05/01/2021 05/01/2021 Την ορκωμοσία των πρώτων έξι νέων μελών της κυβέρνησης τέλεσε στις έντεκα το πρωί  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στον απόηχο της έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη αναφορικά με το θέμα του εορτασμού των Θεοφανείων....
05 Ιανουαρίου, 2021 - 12:27
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2021 - 14:05

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Το μήνυμα “για συνεργασία” προς τους νέους υπουργούς και η σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Το μήνυμα “για συνεργασία” προς τους νέους υπουργούς και η σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό

Την ορκωμοσία των πρώτων έξι νέων μελών της κυβέρνησης τέλεσε στις έντεκα το πρωί  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στον απόηχο της έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη αναφορικά με το θέμα του εορτασμού των Θεοφανείων. Ο φωτογραφικός φακός πάντως κατέγραψε μια σύντομη κατ΄ιδίαν συνομιλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Μακαριώτατο.

Μετά την τέλεση της ορκωμοσίας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στους νέους υπουργούς «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία» ενώ ακολούθησε η υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων αρχικά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους υπουργούς.

“Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να παραστεί στην ορκωμοσία των υπουργών, αν και δεν προβλέπεται θεσμικά , νομίζω ότι είναι μια καλή κίνηση από μέρους του, εκ μέρους της Εκκλησίας, για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό που θα είναι παρών” υπογράμμισε λίγο νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί λύση

Η φωτογραφική κάμερα κατέγραψε ένα σύντομο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανείων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα θα πάνε καλά», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος.

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση της Εκκλησίας να ανοίξει τους ναούς για τους πιστούς κατά την εορτή των Θεοφανείων, με αυστηρή τήρηση των μέτρων, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί και καλεί την Εκκλησία να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία. Παρόλα αυτά και παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από την αντιπολίτευση (η οποία μιλά για ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στην Εκκλησία) δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες προς εκτόνωση της έντασης.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση η Διαρκή Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη διαφωνία της με την «αιφνιδιαστική απόφαση» της κυβέρνησης να ανακοινώσει κλείσιμο των εκκλησιών την ημέρα των Θεοφανείων και δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική συμφωνία που προέβλεπε παρουσία στις λειτουργίας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Επίσης, απέστειλε εγκύκλιο προς τις Ιερές Μητροπόλεις με την οποία ανακοινώνει τον τρόπο με τον οποίο θα τελεστεί ο εορτασμός αύριο 6 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
Σε κεντρικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Στην εγκύκλιο εξουσιοδοτείται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ιερώνυμος την ημέρα των Θεοφανείων και σε ώρα που θα επιλέξει, να μεταβεί συνοδευόμενος μόνο από τον Διάκονό του, χωρίς πομπή και άνευ παρουσίας πιστών σε θαλάσσιο χώρο εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προκειμένου να ευλογήσει δια τα Μεγάλου Αγιασμού τα ύδατα της πατρίδος μας.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο γνωστοποιείται η προσφυγή άμεσα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021) εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος «ως και των 82 Ιερών Μητροπόλεων αυτής»

Οι πρώτοι υπουργοί που ορκίστηκαν είναι οι  κάτωθι:
1. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
2. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών
4. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
5. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
6. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

-Στις 11.45 ορκίστηκαν οι:

1. Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
2. Χρήστος Ταραντίλης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
3. Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
4. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
5. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
6. Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Ακολούθησαν οι:

1. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών

2. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
3. Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
4. Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
5. Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
6. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι:

  1. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  2. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πριν την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι πολιτικοί υποβλήθηκαν σε rapid test για τον κορωνοϊό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων