν και για κάθε άλλο χώρο, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ανθρώπων.

Εξ αρχής η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα Θείας Κοινωνίας, και πως το μυστήριο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης. Αυτό αναφέρθηκε και μετά τη προχθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ, με τον εκπρόσωπο της Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, να αναφέρει:

«Η Θεία Ευχαριστία βασίζεται στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Το μυστήριο της  Θείας Ευχαριστίας βασίζεται στον λόγο του Χριστού (…).  Η κ. Κεραμεως είπε άλλωστε ότι δεν υπεισέρχεται σε θέματα πίστεως. (…) Εμμένουμε στη σταθερή μας άποψη. Δε μπορεί να συζητηθεί κάτι τέτοιο. Μπορεί ο Χριστός να μεταφέρει τον θάνατο ; Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν την θεία κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία» υπογράμμισε.

Στην Κύπρο 

Διάγγελμα προς τον λαό απεύθυνε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με σκοπό να ενημερώσει για το πώς θα εφαρμοστεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι δύο πρώτες φάσεις υλοποίησης της στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιορισμών, αρχίζουν στις 4 Μαΐου 2020 και λήγουν στις 8 Ιουνίου 2020. Τα πάντα θα εξαρτηθούν και είναι απόλυτα συνυφασμένα με την επιδημιολογική πορεία.

Αναφορικά με τις ατομικές ελευθερίες ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε και στο ζήτημα του ανοίγματος των Εκκλησιών. Συγκεκριμένα από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η προσέλευση σε χώρους λατρείας για προσευχή νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 10 άτομα. Οι πιστοί θα επιστρέψουν στους ναούς για εκκλησιασμό από τη 1 Ιουνίου και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών.

Η Εγκύκλιος τους Αρχιεπισκόπου

Εγκύκλιο προς τους κληρικούς και Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους εξέδωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε σχέση με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο διάγγελμα του, και κατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που δόθηκε στην δημοσιότητα, οι ιεροί ναοί μπορούν να είναι ανοικτοί καθημερινά από τις 7.30 π.μ. έως και 6.30 μ.μ. Τις ημέρες που τελείται πρωινή ακολουθία, οι ναοί θα μπορούν να είναι ανοικτοί από τις 6:30 π.μ.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά με ανοικτές τις θύρες. Θα υπάρξει μέριμνα από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους ώστε ο αριθμός των εκκλησιαζομένων να μην υπερβαίνουν τους 10 ταυτόχρονα.

Αναφέρεται ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε πιστός επιθυμεί, να προσκυνά τις εικόνες, να ανάβει το κερί του, να γράφει τα ονόματα για εορτή, παράκληση, μνημόσυνο κ.λ.π. και κατά την ώρα της ακολουθίας και θα υπάρχει στο παγκάρι τού ναού χαρτί, για να γράψει όποιος επιθυμεί τα ονόματα τών προς μνημόνευση, ενώ καλούνται οι εκκλησιαστικοί επίτροποι να εξυπηρετούν όλους με ευγένεια και αγάπη.

Αναφέρεται επίσης ότι όσοι επιθυμούν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, μπορούν να το πράξουν προσερχόμενοι στον ναό από τις 9.00 έως 10.00 π.μ., κατά τις μεγάλες εορτές και Κυριακές και προστίθεται ότι θα υπάρχει πρόνοια από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους ώστε ο συνολικός αριθμός των ταυτόχρονα παρευρισκομένων μέσα στον ναό για Θεία Μετάληψη να μην υπερβαίνει τους 10 και να τηρούνται οι προβλεπόμενες υπό του νόμου αποστάσεις.

«Δηλαδή, με την αποχώρηση ενός πιστού, από τους 10, που θα μεταλάβει, θα εισέρχεται αμέσως ένας άλλος κ.ο.κ. Με καλή διάθεση και με λίγη υπομονή μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι», προστίθεται.

Στην εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, προτρέπονται οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι όπως τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής στον ναό, καθαρίζοντας συνεχώς με οινόπνευμα το προστατευτικό των εικόνων και καθορίζοντας με προσοχή και ευγένεια τις αποστάσεις μεταξύ των συναθροιζομένων.

Όσον αφορά τους Κοιμητηριακούς Ναούς, καθημερινά και Κυριακή, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο ιερέας θα βρίσκεται στον ναό, και πρωινές (8:30 – 11.30 π.μ.) και απογευματινές ώρες (3.30 – 6:00 μ.μ.), ο οποίος θα εξυπηρετεί τους πιστούς τόσο για τρισάγια στους τάφους όσο και για κάθε πνευματική στήριξη και συμβουλή.

Προστίθεται ότι τα μνημόσυνα τελούνται κανονικά. Τα κόλλυβα, αφού ευλογηθούν στην ακολουθία μπορούν να δοθούν κατόπιν από τους συγγενείς. Κόλλυβα μπορούν να ευλογηθούν και σε τρισάγιο στους τάφους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων