25/11/2022 25/11/2022 Με επιτυχία και με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 η διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» και το «Εργαστήριο Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών» της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αφορούσε την παρουσίαση του επιστημονικού συγγράμματος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Αρίσταρχου Γκρέκα,...
25 Νοεμβρίου, 2022 - 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 - 20:31

Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση για το σύγγραμμα του Αρχιμανδρίτη π. Αρίσταρχου Γκρέκα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος”

Διαδώστε:
Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση για το σύγγραμμα του Αρχιμανδρίτη π. Αρίσταρχου Γκρέκα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος”

Με επιτυχία και με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 η διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» και το «Εργαστήριο Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών» της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αφορούσε την παρουσίαση του επιστημονικού συγγράμματος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Αρίσταρχου Γκρέκα, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο: “Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος, Ορθόδοξη Θεολογική προσέγγιση“.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Γ. Καραγιάννης.

Στην συνέχεια ο συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα αναφέροντας ότι : «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μία μοναδική τεχνολογική εξέλιξη στη σύγχρονη εποχή. Παράλληλα, οι εφαρμογές της διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν προκλήσεις και εγείρουν ερωτήματα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και ανέλυσε την έννοια της Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης και τους δεοντολογικούς κώδικες ηθικής σε συνάφεια με τις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εφαρμογές της στη διακυβέρνηση. Κατέληξε με τη θεολογική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης εν σχέσει με τον άνθρωπο: «η ορθόδοξη Εκκλησία με βάση την παράδοσή της προσφέρει τα ασφαλή ανθρωπολογικά και θεολογικά κριτήρια για την αυτοσυνειδησία του ανθρώπου, την σχέση του με τον Θεό και την ορθή χρήση της ανθρώπινης προόδου της τεχνολογίας».

Στην εκδήλωση συμμετείχε ως σχολιαστής (commentator) ο κ. Βασίλειος Φανάρας Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ στη Βιοηθική, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών, ο οποίος αρχικά επαίνεσε τον συγγραφέα για το πόνημά του και την κάλυψη του κενού στη θεολογική βιβλιογραφία για το θέμα.

Επιπλέον, τόνισε ότι ήδη στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας εκπονούνται σχετικές διδακτορικές διατριβές για το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, ο κ. Νικόλαος Κόκκινος, επαγγελματίας με πολυετή εμπειρία στο ψηφιακό marketing την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και ο κ. Βασίλειος Κωνσταντούδης, Διδάκτωρ Φυσικής ΕΚΠΑ και ειδικός ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό κι ακολούθησε συζήτηση. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτριος Αλεξόπουλος, υποψ. Διδάκτορας και ειδικός συνεργάτης της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο YouTube:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων