10/01/2022 10/01/2022 Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.766 νέα κρούσματα και 85 θανάτους. Στους 654 οι διασωληνωμένοι. Στην αρχή της ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών. «Το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία όπως χαρακτηριστικά έχει...
10 Ιανουαρίου, 2022 - 20:34
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2022 - 20:41

Διευκρινίσεις Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό παιδιών

Διαδώστε:
Διευκρινίσεις Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό παιδιών

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.766 νέα κρούσματα και 85 θανάτους. Στους 654 οι διασωληνωμένοι.

Στην αρχή της ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης. Το 2022 αναγνωρίζεται παγκόσμια πως δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία. Το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση. Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής, λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων. Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MISC, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MISC. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», δήλωσε ακόμα η κα. Θεοδωρίδου.

«Μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως είπε.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμό διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

Επανερχόμενη, στις ερωτήσεις που γίνονται για την τέταρτη δόση είπε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και το ζήτημα της 4ης δόσης εξαρτάται ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ίδια χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση άσκηση επί χάρτου, ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό την άνοιξη είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

Η Όμικρον μπορεί να εγκαταστήσει μία υψηλή ανοσία αλλά δεν φτάνει για να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης, τόνισε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι ο ιός αυτός μας έχει δώσει πάρα πολλές παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να μας δώσει κι άλλες, οπότε είναι λογικό οι εταιρείες να προετοιμάζονται για την τέταρτη δόση. Η αισιοδοξία χρειάζεται αλλά και η ετοιμότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε ότι η αναμνηστική τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία και αποτελεί ουσιαστικά ασπίδα για τη σοβαρή νόσηση.

Πηγή: briefingnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων