07/04/2019 07/04/2019 Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στην κρατική τηλεόραση έριξαν τις μάσκες και απέδειξαν ότι οι σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους χάλασαν πριν καν αρχίσουν, αφού ο Υπουργός θεωρεί ότι η εκκλησία κρατήθηκε μακριά από μια συμφωνία που θα προχωρούσε τα πράγματα. Η σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ “Η επόμενη μέρα” ήρθε σε μια...
07 Απριλίου, 2019 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2019 - 21:47

Αργεί ο “λευκός καπνός” από τις συνομιλίες Εκκλησίας – Πολιτείας. Τι αποκάλυψε ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του

Διαδώστε:
Αργεί ο “λευκός καπνός” από τις συνομιλίες Εκκλησίας – Πολιτείας. Τι αποκάλυψε ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στην κρατική τηλεόραση έριξαν τις μάσκες και απέδειξαν ότι οι σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους χάλασαν πριν καν αρχίσουν, αφού ο Υπουργός θεωρεί ότι η εκκλησία κρατήθηκε μακριά από μια συμφωνία που θα προχωρούσε τα πράγματα. Η σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ “Η επόμενη μέρα” ήρθε σε μια στιγμή που η στασιμότητα χαρακτηρίζει τις κινήσεις και από τις δύο πλευρές και από ότι φαίνεται θα αργήσει να βγει “λευκός καπνός” από τις συνομιλίες. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξή του ο υπουργός είπε τα εξής, αρχικά για το μάθημα των θρησκευτικών: “Υπήρξε μια συμφωνία πριν τρία χρόνια μεταξύ του Αρχιεπισκόπου, του τότε υπουργού Νίκου Φίλη και του Πρωθυπουργού ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό. Να μην γίνονται λοιπόν άδικα των αδίκων “μαγκιές”, μια ώρα διδακτικής ύλης θρησκευτικά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το μεγάλο πρόβλημα με τα θρησκευτικά είναι ότι ελάχιστοι μαθητές το παίρνουν στα σοβαρά. Με τα καινούργια βιβλία που έχουμε και με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο μάθημα τα τελευταία χρόνια τα θρησκευτικά είναι ένα σοβαρό μάθημα και τα παιδιά θα πρέπει να το παίρνουν στα σοβαρά ως μέρος της γενικής παιδείας”.

Δείτε την τοποθέτηση για το μάθημα των θρησκευτικών:

Αναφορικά  για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ο Υπουργός τόνισε ότι

“από την πλευρά της πολιτείας γίνανε όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στις επικείμενες αλλαγές που είχαν αναγγελθεί από το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά η Ιεραρχία αρνείται να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις να έχουν παγώσει. Σε κάθε δημοκρατία όλα τα θέματα πρέπει να συζητιούνται, η Ιεραρχία με την στάση της αρνείται τον διάλογο”.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΙΣΚΕ ανέφερε:

“Το καθεστώς των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων είναι στον αέρα. Εμείς αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε. Προκλήθηκαν εντάσεις κυρίως από το συνδικαλιστικό όργανο των ιερέων που προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις λέγοντας ότι η εκκλησία έχει δώδεκα χιλιάδες άμβωνες και ότι έρχονται εκλογές. Εμείς τέτοιες ενέργειες δεν τις σχολιάζουμε καθόλου”.

Στο ερώτημα αν μπαίνουν τίτλοι τέλους στις συζητήσεις είπε:

“Η Εκκλησία αρνείται να πάρει θέση. Από την πλευρά μας δεν μπαίνουν τίτλοι τέλους. Δυστυχώς κάποιοι από την Ιεραρχία, ευτυχώς όχι όλοι και αυτό είναι το θετικό, δεν θέλουν να επέλθει αυτή η συμφωνία. Αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ιστορία.”

Για την στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε:

“το Οικουμενικό Πατριαρχείο υιοθέτησε τις απόψεις της εκκλησίας της Κρήτης και με τον τρόπο αυτό έχασε από την πλευρά του μια ιστορική συμφωνία”.

Δείτε την συζήτηση για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας:

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων