18/06/2021 18/06/2021 «Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στον χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των πολιτικών καταδίκων του Απελευθερωτικού Αγώνα...
18 Ιουνίου, 2021 - 8:39
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2021 - 9:05

Δεν δεχόμαστε η Κύπρος να γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας

Διαδώστε:
Δεν δεχόμαστε η Κύπρος να γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας

«Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στον χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των πολιτικών καταδίκων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα αισθήματα χρέους με τα οποία αποδίδεται ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στο σύνολο των Πολιτικών Καταδίκων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59, εκφράζοντας την εκτίμηση και την υπερηφάνειά μας για το αξιοθαύμαστο πνεύμα αντίστασης που επέδειξαν, μεταξύ άλλων, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών.

Έναν χώρο, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απόλυτα συνυφασμένο με τον αυταρχικό δεσποτισμό των Βρετανών, τον οποίο οι πολιτικοί κατάδικοι, μέσα από το ψυχικό σθένος που επέδειξαν, μετέτρεψαν σε σύμβολο της εθνικής αξιοπρέπειας, του ηθικού μεγαλείου και της βούλησης του κυπριακού λαού για ελευθερία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε:

«Κάνοντας πράξη τον όρκο που έδωσαν στην Απελευθερωτική Οργάνωση της ΕΟΚΑ, την πατρίδα και τους συναγωνιστές τους, στάθηκαν με γενναιότητα απέναντι στα όποια καταπιεστικά μέτρα των ‘Αγγλων, απαντώντας με ηρωική αντοχή στη βάρβαρη φρικαλεότητα των βασανιστηρίων τους.

Παραμένοντας αλύγιστοι από τη στιγμή της σύλληψης, προδιέγραψαν συνειδητά, χωρίς καμία παρέκκλιση, τη δική τους πορεία. Μια πορεία στην οποία έθεσαν ως σκοπό και μετουσίωσαν σε πράξη της ζωής τους την ελευθερία, τη δικαίωση αλλά και την προκοπή ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Είναι οι δικές τους, οι δικές σας ηρωικές μορφές που μετατράπηκαν σε ακατάλυτα σύμβολα αρετής και ανδρείας, εξυψώνοντας το εθνικό φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού και εμπνέοντας τον να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι και την τελική δικαίωση και κατάκτηση της ελευθερίας του», δήλωσε, αναφερόμενος στους αγωνιστές του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Και επεσήμανε:

«Τα δικά σας κρατητήρια και οι δικές σας αγχόνες είναι που πρόσθεσαν μια νέα εποποιία στους αγώνες του Ελληνισμού για την κατάκτηση της ελευθερίας και θεμελίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναντίλεκτα, οι πολιτικοί κατάδικοι του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-‘59, ορθώνοντας με τόλμη το ανάστημά τους έναντι των αποικιοκρατών, χάραξαν ανεξίτηλα το δικό τους κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής Ιστορίας.

Η τοποθέτηση των στηλών με τα ονόματά τους, ως ελάχιστη οφειλή της Πολιτείας, συνιστά την αναγνώριση της σπουδαίας συμβολής τους στην επίτευξη του στόχου της ελευθερίας και της απαλλαγής του τόπου μας από την αγγλική κατοχή.

Από σήμερα, το όνομα της καθεμιάς και του καθενός ξεχωριστά, υπομιμνήσκοντας την αυτοθυσία και αυταπάρνησή τους για την πατρίδα, θα αποτελεί παράδειγμα για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές.

Θα υπογραμμίζει την υποχρέωση που έχουμε όσον αφορά τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της αποκατάστασης της ελευθερίας στη μαρτυρική μας Κύπρο.

Στρέφοντας το βλέμμα στις αξίες, τα ιδανικά, τη δράση και τη θυσία όλων όσοι συμμετείχαν στους εκάστοτε αγώνες για την ελευθερία του τόπου μας, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και καταξίωση του δικού μας αγώνα. Ενός αγώνα ο οποίος, παραμένοντας αδικαίωτος για 47 ολόκληρα χρόνια, επιτάσσει σε εμάς το ελάχιστο προς την πατρίδα χρέος για την επίτευξη μιας λύσης προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της.

Μίας λύσης, η οποία πριν και πάνω από όλα θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις όποιες εξαρτήσεις, η οποία θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των νόμιμων κατοίκων αυτού του νησιού.

Μία λύση η οποία, εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα κατοχυρώνει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους, θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε ξανά να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.

Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε το μήνυμα και την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε για μια λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ, αλλά όχι εκτός πλαισίου. Όχι με βάση τις αξιώσεις της Τουρκίας, όχι με βάση τους νέο-οθωμανικούς οραματισμούς του κ. Ερντογάν.

Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν και μας παρέδωσαν μια χώρα απαλλαγμένη από τα δεσμά του αποικισμού, μια χώρα ελεύθερη.

Αυτή είναι η υποχρέωση μας και αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να υπηρετήσουμε και αυτό είναι που θέλω να σας βεβαιώσω: θα υπηρετήσω όσο βρίσκομαι στο αξίωμα που με καταξίωσε ο λαός».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων