19/10/2020 19/10/2020 Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης    Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας όπου δικάζεται σήμερα ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έχοντας στο πλευρό του πλήθος κόσμου, αλλά και Ιεραρχών που έσπευσαν στο νησί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή...
19 Οκτωβρίου, 2020 - 7:58
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2020 - 13:13

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Μητρ. Κερκύρας – Στο πλευρό του Ιεράρχες και πιστοί (Συνεχής Ενημέρωση)

Διαδώστε:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Μητρ. Κερκύρας – Στο πλευρό του Ιεράρχες και πιστοί (Συνεχής Ενημέρωση)

Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου
Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης    Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας όπου δικάζεται σήμερα ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έχοντας στο πλευρό του πλήθος κόσμου, αλλά και Ιεραρχών που έσπευσαν στο νησί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Εκ των μαρτύρων υπεράσπισης είναι και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος έφθασε στο δικαστικό μέγαρο λίγο πριν από τις εννέα . Κατά την άφιξή του οι κληρικοί και πιστοί που ήταν συγκεντρωμένοι ανεφώνησαν “Άξιος” και έψαλλαν τη φήμη του.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

 

Ερωτηθείς από το Πρακτορείο Ορθοδοξία αν πιστεύει ότι στο πρόσωπο του Επισκόπου σήμερα δικάζεται ολόκληρη η Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι “από την πρώτη στιγμή, είπε και στον ίδιο τον εισαγγελέα ότι, η δίωξη αφορά και την Εκκλησία”, και πρόσθεσε ότι εκτός από την δικαιοσύνη “αφήνει την υπόθεση αυτή στα χέρια του Θεού”:

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς -όπως είπε- η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους ο Σεβασμιώτατος τους συνεχάρη για την παρουσία τους και τόνισε ότι “σήμερα εκεί μέσα γίνεται μια ομολογία πίστεως”

 


“Σήμερα δεν δικάζομαι εγώ προσωπικά. Δεν έκλεψα ούτε έκανα κάποια προσωπική εγκληματική πράξη. Απλώς το καθήκον μου έκανα σαν επίσκοπος. Η δικαιοσύνη πράττει κατά τη συνείδηση της”

Ο Σεβασμιώτατος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για δύο υποθέσεις: η μία αφορά στην προτροπή, κατά το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου, προς το ποίμνιό του να πάει στις εκκλησίες να κοινωνήσει και η άλλη για παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης κατά την εσωτερική λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, εντός του ναού την Κυριακή των Βαΐων.


Ειδικότερα, εναντίον του Μητροπολίτη είχε σχηματιστεί δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑ/ΓΠ.οικ.23093/20020 σε συνδυασμό με ΠΝΠ 25.02.2020 (Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου).  Η εν λόγω δικογραφία έχει σχηματιστεί εναντίον του Μητροπολίτου, της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνού. Η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.

Στο νησί έχουν μεταβεί πλήθος Ιεραρχών προκειμένου να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ενώ από νωρίς το πρωί πλήθος ανθρώπων βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Ποιμενάρχη τους.

Σύμφωνα με εντολή του Εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, μέσα στην αίθουσα βρίσκονται μόνον οι Αρχιερείς.

Κατά την προσέλευση τους, οι Αρχιερείς δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση, ενώ κληρικοί και πιστοί τόνισαν στο Πρακτορείο μας ότι είναι στο πλευρό του Μητροπολίτη τους θεωρώντας την δίωξή του άδικη.

Ειδικότερα, στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Κερκύρας βρίσκονται οι εξής Σεβ. Μητροπολίτες: Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κι Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Ιερισσού Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Δήλωση συμπαράστασης προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας έκανε έξω από το δικαστικό μέγαρο και ο Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας:

“Θεωρώ αυτονόητη την παρουσία μου εδώ, την ώρα που ο Πνευματικός μας πατέρας, ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος περνάει αυτή τη δοκιμασία. Δεν κρίνουμε βεβαίως τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Η παρουσία μου έχει καθαρά συναισθηματικό χαρακτήρα” τόνισε.

Δηλώσεις έκανε και ο π. Γαβριήλ Νικηφορίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Κουραμάδων: “Σήμερα είναι πανηγύρι, Πάσχα και Επανάσταση, διότι ένας από τους 80 Επισκόπους σήκωσε το ανάστημα του σε μέρες δύσκολες” τόνισε και πρόσθεσε ότι “το ζητούμενο είναι η ποινικοποίηση της Θείας Κοινωνίας. Για αυτό όλοι κόπτονται και αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες”

“Εδώ η Εκκλησία το πλήρωσε, γιατί κανείς δεν αντιστάθηκε. Η υπακοή ξεπέρασε τα όρια και δεν έπρεπε καθόλου φυσικά” υπογράμμισε.

Ζητώντας τις προσευχές όλων για την καλή έκβαση της δίκης του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε χθες τους πιστούς για την αγάπη τους και τόνισε: «Κατηγορούμαστε για το έγκλημα ότι κοινωνήσαμε πιστούς, για το ότι λιτανεύσαμε τον Άγιό μας, για το ότι σεβαστήκαμε την φωνή της συνειδήσεώς μας και μολονότι δεν θέσαμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, κάναμε το ύψιστο καθήκον μας έναντι του Θεού, της Εκκλησίας και του λαού μας. Πειθαρχούμε στα κελεύσματα του Θεού. Αισθανόμαστε θλίψη διότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα φόβου, υποταγής, κατάργησης της ελευθερίας” τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Δικαζόμαστε για την πίστη μας στον Χριστό. Στηριζόμαστε στην αγάπη του λαού μας! Ζητώ τις προσευχές σας είστε η παρηγοριά το καύχημά μας οι ανθρώπινοι νόμοι δεν συνάδουν με τους ανθρώπους του Θεού”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Οι κόκκινες γραμμές που δεν έθεσε η Εκκλησία – «Οι παπάδες πρέπει να είναι μπροστάρηδες και όχι ουραγοί»

Ο Μητρ. Κερκύρας στο ope.gr: Η επερχόμενη δίκη, η πανδημία και Θεία Κοινωνία – «Δεν μπορώ να κάνω εκπτώσεις στην αγάπη μου για τον Θεό»

Ο συνήγορός του κ. Γιάννης Κοντός τονίζει χαρακτηριστικά:

“Εκδικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας, δυο δίκες που συζητήθηκαν πολύ κατά τη «γέννηση» τους και που θα συζητηθούν και στο μέλλον, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου τους. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι άπτονται λεπτών χριστιανικών και θεολογικών ζητημάτων και έχουν κατηγορούμενο έναν Μητροπολίτη. Και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Κερκυρας, Παξων και Διαποντιων Νήσων κ. Νεκτάριο, ο οποίος επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο που τον πρόσταζε η εσωτερική του Χριστιανική συνείδηση. Φυσικό, αφού πρόκειται για Ιεράρχη που η ζωή του είναι ταγμένη να υπηρετεί τον λόγο του Θεού.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων