24/10/2020 24/10/2020 Μόλις πέντε ημέρες χρειάστηκαν για να διαμορφωθεί ο χώρος και να γεννηθεί ένα μουσείο βυζαντινή τέχνης και εκκλησιαστικής παράδοσης! Ένα μουσείο στο Μεσοχώρι, που για πρώτο επισκέπτη είχε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς  Ετούτη η ιστορία ξεκινά στο τέλος του περασμένου Αύγουστου, με την χειροτονία του π. Στυλιανού Φασούλα σε πρεσβύτερο από...
24 Οκτωβρίου, 2020 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2020 - 15:53

Δεν θέλει πολλά ένας τόπος για να πάει μπροστά, νιάτα και έναν καλό παπά

Διαδώστε:
Δεν θέλει πολλά ένας τόπος για να πάει μπροστά, νιάτα και έναν καλό παπά

Μόλις πέντε ημέρες χρειάστηκαν για να διαμορφωθεί ο χώρος και να γεννηθεί ένα μουσείο βυζαντινή τέχνης και εκκλησιαστικής παράδοσης!

Ένα μουσείο στο Μεσοχώρι, που για πρώτο επισκέπτη είχε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς 

Ετούτη η ιστορία ξεκινά στο τέλος του περασμένου Αύγουστου, με την χειροτονία του π. Στυλιανού Φασούλα σε πρεσβύτερο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου κ. Αμβρόσιο.

Ο νέος πρεσβύτερος έχει καταγωγή από τα Γρεβενά κι είναι μεγαλωμένος στη Νέα Πέραμο Αττικής. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολογία αυτοκινήτων, υπηρέτησε ως καταδρομέας στον ιερό λόχο στην ειδικότητα του ασυρματιστή.

Μετά τη θητεία του και εργαζόμενος στην Καλαμάτα γνώρισε την εν συνεχεία σύζυγο του, η οποία έχει καταγωγή από την Κάρπαθο. Παντρεύτηκαν πριν από πέντε χρόνια στο νησί. Σήμερα έχουν μια κόρη, την Ειρήνη ενώ κι ένα μωρό βρίσκεται στην κοιλιά της συζύγου του.

Ο π. Στυλιανός τοποθετήθηκε στο Μεσοχώρι και από την πρώτη στιγμή έδειξε την όρεξη και τις αγνές προθέσεις του.

Αμέσως προσέγγισε την νεολαία του χωριού, παιδιά που αγαπούν τον τόπο τους και το μόνο είχαν ανάγκη ήταν κάποιος να τα βάλει σε μια σειρά και να οργανώσει δράσεις.

Πρώτη κίνηση η δημιουργία μουσείο βυζαντινή τέχνης και εκκλησιαστικής παράδοσης!

Μα ας αφήσουμε τον ίδιο, τον πατήρ Στυλιανό να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί:

«Όταν ανέλαβα εφημέριος έμαθα ότι υπάρχει το (μουσείο) ένα δωμάτιο που φυλάγονται οι παλιές εικόνες για ασφάλεια. όταν μπήκα μέσα διαπίστωσα ότι ήταν ημιτελές. Πήρα το θάρρος αν και αρχή ακόμη και οργάνωσα το τμήμα νέων της ενορίας και όταν τους κάλεσα ήρθαν και με βοήθησαν σε ότι χρειάστηκε να κάνω. ήταν ένας χώρος παρατημένος που από την υγρασία δεν μπορούσες να αναπνεύσεις ετσι λοιπόν βάψαμε τα ράφια που υπήρχαν φέραμε και εναν πάγκο με ράφια και κάποια ακομη ιερα σκεύη και εικόνες απο τον άγιο Ιωάννη ενα εκκλησάκι που ήταν ο πρώτος αποθηκευτικός χώρος για τις εικόνες και τα καθαρίσαμε και διαμορφώσαμε τον χώρο όσο καλύτερα μπορούσαμε καλέσαμε και την κ. Ευδοξία Σεβδαλη, αρχαιολόγο που μας έκανε αναλυτική καταγραφή τον εκθεμάτων αγοράστηκε αφυγραντήρας. Τώρα περιμένουμε την ολοκλήρωση με την τοποθέτηση των τζαμιών στα εκθέματα για λόγους ασφαλείας έχουμε προβεί και στην έρευνα συστήματος ασφαλείας.

Σε λίγο καιρό, πρώτα ο Θεός, θα μπορέσουμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να ανοίξουν οι πόρτες για το κοινό χαρακτηριστικό του μουσείου θα μπορούσα να πω είναι η τράπεζα με τα ιερά σκεύη, που την διαμόρφωσα με τέτοιο τρόπο για να θυμίζει την Αγία Τράπεζα μιας εκκλησίας αυτό έγινε γιατί θα μπουν ταμπέλες στο μουσείο που θα εξηγούν το κάθε έκθεμα τι είναι και τι χρήση έχει άλλωστε το μουσείο θα ονομάζεται βυζαντινή τέχνης και εκκλησιαστικής παράδοσης η πρώτη επίσημη επισκέπτης αν και ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που όταν έμαθε οτι όλο το μουσείο διαμορφώθηκε έτσι μέσα σε 5 μέρες έμεινε έκπληκτη και με το δίκιο της το ίδιο έκπληκτος έμεινα και εγώ γιατί το μουσείο το έφτιαξαν τα νέα παιδιά του χωριού εγώ βοήθησα μόνο στον τρόπο σωστής τοποθέτησης».

π. Στυλιανέ πόσο εύκολο είναι να στέκεται κανείς με τους νέους σε έναν μικρό τόπο; Υπάρχουν νέοι; Θέλουν να φύγουν από το νησί;

“Αν δεν ήταν οι νέοι δεν νομίζω πως θα μπορούσα να συνεχίσω στο χωριό σαν εφημέριος. Είναι και ο λόγος που γράφτηκα στην σχολή για θεολογική και εκκλησιαστική κατάρτιση έτσι ώστε να μπορέσω να αποκτήσω περισσότερη γνώση να καθοδηγήσω τους νέους όσο το δυνατόν καλύτερα. Ναι, υπάρχουν αρκετοί νέοι και δεν θέλουν να φύγουν είναι η εγγύηση ότι για ακόμη μια γενιά τουλάχιστον το χωριό θα έχει ζωή”.

Τι άλλες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει; τι έχετε κατά νου να κάνετε;

“Οι νέοι με αγκάλιασαν απο την πρώτη κιόλας στιγμή. Μαζί κάνουμε εκδρομές, πεζοπορίες, παίζουμε και μπάσκετ! Πρόσφατα κάναμε μονοήμερη εκδρομή στην Κάσο αν και ήταν σκέψη τελευταίας στιγμής πήγε πολύ καλά. Προσκυνήσαμε της ενορίες του νησιού τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας, τον τάφο της οσίας Κασσιανής. Είπαμε δυο λόγια για τα προσκυνήματα παίξαμε ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό χριστιανικό παιχνίδι με ερωτήσεις μέσα στο πλοίο. Μας φιλοξένησε το φυλάκιο του νησιού, ο διοικητής ήταν πολύ ευγενικός, μας πρόσφεραν καφέ μέχρι και το μεσημεριανό γεύμα μας πρόσφεραν. Ήταν πολύ καλή εκδρομή τα είχε όλα και ακολουθούν ακόμη πολλές η επόμενη θα είναι Όλυμπο Διαφάνι”.

Εσείς δείξατε ενδιαφέρον, δώσατε σημασία στα νιάτα κι αυτό κάνει σπουδαίο το έργο σας. Μα είναι συναρπαστικό να προσφέρεις στα νιάτα. Συνήθως όσοι φτάνουν στο νησί το χειμώνα μετρούν μέρες για να φύγουν. Τι λέτε για αυτό;

“Μπα θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Έζησα όλη μου την ζωή στην Νέα Πέραμο Αττικής, μισή ώρα εξω από την Αθήνα, η δουλειά μου ήταν στην Αθήνα εκεί και αν είναι δύσκολη η ζωή. Από το να παρκάρεις μέχρι και το να μείνεις ακόμη μια μέρα ζωντανός αν δουλεύεις σε επικίνδυνες περιοχές. Είναι δυνατόν να μην δώσω σημασία στην νεολαία του χωριού, είναι το μέλλον δεν μπορώ να γυρίσω την πλάτη μου στο μέλλον. Υπήρξα πρόσκοπος και δώσαμε μια υπόσχεση να προσφέρουμε και αυτό θα κάνω”.

Πατέρα Στυλιανέ ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι; τώρα υπάρχει ομάδα, ήδη έγινε κάτι σπουδαίο, εννοώ το μουσείο κ το χωριό φαίνεται να παίρνει ανάσες ζωής.

“Το επόμενο βήμα σε οτι αφορά την εκκλησία είναι η ολοκλήρωση τον κοιμητηριακού ναού, οι δραστηριότητες με τους νέους και η διοργάνωση αθλητικού τμήματος της ενορίας. Επίσης η διαμόρφωση του κήπου της ενορίας σε κατασκηνωτικό πάρκο και καταφύγιο ζώων. Όταν λέω κατασκηνωτικό πάρκο εννοώ ένα πάρκο το οποίο θα έχει και χώρο για ελεύθερους κατασκηνωτές με σκηνές και μόνο. Οι ιδέες υπάρχουν, η θέληση υπάρχει, το μπάτζετ, για όλα αυτά, είναι πολύ μικρό οπότε είναι πολύ εύκολο να υλοποιηθεί το σκεπτικό αυτό. Στην ουσία θα ήθελα να μετατρέψω την εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο της σαν την καρδιά του χωριού που θα χτυπάει δυνατά. Να δώσω ζωή κάτω από την σκέπη του κυρίου μας. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η εκκλησία είναι μόνο για προσευχή είμαι της άποψης ότι η Εκκλησία είναι η μητέρα του χωριού και πρέπει πάντα να μαστε κοντά της. Ακόμη και εκτός ακολουθιών άλλωστε τι ομορφότερο από το να παίζουν παιδιά στο προαύλιο της εκκλησίας. Έτσι δεν μας δίδαξαν τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού; τέτοιες εικόνες δεν είχαν μέσα αυτά τα βιβλία; παιδιά να παίζουν στην εκκλησία! Αυτό θέλω να καταφέρω και ας έχω να αντιμετωπίσω όποια δυσκολία και αν βρεθεί εγώ θα συνεχίσω αυτό που έχω βάλει στόχο”.

ΠΗΓΗ: www.karpathiakanea.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων