28/02/2019 28/02/2019 Χαιρετισμό στην διημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Εκκλησιαστική και Θρησκευτική Διπλωματία» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος Ο Μακαριώτατος έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας- Πολιτείας, τονίζοντας πως ο ρόλος της Πολιτείας είναι απαραίτητος και χρήσιμος. Επεσήμανε επίσης ότι η ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο,...
28 Φεβρουαρίου, 2019 - 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2019 - 20:11

Διαβάστε σύντομες ειδήσεις από το βραδινό δελτίο

Διαδώστε:
Διαβάστε σύντομες ειδήσεις από το βραδινό δελτίο

Χαιρετισμό στην διημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Εκκλησιαστική και Θρησκευτική Διπλωματία» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος

Ο Μακαριώτατος έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας- Πολιτείας, τονίζοντας πως ο ρόλος της Πολιτείας είναι απαραίτητος και χρήσιμος. Επεσήμανε επίσης ότι η ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο, «έναν διάλογο Αληθείας και αγάπης».

 

Στην Διημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών,  χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τη βούληση της Ελλάδας να είναι «μία χώρα-παράδειγμα και πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή. Σ’ αυτό το τρίγωνο της αστάθειας, που έχει ως κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία» η Ελλάδα έχει ως εργαλείο τη θρησκευτική και εκκλησιαστική διπλωματία,  κατέληξε ο υπουργός και ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν παρέστη τελικά.  Την κεντρική εισήγηση έκανε ο υφ. Εξωτερικών κ Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος τόνισε ότι πρέπει περάσουμε απο “το διάλογο στις πράξεις”

 

 

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στη συνεδρίαση αναμένεται να παρευρεθεί η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εν αναμονή των αποφάσεων της εκκλησίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποφεύγουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα.

 

 

Ανακοίνωση για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας εξέδωσε το Πατριαρχείο της Σερβίας το οποίο  αναφέρει ότι η μόνη εκκλησία που αναγνωρίζει στην Ουκρανία, είναι αυτή που πρόσκειται στο Πατριαρχείο της Μόσχας με Προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριου.  Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επανεξετάσει τις αποφάσεις του προκειμένου να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ενότητα στην Ορθοδοξία.

 

Απάντηση του πανεπιστημίου Πρίνστον με την οποία απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι είχε κλέψει αρχαία βυζαντινά χειρόγραφα  στον οικουμενικό Πατριάρχη.

Το πανεπιστήμιο απορρίπτει τον ισχυρισμό ζητά και να του επιστραφούν τα δικαστικά έξοδα.

 

Συνήλθε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου και  μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της διαμαρτυρίας των Μοναχών και των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την κατασκευή μονάδας ασφάλτου κοντά στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

 

Θεία λειτουργία στη νοηματική γλώσσα τελέστηκε στην  ενορία Κορτ ντε αργκες στην Ρουμανία, παρουσία πλήθους πιστών με προβλήματα ακοής. Την θεία λειτουργία έχει «μεταφέρει» στην νοηματική γλώσσα ο πατήρ Τάρου Καταλίν. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Ιερέας ευχαρίστησε τους πιστούς, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να «αγκαλιάζουμε αυτούς που δεν μπορούν να ακούσουν το Λόγο του Θεού, αλλά αναζητούν την ορθόδοξη αλήθεια σε αυτή τη γλώσσα».

 

 

Είναι πολύ σημαντικό να αναθρέφουμε το παιδί με συνειδητή πίστη, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

«Η πίστη ενός παιδιού πρέπει να γίνει συνειδητή και όχι αναγκαστική, επειδή έτσι το θέλουν οι γονείς» τόνισε.

 

 

Μετά από οκτώ χρόνια άνοιξε τις πύλες της στους ομογενείς, η εκκλησία Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Αδελαΐδα. Είναι μοναδική εκκλησία της Νότιας  Αυστραλίας με βυζαντινό τρούλο.

 

 

Ποσό άνω των 50.000 ευρώ υπέρ των πυροπαθών της Αττικής κατάφερε να συγκεντρώσει η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, κατά τον παγγερμανικό έρανο που οργάνωσε.  Το ποσό που συγκεντρώθηκε απεστάλη ήδη στις Ιερές Μητροπόλεις των περιοχών που επλήγησαν, μέσω του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ρωσική κοινωνία η προβολή ενός βίντεο που δείχνει μια ρωσική χορωδία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης, να τραγουδά ένα τραγούδι που μιλά για  ρίψη πυρηνικών βομβών σε αμερικανικές πόλεις.

«Λυπούμαστε πολύ που ένα τέτοιο γεγονός έλαβε χώρα στην Πετρούπολη και ακόμη περισσότερο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ» αναφέρετα στην ανακοίνωση του ναού.

 

Εγκρίθηκαν τα σχέδια και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την μετατροπή ενός πρώην αστυνομικού τμήματος σε έναν λαμπρό Ορθόδοξο ναό στο Νόρφολκ.

Η μικρή ενορία που αριθμεί μόλις 20 πιστούς, διακατέχεται από την θερμή της πίστη και κατάφερε να κερδίσει την έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από μέλη της τοπικής κοινωνίας.

 

Μήνυμα συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στέλνει η Εκκλησία της Κρήτης, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για την στήριξή τους μέσω των οικείων Μητροπόλεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων