13/08/2020 13/08/2020 Με την Άγκυρα να συντηρεί το κλίμα προκλήσεων, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας κορυφώνονται ενόψει της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υπόθέσεων της ΕΕ αύριο Παρασκευή, και της συνάντησης Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη, την ίδια ημέρα. Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινήθηκε αργά χθες το τουρκικό ευρευνητικό πλοίο Oruc Reis. Όμως μετά τις 5 τα...
13 Αυγούστου, 2020 - 8:26

Διπλωματικός μαραθώνιος – Ο γαλλικός στόλος στην Αν. Μεσόγειο

Διαδώστε:
Διπλωματικός μαραθώνιος – Ο γαλλικός στόλος στην Αν. Μεσόγειο

Με την Άγκυρα να συντηρεί το κλίμα προκλήσεων, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας κορυφώνονται ενόψει της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υπόθέσεων της ΕΕ αύριο Παρασκευή, και της συνάντησης Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη, την ίδια ημέρα.

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινήθηκε αργά χθες το τουρκικό ευρευνητικό πλοίο Oruc Reis. Όμως μετά τις 5 τα ξημερώματα το πλοίο έκανε στροφή 180 μοιρών και ακολουθεί πορεία επιστροφής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μαζί με τα σκάφη συνοδείας Ataman και CengizHan και έναν στολίσκο από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία.


O υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – ΗΠΑ).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό υπογράμμισε ότι η Ελλά μένει αταλάντευτα προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. “Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι : «Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Μητσοτάκης προς Τουρκία: «Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη»

Πρόσθεσε ωστόσο ότι, ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. “«Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

«Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα»,αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πετρελαίου προκαλού εντάσεις. Αυτές θα πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να υπάρξει ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ των γειτονικών κρατών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ», σημειώνει επίσης σε ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επικοινωνία με Σίσι

Μετά την επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Αλ Σίσι, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων