27/10/2023 27/10/2023 – Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, ενώ τη νύχτα έγινε μια δεύτερη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, όπου επλήγησαν στρατηγικά σημεία της Χαμάς. Την ίδια, ώρα κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους, με τους συγγενείς τους να φωνάζουν ότι η «η υπομονή τους έχει εξαντληθεί» Στις Βρυξέλλες τώρα, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης...
27 Οκτωβρίου, 2023 - 18:54
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2023 - 19:03

Σύντομες ειδήσεις

Διαδώστε:
Σύντομες ειδήσεις

– Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, ενώ τη νύχτα έγινε μια δεύτερη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, όπου επλήγησαν στρατηγικά σημεία της Χαμάς. Την ίδια, ώρα κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους, με τους συγγενείς τους να φωνάζουν ότι η «η υπομονή τους έχει εξαντληθεί»

Στις Βρυξέλλες τώρα, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήξαμε σε ικανοποιητικό κοινό τόπο, τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις στέλνει το μήνυμα στο Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, επίθεση με ρουκέτα από παλαιστινιακά εδάφη στο Τελ Αβίβ, δείχνει βίντεο που δημοσίευσε ο ιστότοπος «The Times Of Israel».  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τρεις τραυματίες από την πυραυλική επίθεση.

 

– Το ακατάπαυστο εδώ και τρία χρόνια θαύμα της Μυροβλησίας βίωσαν και φέτος κατά τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Παρηγορήτριας στον Άγιο Δημήτριο στον Βύρωνα.

Με την καθώς πρέπει λαμπρότητα στον Μυροβλύτη Προστάτη της Ενορίας, τελέσθηκε χθες, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Μεθέορτος Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στη συνεχεία μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Παρηγορήτριας από το Προσκυνητάρι, σε φορητή σκαλιστή προθήκη προκειμένου να λιτανευθεί δια των πέριξ του Ιερού Ναού οδών.

Όσοι είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να παραστούν, αντίκρυσαν με δέος την Ιερά Εικόνα και πάλι να ξεχειλίζει μύρο και να καταβρέχει τα χέρια των Ιερέων που τη μετέφεραν, ενώ ο Ιερός Ναός πλημμύρισε από την ευωδία του Μύρου της Παναγίας μας.

 

– Στους συμβολισμούς της Ελληνικής Σημαίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Αντισταθείτε υψώνοντας την Σημαία, σε όσους θέλουν την ισοπέδωση της Ελλάδος. Κρατείστε στην καρδιά σας και στα χέρια σας το ιερό σύμβολο της τιμής, της λευτεριάς και της δόξας της Ελλάδος. Να πλημμυρίσουν τα μπαλκόνια, τα καταστήματα, οι δρόμοι, τα πάντα, με τα χρώματα της γαλανόλευκης. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, γεμίζει όλους μας με συγκίνηση και υπερηφάνεια. Υποκλινόμεθα μπροστά στις θυσίες και τα αίματα των ηρώων, που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά το έπος του ’40.»

 

– Σε μήνυμά του προς τον Απόδημο Ελληνισμό για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αξίες του ελληνισμού και στην σημασία της εθνικής ομοψυχίας.

«Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει ότι ο Ελληνισμός και τα ιδεώδη του, όπως η ελευθερία, η φιλοπατρία, η ανεξαρτησία, η δημοκρατία, ο σεβασμός στις παραδόσεις του έθνους, έλκουν την καταγωγή τους από την μακραίωνη ιστορία μας. Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 περικλείει όλες τις θεμελιώδεις αξίες του Ελληνισμού, και παράλληλα αποδεικνύει το ειδικό βάρος της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, θα μεταβεί αύριο, 28η Οκτωβρίου, στην Αλβανία προκειμένου να συμμετάσχει στις επίσημες τελετές μνήμης των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941.

 

– Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικολάου τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης του Βερατίου, στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό.

Η σχέση της κεντρικής αυτής ιστορικής πόλης της Αλβανίας, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας της, συνδέεται με τον Άγιο Δημήτριο ήδη από τον 19ο αιώνα. Αμέσως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό το 1851, ο οποίος στοίχησε τη ζωή σε 400 ανθρώπους, χτίστηκε ναός προς τιμήν του Αγίου σε χώρο που βρίσκεται πλησίον του σημερινού Καθεδρικού Ναού. Ανεξαρτήτως θρησκεύματος οι κάτοικοι του Βερατίου προσευχήθηκαν στον Άγιο Δημήτριο να τους προστατεύει από τους σεισμούς και έτσι ο Άγιος καθιερώνεται στη συνείδηση των κατοίκων ως προστάτης τους.

 

– Θεία Λειτουργία με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελλάδας για την 28η Οκτωβρίου 1940 τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Επίσκοπος Σελευκείας κ. Ρωμανός. Συλλειτούργησαν κληρικοί του ναού ενώ, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Συρίας, κ. Νικόλαος Πρωτονοτάριος, το προσωπικό της Πρεσβείας καθώς και φίλοι της ελληνικής κοινότητας.

 

– Την απόφαση με την οποία καθορίζει την 1η Οκτωβρίου ως ως «Ημέρα Ηλικιωμένων» ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίασή της.

Η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο του Τιμητικού Έτους Ποιμαντικής Ηλικιωμένων 2023. Φέτος, οι δραστηριότητες της Ρουμανικής Εκκλησίας επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τους ηλικιωμένους, με ποιμαντικές, πνευματικές, αλλά και κοινωνικές-φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

 

– Την απόφαση να αναγράψει στο Αγιολόγιό της τον Μακάριο Πρωτοψάλτη αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η μνήμη του θα τιμάται στις 31 Αυγούστου εκάστου έτους.

Θεωρείται ο ιδρυτής της ρουμανικής εκκλησιαστικής μουσικής, έχοντας προσαρμόσει το ανατολικό άσμα στη ρουμανική γλώσσα και το ύφος.

 

– Για το νόημα της ζωής, για την προσευχή και την επιμονή σε αυτήν, για το θέλημα του Θεού και την πρόνοιά Του μίλησε χθες ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, στο πλαίσιο πνευματικής βραδιάς που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Φοιτητικής Πόλης στο Βελιγράδι.

«Η πνευματική ζωή είναι ο πυρήνας της ζωής. Το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής μας πρέπει να είναι η προσευχή», είπε.

 

– Ο σύνδεσμος Αμμοχώστου και η Ανεξάρτητη Επιτροπή Βουλευτών της Βρετανίας για την Κύπρο, οργάνωσαν εκδήλωση μέσα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την Κύπρο και ειδικά για την Αμμόχωστο.

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου και μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος όπου μίλησε στο ακροατήριο για την συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και για τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο.

 

Όλο το σαββατοκύριακο μπορείτε να ενημερώνεστε από το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» και να παρακολουθείτε την τηλεόραση της «Πεμπτουσίας» η οποία έχει εκτενή αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου.

Ωστόσο στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας μπορείτε να ακούτε ειδικά αφιερώματα, ακολουθίες και πρωτογενής εκπομπές για την ψαλτική, την παράδοση, την εκκλησιαστική ζωή.

Στην πλατφόρμα της castos.gr μπορείτε να ακούτε και ondemand τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές σε podcast αλλά και τα ειδικά θέματα που έχουμε ετοιμάσει ειδικά για σας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων