27/05/2024 27/05/2024 Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «Παπαρρόδεια», προς τιμήν των Ελλήνων Αξιωματικών, του Υπαταίου Ταγματάρχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου, του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Άγγελου Βενετσάνου και των έντεκα στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι στη μάχη του Δισπηλιού, ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς, στις 15 Απριλίου του 1941. Τις εκδηλώσεις, τις οποίες τίμησαν οι τοπικές...
27 Μαΐου, 2024 - 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2024 - 14:48

Δισπηλιό Καστοριάς: Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης «Παπαρρόδεια»

Διαδώστε:
Δισπηλιό Καστοριάς: Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης «Παπαρρόδεια»

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «Παπαρρόδεια», προς τιμήν των Ελλήνων Αξιωματικών, του Υπαταίου Ταγματάρχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου, του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Άγγελου Βενετσάνου και των έντεκα στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι στη μάχη του Δισπηλιού, ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς, στις 15 Απριλίου του 1941.

Τις εκδηλώσεις, τις οποίες τίμησαν οι τοπικές αρχές, διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Καστοριάς και το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Δισπηλιού, σε ένα πεδίο μάχης όπου έπεσε μαχόμενος ηρωικά ο Υπαταίος Ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου και με την οποία έχει πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση με τη Δημοτική Κοινότητα Υπάτης. Τον Δήμαρχο Λαμιέων εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Απασχόλησης Ευθυμία Αργυροπούλου, ενώ παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας Ξαγάρας-προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Υπάτης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου-Περδικάκη, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού-Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» Μαρία Λαϊνά και ο απόγονος του συμπολεμιστή του Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, Νικόλαος Τσουμπάκης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Όρθρο και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού Καστοριάς. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Ηρώο του Υπαταίου Τ/χη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού, πραγματοποιήθηκε ομιλία-παρουσίαση βίντεο, με προσωπική μαρτυρία για τη μάχη του Δισπηλιού από τον Θεμιστοκλή Τσουμπάκη, Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Ορειβατικού Πυροβολικού, ο οποίος υπηρέτησε υπό τις διαταγές του Τ/χη Ιωάννη Παπαρρόδου, λαμβάνοντας μέρος στη μάχη του Δισπηλιού, ως Διοικητής Μεταγωγών Μάχης της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Εκπολιτιστικού-Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» Γεράσιμου Βασιλείου.

Φωτογραφίες: Δήμος Λαμιεών 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων